Totalitarizmin Kaynakları 2 / Emperyalizm

Arendt, başyapıtı sayılan Totalitarizmin Kaynakları’nın ikinci cildini emperyalizme ayırmış. Arendt’in emperyalizme bakışı, laf olsun diye değil, gerçekten “özgün” ve farklı. Özellikle de klasik Marksist yaklaşımların bakışından farklı, fakat bütünüyle de kopuk değil. Emperyalizm, kapitalist ekonominin güç bağlamında yayılmacı, kaynaklar bağlamında toparlayıcı daha doğrusu "toplamacı" doğasının bir sonucu mu?

Arendt, başyapıtı sayılan Totalitarizmin Kaynakları’nın ikinci cildini emperyalizme ayırmış. Arendt’in emperyalizme bakışı, laf olsun diye değil, gerçekten “özgün” ve farklı. Özellikle de klasik Marksist yaklaşımların bakışından farklı, fakat bütünüyle de kopuk değil. Emperyalizm, kapitalist ekonominin güç bağlamında yayılmacı, kaynaklar bağlamında toparlayıcı daha doğrusu “toplamacı” doğasının bir sonucu mu? Arendt’in bu soruya cevabı tamamen yadsıyıcı bir “Hayır!” değil ama ağırlığı başka noktalara dağıtan bir yaklaşımın ürünü: Emperyalizm, modern çağın, özellikle de ulus-devletin yozlaşmasının bir sonucu, üstelik, etken’i hızla hacimlendiren, yani kendisini yaratan yozlaşmayı hızlandıran bir sonuç.
Totalitarizmin Kaynakları’nın ikinci cildi, emperyalizm bağlamında yalnızca kuramsal düzlemi harmanlamıyor, ülke-bölge örneklerine, hatta pek hayırla yâdedilmeyecek insan portrelerine de uzanıyor. Ve Arendt’in bilinen (ya da bilindiğini umduğumuz) analitik bakışı, sabit bakışlara cevvaliyet kazandırabilecek bir derinlik, bir zenginlik sunuyor.

1906 yılında Hannover’de, bir Yahudi mühendisin tek çocuğu olarak doğdu. Marburg ve Freiburg’da üniversite eğitimini tamamladıktan sonra Heidelberg’de Martin Heidegger ve Karl Jaspers’ten felsefe öğrendi, yirmi iki yaşında yine burada doktorasını verdi. Hitler’in iktidara gelmesi üzerine 1933’te Almanya’dan ayrılarak Fransa’ya geçti ve Yahudi göçmen hareketi içerisinde aktif olarak yer aldı. Daha sonra Amerika’ya yerleşti ve 1951’de ABD vatandaşlığına geçti. Amerika’daki ilk yıllarında akademik bir iş bulmakta epey zorlandıktan sonra 1953 yılında Princeton’da Christian Gauss konferanslarına çağrıldı. Böylece California, Chicago, Columbia, Northwestern, Cornell ve başka üniversitelerde verdiği dersleri içeren seçkin akademik kariyerine başladı. 1975 yılında öldüğünde New York’taki New School for Social Research’te felsefe profesörüydü. Kitapları: The Origins of Totalitarianism (1951) [Totalitarizmin Kaynakları 1 - Antisemitizm (İletişim Yayınları, 1997), Totalitarizmin Kaynakları 2 - Emperyalizm (İletişim Yayınları, 1998), Totalitarizmin Kaynakları 3 - Totalitarizm (İletişim Yayınları, 2014)], The Human Condition (1958) [İnsanlık Durumu, İletişim Yayınları, 1994], Rahel Varnhagen: The Life of a Jewess (1958), Between Past and Future (1961) [Geçmişle Gelecek Arasında (İletişim Yayınları, 1996)], On Revolution (1963) [Devrim Üzerine (İletişim Yayınları, 2012)], Eichmann in Jerusalem (1963) [Kötülüğün Sıradanlığı, Eichmann Kudüs’te, (Metis Yayınları, 2009)], Men in Dark Times (1968), Crises of the Republic (1972), On Violence (1970) [Şiddet Üzerine (İletişim Yayınları, 1997)], The Life of the Mind (1979) [Zihnin Yaşamı (İletişim Yayınları, 2018)], Lectures on Kant’s Political Philosophy (1992) [Kant’ın Siyaset Felsefesi Üzerine Dersler (İletişim Yayınları, 2019)].

Kitabın Adı Totalitarizmin Kaynakları 2 / Emperyalizm
Orijinal Adı The Origins of Totalitarianism
ISBN 9789754703870
Yayın No İletişim - 453
Dizi Politika - 27
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 315 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 239 gr
Perakende Satış Fiyatı 234,00 TL
Baskı 7. baskı - Aralık 2021 (1. baskı - Ocak 1998)
Yazar Hannah Arendt
Çeviren Bahadır Sina Şener
Kapak Ümit Kıvanç
Editör Tanıl Bora
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Sait Kızılırmak
Cilt Sena Ofset, Şefik Matbaası
Baskı Şefik Matbaası
Hannah Arendt - Totalitarizmin Kaynakları Seti
Hannah Arendt'in, Yahudi karşıtlığından farklı bir temelde, belki bir modern çağ yan etkisi sayılabilecek biçimde ortaya çıkan Antisemitik akımların doğuşunu, 19. yüzyıldan 20. yüzyıla dönülen çağ aralığındaki gelişmeleri ele alan incelemesi Antisemitizm, emperyalizme “özgün” ve farklı bir bakışı yansıttığı Emperyalizm ve totalitarist düşüncenin kökenleri, örgütlü hareket haline gelişi ve kurumsallaşmasını etraflıca incelediği Totalitarizm üçlemesinden oluşan üç kitap Totalitarizm Kaynakları setinde bir araya geliyor...