Komünist Manifesto

Dünyayı değiştirme azmiyle, bu azmin bir parçası olan dünyayı anlama tutkusuyla yazılmış olan Komünist Parti Manifestosu, bizzat o azmin ve o tutkunun tarihî timsallerindendir. Bu, onun ufkunu, münferit komünist parti ve hareketlerin de ötesine taşır.

“Avrupa’da bir heyûla dolanıyor – komünizm heyûlası.” “Bütün ülkelerin proleterleri, birleşin!”


Komünist Manifesto’nun ilk ve özellikle son cümleleri, yüz yetmiş yıldır, bu kısa metni hiç okumamış olanların bile kulağına çalınmış olmalıdır. Ki, bütün dünyada modern zamanların en fazla okunan, en fazla yayımlanan ve en fazla yasaklanan, kovuşturulan metinlerinden birinden söz ediyoruz. Siyasi etkisi yanında, diliyle, belâgatiyle, “havasıyla” da, modern zamanların temel metinlerinden biri olduğu kuşkusuzdur.


Marx ve Engels’in, yüz yetmiş yıl önce kurulan enternasyonal Komünist Parti’nin ana ilkelerini ve programının genel çerçevesini ortaya koymak üzere kaleme aldıkları Manifesto, adı üstünde, modern komünist fikriyatın temel metni kabul edilir. Marx ve Engels’in en kolay okunur metinleridir. Somut tarihsel göndermelerinin, pratik savlarının ötesinde tarihe, topluma, ekonomiye, insana, insanlığa bakış için bir mercek sunar. Marx ve Engels’in yeni basımlarına düştükleri şerhler, bu kısa metnin, bizzat yazarlarınca, işlenmeye açık bir cevher olarak düşünüldüğünü gösterir. Yine bu şerhlerde, sosyalizmle komünizm arasındaki bağ ve farklara da değinilmiştir.


Dünyayı değiştirme azmiyle, bu azmin bir parçası olan dünyayı anlama tutkusuyla yazılmış olan Komünist Parti Manifestosu, bizzat o azmin ve o tutkunun tarihî timsallerindendir. Bu, onun ufkunu, münferit komünist parti ve hareketlerin de ötesine taşır.

5 Mayıs 1818’de Trier’de doğdu. Bonn ve Berlin’de hukuk ve felsefe eğitimi aldı. Rheinische Zeitung’da yazar ve editör olarak çalıştı. Bu dönemde Hegel felsefesi üzerine yoğunlaştı. 1843’te Fransız Devrimi’nin siyasi, iktisadi ve tarihî özelliklerini incelemek üzere Paris’e, 1845’te Fransa’dan sınırdışı edildiği için Brüksel’e gitti. Felsefenin Sefaleti’ni bu dönemde yazdı. 1848’de Londra’da toplanan işçi kongresi için daha önceki çalışmalarına dayanarak geliştirdiği Komünist Manifesto’yu Engels ile birlikte kaleme aldı. Bir süre daha Belçika ve Prusya’da bulunan Marx, 1849’da arkadaşlarıyla kurduğu Neue Rheinische Zeitung’a yöneltilen basın kanununa muhalefet ve halkı vergileri ödememeleri konusunda tahrik ettiği suçlamaları nedeniyle önce Paris’e ardından Londra’ya “sürüldü”. Londra’da aylık bir dergi olarak Neue Rheinische Zeitung’un yayımına bir süre daha devam eden Marx, ekonomi politik üzerine çalışmalarını da British Museum’da sürdürdü. Bu arada düzenli olarak New York Tribune’a makaleler yazdı. Fransa’daki 2 Aralık darbesinin ardından siyasi düzen, toplumsal sınıflar ve ekonomi politik arasında kurduğu derinlikli analizleriyle siyaset bilimi ve düşüncesini de etkilemiş olan Louis Bonaparte’ın On Sekiz Brumaire’ini (1852) yayımladı. İzleyen dönemde ekonomi politiğin eleştirisine ağırlık verdiği Grundrisse (1857-1858) ve Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı’yı (1859) hazırladı. Marx’ın düşüncesinin daha net hatlarıyla belirdiği ve billurlaştığı Kapital’in birinci cildi 1867’de Hamburg’da yayımlandı. Modern sosyalizmin kurucusu olan Marx, 1883’te Londra’da öldü.


İletişim’de yer alan kitapları: 1844 El Yazmaları (çev. Murat Belge, 2000); Sanat ve Edebiyat Üzerine (Friedrich Engels’le birlikte, çev. Murat Belge, Birikim Kitapları, 2001); Grundrisse (çev. Sevan Nişanyan, Birikim Kitapları, 2008); Louis Bonaparte’ın On Sekiz Brumaire’i (Çev. Tanıl Bora, 2010).

1820’de Prusya’nın Barmen (şimdi Vuppertal) kentinde doğdu. Fabrikatör bir ailenin çocuğu olan Engels, liseyi bitiremeden bir ticarethanede çalışmaya başladı ve aynı süreçte bilimsel, politik eğitimine devam etti. Hegel doktrininden etkilenmesine rağmen, onun idealizmini reddetti ve materyalist oldu. Engels’in İngiltere Manchester işçilerini yakından tanıması, sosyalizmin eyleme aktarılması düşüncesinin onda olgunlaşmasına temel oldu. Buradan hareketle İngiltere’de İşçi Sınıfının Durumu adlı eserini yazdı. Engels ve Marx, birlikte, Komünist Manifesto’yu yazdılar. Manifesto, bütün dünya işçilerini birleşmeye ve mücadeleye çağırır. Engels, sosyalizmin kurucularından biri olmanın yanısıra kararlı bir militandır da. İşçilerin örgütlenmesi mücadelesi ve taktikleriyle yakından ilgilenmiştir. Yine Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni, Doğanın Diyalektiği vb. eserlerle doğa ve toplumun gelişimine ait materyalist görüşler ileri sürmüştür. 1895 yılında öldü.

Kitabın Adı Komünist Manifesto
Orijinal Adı Manifest der Kommunistischen Partei
ISBN 9789750523403
Yayın No İletişim - 2580
Dizi Politika - 170
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 92 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 94 gr
Perakende Satış Fiyatı 100,00 TL
Baskı 4. baskı - Kasım 2021 (1. baskı - Şubat 2018)
Yazar Karl Marx, Friedrich Engels
Çeviren Tanıl Bora
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Remzi Abbas, Sezar Atmaca
Baskı Sena Ofset
Cilt Güven Mücellit