Buyurun Ziyafete
Kısa Bir Aile Tarihi, Yemeğin Kuramsallaştırılması Üzerine Bir Söyleşi ve Seçme Yazılar

Kendi kaleminden kısa bir aile tarihiyle başlayan kitapta Milor soyadının “gizemini”, ailesindeki Milli Mücadele yanlılarını ve saltanatçıları öğrenmekle kalmıyor, Milor’un köklü geçmişine dair de önemli bilgiler ediniyoruz. Milor’un, kitabı yayına hazırlayan Besim Hatinoğlu’yla yaptığı uzun söyleşi “gastronomik otorite” kavramını, damak tadının gelişimini kendi hayat hikâyesi ve daha önce hiç söz etmediği ilginç anekdotlar ışığında ele alıyor. Son kısımsa farklı temalar altında toplanmış, her biri ayrı ayrı önemli noktalara işaret eden seçme yazılarından oluşuyor.

Gastronomi alanında bir “otorite” nasıl ortaya çıkar ve hangi özelliklere sahiptir? “Yemek kültürü”nü nasıl edinip geliştirir? Şarabı, tatları ayırt ederek içmek sıradan bir beceri midir, öğrenilebilir mi? Yemek yenilen yerin “ambiyansı” ne kadar önemlidir? Karnabahar yemeye lokantaya gidilir mi? Geleneksel olan her zaman en iyisi midir? Başka ülkelerden esinlenmek kötü bir şey midir? Mutfağımız dünyada hatırı sayılır bir yere gelebilir mi? Ne yersek o muyuz? Balığa limon sıkılır mı? Şarap nedir, ne değildir? Sosyal medya Vedat Milor’a ne yaptı?

Buyurun Ziyafete, tüm bu sorulara ve daha fazlasına etraflı yanıtlar içeren bir Vedat Milor kitabı: Kendi kaleminden kısa bir aile tarihiyle başlayan kitapta Milor soyadının “gizemini”, ailesindeki Milli Mücadele yanlılarını ve saltanatçıları öğrenmekle kalmıyor, Milor’un köklü geçmişine dair de önemli bilgiler ediniyoruz. Milor’un, kitabı yayına hazırlayan Besim Hatinoğlu’yla yaptığı uzun söyleşi “gastronomik otorite” kavramını, damak tadının gelişimini kendi hayat hikâyesi ve daha önce hiç söz etmediği ilginç anekdotlar ışığında ele alıyor. Son kısımsa farklı temalar altında toplanmış, her biri ayrı ayrı önemli noktalara işaret eden seçme yazılarından oluşuyor.

Buyurun Ziyafete, öğrenmeye aç, yemek tutkusuyla dolu Vedat Milor’un dünyasına bir yolculuk…

“Kendimi ne şekilde tanımladığımı soruyorsan, bu gayet açık: Ben sadece restoran ve şarap eleştirmeniyim. (…) İşin bir de tutku boyutu var. (…) Bu bir tutku, bir hobi olarak ortaya çıkıp hayatının parçası haline gelmesi gereken işlerden. Sana keyif vermeli, hayatının bir parçası olmalı ve akabinde de iş haline gelmeli."

1955 İstanbul doğumlu. Aslen Konyalı olan dedesi Tahir Bey ve babaannesi Handan Hanım ile büyüdü. Galatasaray Lisesi’nde okurken iki merakı vardı. Biri, masa tenisi. Okulun Türkiye birincisi olan masa tenisi takımında yer aldı. Diğeriyse dünya sineması. Onat Kutlar’ın başında bulunduğu Sinematek’e gelen her filmi izlemek için gerektiğinde demir parmaklıklardan atlayıp okuldan kaçardı. O sıralar biraz Marx okudu, “Her şeyin başı iktisat” diye düşündü ve Boğaziçi Üniversitesi’nde ekonomi okudu. Üniversitedeyken aldığı politika ve sosyoloji derslerini iktisattan daha ilginç buldu ve yüksek lisansını politika sosyolojisi üzerine yapmaya karar verdi. Bu amaçla önce Londra’ya London School of Economics’te (LSE) okumaya gitti ama Berkeley burs olanağı sağlayınca doktora için Kaliforniya’ya taşındı. Doktorasını Sosyoloji Bölümü’nde Prof. Michael Burawoy ile yaptı. Doktora yıllarında Habermas, Foucault, Feyerabend ve Cardoso’nun derslerini takip etti. Dersler, tenis, tavla ve sinema dışında şarap sevgisi gelişti ve hiçbir tadımı kaçırmamaya çalıştı. 1989’da girdiği Dünya Bankası’nda iki sene çalıştıktan sonra akademiye döndü ve Brown Üniversitesi’nde akademisyenlik yaptı. Princeton’daki Institute for Advanced Study’de “fellow” olarak bir sene geçirdi ve Albert O. Hirschman’ın seminerlerine katıldı. Daha sonra hukuk okumaya karar verdi ve “The Order of the Coif” (yüksek başarı derecesi) üyeliğine de seçilerek 1998’de Stanford Üniversitesi’nden J.D. (juris doctor-hukuk alanında doktora öğrencisi) derecesi aldı. Silikon Vadisi’ndeki start-up’larda çalıştı. Daha sonra Georgia Tech Üniversitesi’nin Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi oldu. 2005’te Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde misafir öğretim üyesi olarak ders verirken o ana kadar hobisi olan gastronomi yarı mesleğe dönüştü ve Milliyet gazetesinde lokanta eleştirileri yazmaya başladı. O dönem gazetelerde şarap hakkında da yazmak mümkündü ve en çok bu yazılarından keyif alıyordu. NTV’de sekiz yıl boyunca “Vedat Milor ile Tadı Damağımda” programı yayınlandı. Bu arada NTV Yayınları’ndan İtalya: Lokanta ve Şarap Rehberi ve İstanbul: En İyi 100 Lokanta kitapları çıktı. 2021’de Gain Medya tarafından yayınlanan “Vedat Milor ile En İyisi” ve “Sofrada Havan Olsun” adlı yapımlarda yer aldı. Hesap Lütfen! (Kronik Kitap) adlı kitabı 2021’de yayımlandı. Halen gastronomi yazılarına Hürriyet gazetesiyle mizanplas.com ve gastromondiale.com sitelerinde devam ediyor. Sosyal medyada da oldukça aktif. Linda Susan ile evli. Çiftin 2002 doğumlu Ceylan Handan adında kızları var.

Kitabın Adı Buyurun Ziyafete
Alt Başlık Kısa Bir Aile Tarihi, Yemeğin Kuramsallaştırılması Üzerine Bir Söyleşi ve Seçme Yazılar
ISBN 9789750534256
Yayın No İletişim - 3248
Dizi Bugünün Kitapları - 274
Alan Yemek Kültürü
Sayfa 295 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 182,00 TL
Baskı 1. baskı - Ocak 2023
Yazar Vedat Milor
Yayına Hazırlayan Besim Hatinoğlu
Editör Kıvanç Koçak
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Oben Üçke
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit