Devleti Geri Getirmek
Türkiye ve Fransa'da Planlama ve Ekonomik Kalkınma Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma

Milor’un 1990’da Amerikan Sosyoloji Derneği’nin verdiği “en iyi tez ödülü”nü kazandığı doktora tezinden kitaplaştırılan Devleti Geri Getirmek egemen sınıfların yapılanışını, güç/iktidar blokları arasında kurulan ve dağılan ittifakları, ülkelerinin kalkınması için uğraşan planlamacıların tüm bu ilişkiler içinde nasıl konumlandıklarını, çıkar çatışmalarının ekonomik kararlar üzerindeki etkisini ustalıkla sergiliyor.

Vedat Milor, “planlama” konusunu ve planlamanın ekonomik kalkınmadaki yerini Fransa ve Türkiye örneklerini karşılaştırarak ele alıyor: Milor’un 1990’da Amerikan Sosyoloji Derneği’nin verdiği “en iyi tez ödülü”nü kazandığı doktora tezinden kitaplaştırılan Devleti Geri Getirmek egemen sınıfların yapılanışını, güç/iktidar blokları arasında kurulan ve dağılan ittifakları, ülkelerinin kalkınması için uğraşan planlamacıların tüm bu ilişkiler içinde nasıl konumlandıklarını, çıkar çatışmalarının ekonomik kararlar üzerindeki etkisini ustalıkla sergiliyor. Planlamanın getirilerini, uygulamada karşılaşılan zorlukları, bu iki ülkedeki anlayış farklılıklarını kapsamlı bir sosyolojik ve iktisadi literatür çerçevesinde değerlendiren Milor, bu alanda yapılmış en iyi çalışmalardan birine imza atıyor.

Çin modelinin başarısıyla Avrupa’da ve Amerika’da yeniden gündeme gelen “ekonomik planlama”yı inceleyen, bilhassa Türkiye’nin 1960’lı yıllardan sonraki kalkınma rotasına daha yakından bakmak isteyenler için önemli bir kitap.

“Doktora tezleri alana bir ya da belki iki büyük katkı sunabilir ama üç, hatta dört katkı sağlayan tez çok enderdir. Milor’un tezinin, 1990’da Amerikan Sosyoloji Derneği’nin o yıl verdiği ‘en iyi tez ödülü’nü kazanması şaşırtıcı değil.”
Michael Burawoy

“Vedat Milor... Fransa ve Türkiye’deki kapitalist planlama serüvenlerini ve bu arada dönemin siyasal iktisadını renkli bir dille ve büyük ustalıkla inceliyor. (...) sadece Türkiye’nin 1960’lı ve 1970’li yıllardaki planlama deneyimi üzerine yapılan en iyi çalışmalardan biri değil, aynı zamanda Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki sanayileşme sürecinin siyasal iktisadı üzerine en başarılı çalışmalardan biri...”
Şevket Pamuk

1955 İstanbul doğumlu. Aslen Konyalı olan dedesi Tahir Bey ve babaannesi Handan Hanım ile büyüdü. Galatasaray Lisesi’nde okurken iki merakı vardı. Biri, masa tenisi. Okulun Türkiye birincisi olan masa tenisi takımında yer aldı. Diğeriyse dünya sineması. Onat Kutlar’ın başında bulunduğu Sinematek’e gelen her filmi izlemek için gerektiğinde demir parmaklıklardan atlayıp okuldan kaçardı. O sıralar biraz Marx okudu, “Her şeyin başı iktisat” diye düşündü ve Boğaziçi Üniversitesi’nde ekonomi okudu. Üniversitedeyken aldığı politika ve sosyoloji derslerini iktisattan daha ilginç buldu ve yüksek lisansını politika sosyolojisi üzerine yapmaya karar verdi. Bu amaçla önce Londra’ya London School of Economics’te (LSE) okumaya gitti ama Berkeley burs olanağı sağlayınca doktora için Kaliforniya’ya taşındı. Doktorasını Sosyoloji Bölümü’nde Prof. Michael Burawoy ile yaptı. Doktora yıllarında Habermas, Foucault, Feyerabend ve Cardoso’nun derslerini takip etti. Dersler, tenis, tavla ve sinema dışında şarap sevgisi gelişti ve hiçbir tadımı kaçırmamaya çalıştı. 1989’da girdiği Dünya Bankası’nda iki sene çalıştıktan sonra akademiye döndü ve Brown Üniversitesi’nde akademisyenlik yaptı. Princeton’daki Institute for Advanced Study’de “fellow” olarak bir sene geçirdi ve Albert O. Hirschman’ın seminerlerine katıldı. Daha sonra hukuk okumaya karar verdi ve “The Order of the Coif” (yüksek başarı derecesi) üyeliğine de seçilerek 1998’de Stanford Üniversitesi’nden J.D. (juris doctor-hukuk alanında doktora öğrencisi) derecesi aldı. Silikon Vadisi’ndeki start-up’larda çalıştı. Daha sonra Georgia Tech Üniversitesi’nin Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi oldu. 2005’te Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde misafir öğretim üyesi olarak ders verirken o ana kadar hobisi olan gastronomi yarı mesleğe dönüştü ve Milliyet gazetesinde lokanta eleştirileri yazmaya başladı. O dönem gazetelerde şarap hakkında da yazmak mümkündü ve en çok bu yazılarından keyif alıyordu. NTV’de sekiz yıl boyunca “Vedat Milor ile Tadı Damağımda” programı yayınlandı. Bu arada NTV Yayınları’ndan İtalya: Lokanta ve Şarap Rehberi ve İstanbul: En İyi 100 Lokanta kitapları çıktı. 2021’de Gain Medya tarafından yayınlanan “Vedat Milor ile En İyisi” ve “Sofrada Havan Olsun” adlı yapımlarda yer aldı. Hesap Lütfen! (Kronik Kitap) adlı kitabı 2021’de yayımlandı. Halen gastronomi yazılarına Hürriyet gazetesiyle mizanplas.com ve gastromondiale.com sitelerinde devam ediyor. Sosyal medyada da oldukça aktif. Linda Susan ile evli. Çiftin 2002 doğumlu Ceylan Handan adında kızları var.

Kitabın Adı Devleti Geri Getirmek
Alt Başlık Türkiye ve Fransa'da Planlama ve Ekonomik Kalkınma Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma
Orijinal Adı A Comparative Study of Planning and Economic Development in Turkey and France: Bringing the State Back In
ISBN 9789750532825
Yayın No İletişim - 3141
Dizi Araştırma-İnceleme - 520
Alan Ekonomi
Sayfa 387 sayfa
En 150 mm
Boy 215 mm
Perakende Satış Fiyatı 355,00 TL
Baskı 3. baskı - Eylül 2023 (1. baskı - Mart 2022)
Yazar Vedat Milor
Çeviren Feza Aygen
Önsöz Michael Burawoy, Şevket Pamuk
Önsözü Çeviren Nisan İğdem
Editör Kıvanç Koçak
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Kapaktaki Çizim Ayça Kılıçoğlu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Oben Üçke
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit