Yeni Bir Hayat Kurmak
Kadınlar Anlatıyor: Babalık,Evlilik ve Boşanma

M. Esra Yıldırım, Türkiye’nin çeşitli illerinden kadınlarla yaptığı bire bir görüşmelerle boşanma deneyiminin kadınlar üzerindeki etkilerini teorik ve pratik olarak sergilemeye girişiyor.

Mutsuz, sorunlu, yürütülemeyen evliliklerin vardığı nokta: Boşanma. Ancak Türkiye toplumunda boşanmaya, özellikle de boşanan kadına pek sıcak bakılmadığı da aşikâr. “Babalık” kurumunun ve “erkeklik” hallerinin adeta soluk aldırmayan bunaltıcılığı, toplumsal baskılar ve çevrenin boşanan kadını daima şüpheyle, yaftalayarak ya da kendi ayakları üzerinde duramayacağı düşüncesiyle acıyarak değerlendirmesi bunun nedenlerinden.

M. Esra Yıldırım, Türkiye’nin çeşitli illerinden kadınlarla yaptığı bire bir görüşmelerle boşanma deneyiminin kadınlar üzerindeki etkilerini teorik ve pratik olarak sergilemeye girişiyor: Kadınların babalarıyla ve “babalık”la ilişkilerinin evlilik yaşantılarına etkilerini; evdeki kadınlık ve erkeklik deneyimlerini; aile içi şiddeti, tacizi; kadınların kendi hayatlarını kurma çabalarını; boşanma kararını nasıl aldıklarını, kararlarının nasıl karşılandığını ve boşanma deneyimini nasıl yorumladıklarını… Yeni Bir Hayat Kurmak’ta “Bu toplumda kadın olarak yaşamak o kadar zor ki. Ama size rağmen ben yaşayacağım bu toplumda,” diyen kadınların sesi duyuluyor…


“Ben kesinlikle şu anda kendimi çok güçlü hissediyorum. Beni şu anda diyorum, kimse yıkamaz. Bir kere özgüvenim geldi, her şeyden önce tek başına mücadele ediyorsun.”


“Kendim paramı kazanıyorum, kendim yiyorum, kendim içiyorum, kimseye verilecek hesabım yok. Ben bu topluma saygı duydum, bu toplum da bana saygı duymak zorunda...”


“‘Evlenip boşandım’ demek benim için bir gurur kaynağıydı. (...) Bundan daha önemli bir şey mi olur ki? Hani CV’de yazılacak referans yani, ‘Ben evlendim, evlilik dönemi geçirdim ve boşandım.’ (...) Bir hikâye ördüm... hani tam Kurtuluş Savaşı’ndaki gibi, yani bir sürü meşakkatli bir şeylerden geçilmiş... kendi kendimin kahramanı ilan ettim kendimi.”

1987 yılında İstanbul’da doğdu. Beşiktaş Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra TÜBİTAK’ın başarı bursundan faydalanarak Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümünden lisans derecesini aldı, yine aynı üniversitenin Eleştiri ve Kültür İncelemeleri departmanında yüksek lisansını tamamladı. Bu süreçte çeşitli projelerde asistanlık görevinde bulundu ve Aylin Vartanyan danışmanlığında Augusto Boal’in tiyatro pratiğini merkeze alan çeşitli gönüllülük projelerinde yer aldı.
Otobiyografiye olan merakı sayesinde gerontolojinin kurucularından James Birren tarafından geliştirilen Guided Autobiography (GAB) adlı otobiyografi yazma tekniğiyle tanıştı ve Türkiye’den Birren Center’in verdiği bu eğitimi alan ilk kişi oldu. Bu tekniği Rehberli Otobiyografi (ROB) adıyla Türkçeye kazandırmaya çalışmaktadır. Şu anda Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nde doktora çalışmalarına devam etmekte, Humanities Insitute adlı bir kuruluşta araştırmacı olarak çalışmakta ve fırsat buldukça National Geographic’in Türkiye’deki lisanslı yayınevi için çocuk kitapları yazmaktadır.

Yeni Bir Hayat Kurmak yüksek lisans tezinin kitaplaştırılmış hâlidir ve 2019 yılında Türk Sosyal Bilimler Derneği tarafından Genç Sosyal Bilimci Ödülü’ne lâyık görülmüştür.

Kitabın Adı Yeni Bir Hayat Kurmak
Alt Başlık Kadınlar Anlatıyor: Babalık,Evlilik ve Boşanma
ISBN 9789750522390
Yayın No İletişim - 2251
Dizi Araştırma-İnceleme - 416
Alan Sosyoloji, Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları
Sayfa 159 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 141 gr
Perakende Satış Fiyatı 190,00 TL
Baskı 2. baskı - Kasım 2021 (1. baskı - Eylül 2017)
Yazar Mürüvet Esra Yıldırım
Editör Kıvanç Koçak
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı Merin Sever
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Oben Üçke
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit