Hayat Yaşamaya Değer

Büyük Erdemler Risalesi ile geniş bir okur kitlesine ulaşan André Comte-Sponville, bu defa Hayat Yaşamaya Değer’de entelektüel gelişimini, düşüncesinin köşe taşlarını, yalın bir üslupla anlatıyor.

Büyük Erdemler Risalesi ile geniş bir okur kitlesine ulaşan André Comte-Sponville, bu defa Hayat Yaşamaya Değer’de entelektüel gelişimini, düşüncesinin köşe taşlarını, yalın bir üslupla anlatıyor. François L’Yvonnet’nin yönlendirmesiyle ilerleyen bu uzun söyleşi, sorular soran ve yanıt arayışının hiç bitmeyeceğini gözler önüne seren özgün bir felsefecinin yaşam güzergâhını sunuyor. Söyleşi, günümüz dünyasını, dahası yaşama sanatını anlamaya yönelik bir rehber aynı zamanda. Kendini Epikuros tarzı bir materyalist, Spinoza tarzı bir rasyonalist ve Montaigne tarzı bir hümanist olarak tanımlayan ComteSponville, bu kitapta her birimizi ilgilendiren, mutluluktan umutsuzluğa, hakikatten bilgeliğe, aşktan siyasete, ateizmden maneviyata pek çok konuyu kendi üslubunca, açık ve samimi bir biçimde irdeliyor. Hayat Yaşamaya Değer, dilinin arılığı ve sadeliğiyle; doğruluk, etik, ahlâk, değer gibi çok temel felsefi kavramları ele alışındaki şaşırtıcı yalınlıkla, yazarın felsefeden beklentisinin de bir yansıması: hayatı anlamak ve ona değer katmak… Hayat Yaşamaya Değer, hayatı sevmeye adanmış bir hayatın yaşamaya değer olduğunu dile getiren, felsefecinin kendini ortaya koymaktan çekinmediği bir “hayat risalesi”.

“…söz konusu olan öncelikle insanlık olarak, birlikte, insanca yaşamak, aynı zamanda diğer tüm canlılarla, özellikle de acı çeken canlılarla birlikte iyi bir yaşam sürmektir. Montaigne bir kez daha mükemmel bir şekilde ifade ediyor: ‘Bizi yalnızca canlı bir yaşama ve duyguları olan hayvanlara değil, ağaçlara ve bitkilere de bağlayan bir insanlık ödevi söz konusu. İnsanlara adalet borçluyuz; diğer canlılara da şefkat ve saygı...’”

1952 Paris doğumlu Fransız eğitimci ve filozoftur. Felsefe derecesi alarak École Normale Supérieure’ü bitirdi. Sorbonne Üniversitesi’nde uzun yıllar ders verdi. Eserlerinden bazıları şunlardır: Traité du désespoir et de la béatitude (1984-1988), Une éducation philosophique (1989), L’amour, la solitude (1992), Valeur et vérité: Études cyniques (1994), Petit Traité des grandes vertus (1995) [Büyük Erdemler Risalesi, İletişim, 2012], Impromptus (1996), L’être-temps (1999), Présentation de la philosophie (2000), Le bonheur désespérément (2000), A-t-on encore besoin d’une religion? (2003), Le capitalisme est-il moral? Sur quelques ridicules et tyrannies de notre temps (2004) [Kapitalizm Ahlaki midir? Zamanımızın Kimi Gülünçlükleri ve Zorbalıkları Üzerine, İletişim, 2012], L’esprit de l’athéisme (2006) [Ateizmin Ruhu, İletişim, 2024], Le sexe ni la mort: Trois essais sur l’amour et la sexualité (2012) [Cinsellik, Aşk ve Ölüm, İletişim, 2013], C’est chose tendre que la vie (2015) [Hayat Yaşamaya Değer, İletişim, 2020].

Kitabın Adı Hayat Yaşamaya Değer
Orijinal Adı C’est chose tendre que la vie
ISBN 9789750529290
Yayın No İletişim - 2905
Dizi Politika - 203
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 408 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 54,50 TL
Baskı 1. baskı - Temmuz 2020
Çeviren Ercüment Tezcan
Yazar André Comte-Sponville
Söyleşi François L'Yvonnet
Editör Melike Işık Durmaz
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Berkay Üzüm
Dizin Berkay Üzüm
Baskı Sena Ofset
Cilt Güven Mücellit