Ergenekon’a Gelmeden
Türkiye’de Devlet Zihniyeti

Siyasî hayatımız bizi hep şaşırtıyor; bazen umutsuzluğa bazen isyana sürüklüyor. Çünkü toplumu ”devlete ait” sayan ve bizim için birtakım yaşam kalıpları öngören birileri, devlet uğruna topluma kıyıyor. “Susurluk”, toplumumuz için bir aydınlanma terapisi olmuştu.

Siyasî hayatımız bizi hep şaşırtıyor; bazen umutsuzluğa bazen isyana sürüklüyor. Çünkü toplumu ”devlete ait” sayan ve bizim için birtakım yaşam kalıpları öngören birileri, devlet uğruna topluma kıyıyor. “Susurluk”, toplumumuz için bir aydınlanma terapisi olmuştu. Devlet içinde yuvalanmış başına buyruk çetelerin, bazen devlet adına bazen kendi adlarına her türlü suçu işleyebildiğini, bunların bir resmî politikanın araçları olarak büyük rahatlıkla kullanıldığını açıkça gördük. Aradan 12 yıl geçti, memleket şimdi de Ergenekon Davası ile çalkalanıyor. “Devlet çetesi” bu defa daha geniş boyutlu bir örgütlenme suretinde karşımıza çıktı. Tereddütsüz söylenebilir ki, muhtıralardan müdahalelere, başarılı-başarısız darbelerden resmî korumalı çetelerin tedhiş yoluyla hükümetleri yola getirme veya devirmeye yönelik faaliyetlerine, “derin devlet”e atfedilen her türlü karanlık, çoğu zaman kanlı eyleme... siyasî hayatımızı şekillendiren gelişmelerin geri planında bir devlet zihniyeti yatıyor. Elinizdeki broşür, daha çok “yoldan çıkma” hadiseleri gibi kavramaya eğilim gösterdiğimiz bu olguların resmî devlet felsefemiz ve yakın tarihimizdeki kaynaklarına ışık tutuyor. Umudumuz, kendini devletin sahibi görenlerin haksız ayrıcalıklarının yok edilmesi ve toplumu devletin etrafında topyekûn seferber etme amaçlı totaliter eğilimli zihniyetlerden kurtulabilmek. Ve böylece, ekonomik ve toplumsal adaletsizlikleri gidermek için uğraşanların önünde yepyeni bir ufkun açılması.

1956’da İstanbul’da doğdu, haliyle birtakım okullarda okudu. Altın Kitaplar Yayınevi’nde, Milliyet yazıişleri, Cumhuriyet haber merkezi, İletişim Yayınları’nda, on beş günlük ve haftalık YeniGündem’de, Birikim’de çalıştı, Radikal, Radikal 2, Nokta, Taraf ve Birikim’de yazdı. Hikâye ve romanları İletişim’den yayımlandı. 1990’ların ortalarında belgesel filmler yapmaya başladı. Filmlerine gecetreni.net internet sitesinden ulaşılabiliyor. Duvar gazetesinde, P24 gazetecilik platformunda ve Riya Tabirleri adlı blogunda (http://riyatabirleri.blogspot.com/) güncel yazılar yazıyor.

1955’te İstanbul’da doğdu. Yüksek öğrenimini Paris 1 Pantheon- Sorbonne Üniversitesi İktisat Bölümü’nde yaptı. Aynı üniversitede 1984’te öğretim üyeliğine başladı. 2002’den itibaren Galatasaray Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı, 2013’te emekli oldu. Türkçe yayımlanmış kitapları: Türkiye Toplumunun Bunalımı; Düzen ve Kalkınma Kıskacında Türkiye; İktisat İdeolojisinin Eleştirisi; Solu Yeniden Tanımlamak; Neo-Liberalizm: Hegemonyanın Yeni Dili; Ergenekon’a Gelmeden... (Ümit Kıvanç’la birlikte); Ermeni Tabusu Üzerine Diyalog (Michel Marian ile birlikte); Sosyalizm: Esasa, Ufka ve Bugüne Dair; Türkiye’de Ordu (Ali Bayramoğlu’yla birlikte derleyen); Şiddet, Siyaset ve Medenilik (Étienne Balibar, Pınar Selek ve Marie-Claire Caloz-Tschoopp [der.] ile birlikte). Yurtdışında son yayımlanan kitabı, (Pierre-Yves Hénin ile birlikte) Le national-capitalisme autoritaire. Une menace pour la démocratie, Bleue Autour, 2021 [Otoriter nasyonal-kapitalizm. Demokrasiye karşı bir tehdit].

Kitabın Adı Ergenekon’a Gelmeden
Alt Başlık Türkiye’de Devlet Zihniyeti
ISBN 9789755160399
Yayın No Birikim - 41
Dizi Birikim Kitapları
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 112 sayfa
En 125 mm
Boy 185 mm
Ağırlık 92 gr
Perakende Satış Fiyatı 7,87 TL
Baskı 1. baskı - Ağustos 2008
Yazar Ümit Kıvanç, Ahmet İnsel
Yayına Hazırlayan Kerem Ünüvar
Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset