Kızıl Haç

Kızıl Haç kişisel bir hikâye üzerinden Sovyet tarihini, 20. yüzyılın acı dolu yıllarını iki yüz sayfada kateden bir roman.

Kızıl Haç kişisel bir hikâye üzerinden Sovyet tarihini, 20. yüzyılın acı dolu yıllarını iki yüz sayfada kateden bir roman.

Bir yanda doksan bir yaşında, alzaymır hastası, tek başına yaşayan ve evini hatırlayabilmek için apartmandaki kapıları işaretleyen Tatyana Alekseyevna; diğer yanda aynı apartmana yeni taşınan ve kapısının işaretlendiğini görünce hayatındaki zorluklara bir yenisinin eklendiğini düşünen genç futbol hakemi Aleksandr… Tatyana, hafızasındaki her şeyi unutmadan önce, Sovyetler Birliği’nde onlarca yıl gördüğü zulmü bir başkasına aktarmaya, yaşananları unutturmamaya kararlıdır ve Aleksandr’a hikâyesini anlatmaya başlar.

Saşa Filipenko, Ekim Devrimi’nden Stalin sonrası döneme doğru uzun bir hat çiziyor ve edebiyat ile tarihin ustaca kurgulanmış bir romanda nasıl bir araya getirileceğini gösteriyor.

“Modern, genç Rusya’nın zihnindekilere nüfuz etmek istiyorsanız, Filipenko’nun kitabını okuyun.”
Svetlana Aleksiyeviç

12 Temmuz 1984’te o zamanlar Sovyetler Birliği’ne dahil olan Belarus’un Minsk kentinde doğdu. Güzel sanatlar lisesini bitirdikten sonra St. Petersburg Üniversitesi’nde edebiyat okudu. Televizyon kanalları için programlar hazırladı, sunuculuk yaptı. 2020’ye kadar St. Petersburg’da yaşadı. Politik meselelerde söz aldı. Bu sebeple Rusya’yı terk etmek zorunda kaldı ve İsviçre’ye yerleşti. 2021’de Uluslararası Pen, yazarın sansür mağduru olduğunu duyurdu. Romanları ondan fazla dile çevrildi, tiyatroya uyarlandı, ödüller aldı. 2017’de yayımlanan Kızıl Haç’la (İletişim Yayınları, 2024) dünya çapında tanındı.

Kitabın Adı Kızıl Haç
Orijinal Adı Krasny Krest
ISBN 9789750536830
Yayın No İletişim - 3446
Dizi Dünya Edebiyatı - 317
Alan Çağdaş Dünya Edebiyatı
Sayfa 208 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 178,00 TL
Baskı 1. baskı - Temmuz 2024
Yazar Saşa Filipenko
Çeviren Fatma Arıkan, Serdar Arıkan
Dizi Yayın Yönetmeni Murat Belge
Yayına Hazırlayan Necdet Dümelli
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Yağmur Yıldırımay Bayrakçı
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit