Oteldekiler

Yayımlanır yayımlanmaz ünü tüm dünyaya yayılan ve 1932 yılında bir Hollywood uyarlaması yapılan Oteldekiler, Vicki Baum’un gerek ince zekâsı gerek şiirsel dokunuşlarıyla hayalleri ve hüsranları birbirine ördüğü bir modern klasik.

Almanya’nın çalkantılarla dolu savaş öncesi yıllarında yazarı Vicki Baum’u tüm dünyaya tanıtan bu roman, yeniden keşfedilmeyi hak ediyor.

1920’lerin ışıltılı ve kalabalık Berlini’nde şaşaalı bir otelin döner kapısından girip çıkan insanlar: Dünya savaşında cephede yüzünün yarısını kaybetmiş, şimdi otelin lobisinde hiç gelmeyen haberleri ve ölümü bekleyen Dr. Otternschlag; bir zamanlar sahnelerin gözdesiyken, artık şöhretini yitirmek korkusuyla yaşayan baş dansçı Grusinskaya; esrarengiz nedenlerle otele yerleşen yakışıklı Baron Gaigern; aile şirketini kalkındırmak için uğraşan, hayatının dönüm noktasında olduğundan habersiz Preysing ve ömrünün son günlerini her zaman kendisinden esirgenen lüks içinde geçirmeyi kafasına koymuş iyi huylu memur Kringelein...

Yayımlanır yayımlanmaz ünü tüm dünyaya yayılan ve 1932 yılında bir Hollywood uyarlaması yapılan Oteldekiler, Vicki Baum’un gerek ince zekâsı gerek şiirsel dokunuşlarıyla hayalleri ve hüsranları birbirine ördüğü bir modern klasik.

“Modern yaşamın, bu yeni çağın özelliklerinin, düşünce ve duygu akımlarının ruhtaki yansımasını betimleyen bir film gibi.”
J.B. Priestley

1888’de Hedwig Baum adıyla Viyana’da dünyaya geldi. Yahudi asıllı burjuva bir ailede, yüzyıl sonunun kozmopolit başkentinde “iyi bir ailenin tek çocuğu” olarak büyüdü. Babası Hermann edebiyattan anlamayan despot bir adamdı, annesi Mathilde Donat ise hayatı boyunca ruhsal problemleriyle boğuşmuştu. Sekiz yaşında arp öğrenmeye başlayan ve altı yıl boyunca Viyana Konservatuvarı’nda öğrenim gören Baum, bu sıralarda yazarlığa başladı. 1914 yılında Viyanalı gazeteci Max Prels ile evlendi ve bazı öykülerini kocasının adıyla yayımladı. İlk edebi eseri Frühe Schatten, das Ende einer Kindheit (Erken Gölgeler, Bir Çocukluğun Sonu) 1914’te yayımlandı. Kocasından boşandıktan sonra Berlin’de üç yıl orkestrada arpist olarak yer aldı ve Darmstadt’ta bir lisede müzik dersleri verdi. Weimar Almanyası’nı anlatan ilk romanları pek başarılı olmadıysa da, 1926’da Berlin merkezli yayınevi Ullstein’da editörlüğe başladıktan sonra kitapları başarı yakalamaya başladı. Savaş sonrası Almanyası’nda “yeni kadın”ı anlatan Stud. chem. Helene Willfüer (Kimya Öğrencisi Helene Willfüer) cinsellik, ırklar arası aşk ve kürtaj gibi okurlar için oldukça alışılmadık meseleleri yenilikçi bir şekilde ele aldı. 1929 tarihli Oteldekiler romanı Baum’u Ullstein’ın ve Almanya’nın en çok satan yazarlarından biri haline getirecekti. Kitap önce Berlin’de sahneye, daha sonra İngilizceye çevrilerek New York’ta sahneye, farklı dillerde baskılara ve sonunda 1932 tarihli “Grand Hotel” filmine uyarlandı. Filmin Berlin galası yapıldığı sırada Yahudi kökenli Baum’un kitapları Nazi Almanyası’nda yasaklanmıştı. Baum, ailesiyle birlikte Birleşik Devletler’e yerleşti ve kitaplarını tüm ülkede tanıttıktan sonra ömrünün geri kalanında Hollywood’da bir ünlü hayatı sürdü. Kitaplar yazmaya ve Metro-Goldwyn-Mayer gibi şirketler için senaristlik yapmaya devam etti. 1941’den itibaren tüm kitaplarını İngilizce yazmıştır. Baum, 1960’ta lösemiden hayatını kaybetti. Anılarını kaleme aldığı It Was All Quite Different (Her Şey Bir Başkaydı) ölümünden sonra, 1964 yılında yayımlandı.

Kitabın Adı Oteldekiler
Orijinal Adı Menschen im Hotel
ISBN 9789750535758
Kapak Ernst Ludwig Kirchner, “Varyete”, 1909
Yayın No İletişim - 3357
Dizi Dünya Edebiyatı - 309
Alan Çağdaş Dünya Edebiyatı
Sayfa 276 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 222,00 TL
Baskı 1. baskı - Kasım 2023
Yazar Vicki Baum
Çeviren Nilay Kaya
Dizi Yayın Yönetmeni Murat Belge
Yayına Hazırlayan Güneş Akkor, Emrah Serdan
Önsöz Emrah Serdan
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Begüm Hazar Keleş
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit