Düşmanlığın Faydaları

Kitapları dünya çapında ilgiyle okunan Alman felsefeci Wilhelm Schmid, Düşmanlığın Faydaları’nda düşmanlık kavramını hayatımızdan silmeye çalışmak yerine onu benimsemeyi ve ondan elde edebileceğimiz faydalara odaklanmayı öneriyor.

Hayat sadece sevinçlerden oluşmaz. Çoğu zaman hoşlanmasak ve kaçınsak da, yaşantımızda düşmanlıklara da yer vardır. Âdeta insan olmanın zıt kutuplarından kaynaklanan bir zorunluluktur bu. Zira herkesin neşeye ve acıya, sevince ve kızgınlığa, memnuniyete ve hoşnutsuzluğa kabiliyeti olduğu gibi iyiye ve kötüye de kabiliyeti vardır. O halde kendimize şu soruyu sormamız gerekir: Düşmanlık ne işe yarar ve onu hayatımızda tutmamızın altında ne yatar? Sigara içenlerle içmeyenler, köpek sevenlerle kedi sevenler, et yiyenlerle vejetaryenler, arabalılarla yayalar, inananlarla inançsızlar... Envai çeşit ve taban tabana zıt hayat tarzlarına ve bakış açılarına çevremizde her zaman rastlamak mümkün. Peki bu tür ihtilaflı durumlar neden sürekli yaşanıyor? Rekabet düşmanlığa yol açan başlıca neden midir? İnsanların “kötü” kavramını başkalarında görme ihtiyacı neden bu kadar büyük? Düşmanlığın her seferinde yeniden ortaya çıkışındaki kesinlik nasıl açıklanmalı? İnsanların bütün dirençlere rağmen düşmanlıklarını sürdürmelerindeki inadın sebebi nedir? Düşmanlık hayatlarımıza belli bir yönelim ve istikrar mı sağlar? Düşmanını sevmek ne demektir ve bu mümkün müdür? Kitapları dünya çapında ilgiyle okunan Alman felsefeci Wilhelm Schmid, Düşmanlığın Faydaları’nda düşmanlık kavramını hayatımızdan silmeye çalışmak yerine onu benimsemeyi ve ondan elde edebileceğimiz faydalara odaklanmayı öneriyor.

1953’te Almanya’da Bavyera-Süebya (Schwaben) bölgesinde doğdu. Berlin, Paris ve Tübingen’de felsefe eğitimi aldı. Çeşitli Alman üniversitelerinde çalıştı, Riga ve Tiflis üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yaptı. Bir dönem Zürih’te bir hastanede hastalara “felsefeyle manevi destek” hizmetinde çalıştı. Halen Erfurt Üniversitesi’nde dışarıdan felsefe dersleri veriyor. Almanya’da ve dünyanın çeşitli yerlerinde tebliğler sunuyor. Yirmi beşi aşkın dile çevrilen kitaplarının dünya çapındaki satışı bir milyonun üzerindedir. İletişim’den yayımlanan kitapları: Mutsuz Olmak. Bir Yüreklendirme (2014), Aşk. Neden Bu Kadar Zordur ve Yine de Nasıl Mümkün Olur? (2014), Sakin Olmak. Yaşlanırken Kazandıklarımız (2015), Arkadaşlıktaki Saadete Dair (2015), Düşmanlığın Faydaları (2017), Anne Baba ve Büyükanne Büyükbaba Olmanın Sevinçleri Üzerine (2018), Hediye Vermek ve Hediye Almak Üzerine (2018), Kendiyle Dost Olmak Hayatı Nasıl Kolaylaştırır? (2019), Dokunmanın Gücü Üzerine (2020) ve Seks Olmayınca - Yeniden Başlama Sanatı Üzerine (2021).

Kitabın Adı Düşmanlığın Faydaları
Orijinal Adı Vom Nutzen der Feindschaft
ISBN 9789750531248
Yayın No İletişim - 2441
Dizi Psykhe - 21
Alan Psikoloji
Sayfa 77 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 102,00 TL
Baskı 2. Basım 1. baskı - Haziran 2021
Yazar Wilhelm Schmid
Çeviren Tanıl Bora
Dizi Editörü Bahar Siber
Kapak Suat Aysu
Kapaktaki Çizim Ceren Oykut
İllustrasyon Ceren Oykut
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Bahri Özcan
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit
Wilhelm Schmid Kitapları Seti
Kitapları dünya çapında 1.5 milyonun üzerinde satışa rakamına ulaşan felsefeci Wilhelm Schmid mutluluk, aşk, arkadaşlık, ebeyenlik, sağlık gibi gündelik konuları sıradanlığa düşmeden açık ve anlaşılır bir üslupla ele alıyor.