Kadınlar Dile Düşünce
Edebiyat ve Toplumsal Cinsiyet

Herkes dile düşer, kadınlar da erkekler de... Ama ataerkil ideolojiler tarafından dil ötesi bir mahremiyet alanına hapsedilen kadınların, kamusal alanda görünür olunca kendilerini rezil ettikleri düşünüldüğünden, “dile düşmek” deyimi en çok onlara yakıştırılır. Üstelik, erkekler tarafından yapılmış bir dil içinde yaşamak zorunda oldukları ve simgeleştirilip başka şeyler hakkında konuşmanın aracı yapıldıkları için, hep “erkek dili”ne düşer kadınlar.

Herkes dile düşer, kadınlar da erkekler de... Ama ataerkil ideolojiler tarafından dil ötesi bir mahremiyet alanına hapsedilen kadınların, kamusal alanda görünür olunca kendilerini rezil ettikleri düşünüldüğünden, “dile düşmek” deyimi en çok onlara yakıştırılır. Üstelik, erkekler tarafından yapılmış bir dil içinde yaşamak zorunda oldukları ve simgeleştirilip başka şeyler hakkında konuşmanın aracı yapıldıkları için, hep “erkek dili”ne düşer kadınlar. Edebiyat, hem bu sürecin parçası, hem de onu anlayıp değiştirmenin en yetkin araçlarından biridir. Bu kitap, feminist eleştirinin kuramsal arka planını irdelemenin yanı sıra, Türk ve Batı edebiyatından hem erkek hem de kadın yazarların yapıtlarını derinlemesine inceliyor. Jale Parla, Sibel Irzık, Deniz Tarba Ceylan, Zeynep Ergun, Rana Tekcan, Hülya Adak, Süha Oğuzertem, Özden Sözalan ve Nurdan Gürbilek’in yazıları, konuyu çok çeşitli boyutlarıyla ele alıyor: Toplumsal cinsiyet kavramı, edebiyatın öznesi ve nesnesi olmak, kadınlık ve erkeklik kurguları açısından edebiyatın içerdiği tuzak ve imkânlar, dilin ve suskunluğun cinsiyeti...

Kadınlar Dile Düşünce, feminizmin “dile düşkün”lüğü sayesinde mümkün olan edebiyat okumalarının çarpıcı örneklerini sunuyor.

Kitapta yer alan bölümler
Kadın Eleştirisi Neyi Gerçekleştirdi? Jale Parla
Öznenin Vefatından Sonra Kadın Olarak Okumak Sibel Irzık
Sıradan Kadınların Yazarı Jane Austen Deniz Tarba Ceylan
Sessiz Sedasız Yaşayanlar: Biyografide Kadın Rana Tekcan
Papazın Evinde Cinayet: Yeni Yüzyılda Eski İngiliz Kadını Zeynep Ergun
Otobiyografik Benliğin Çok-Karakterliliği: Halide Edib’in İlk Romanlarında Toplumsal Cinsiyet Hülya Adak
Tarihçem Kâbusumdur! Kadın Romancılarda Rüyâ, Kâbus, Oda, Yazı Jale Parla
Latife Tekin’de Beden ve Yazı Sibel Irzık
Taklit Aşklardan Taklit Romanlara: Genel Kadın Yazarlığı Süha Oğuzertem
Anayurt Oteli’nde Geceleyen Kadın Özden Sözalan
Erkek Yazar, Kadın Okur Nurdan Gürbilek

1945’te İstanbul’da doğdu. 1964’te Arnavutköy Amerikan Koleji’ni, 1968’de Robert Kolej’in Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nü bitirdi. 1978’de Harvard Üniversitesi’nden anadalı İngiliz Edebiyatı, yandalları Fransız ve Alman Edebiyatları olmak üzere Karşılaştırmalı Edebiyat doktorası aldı. 1976-2000 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı. Halen Bilgi Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde öğretim üyeliği yapmakta olan Parla’nın Efendilik, Şarkiyatçılık, Kölelik (1985), Babalar ve Oğullar - Tanzimat Romanının Epistemolojik Temelleri (1990), Don Kişot’tan Bugüne Roman (2000), Kadınlar Dile Düşünce (Sibel Irzık ile beraber, 2004), Balkan Literatures in the Era of Nationalism (Murat Belge ile beraber, 2008), Türk Romanında Yazar ve Başkalaşım (2011), Orhan Pamuk’ta Yazıyla Kefaret (2019) adlı kitapları yayımlanmıştır.

Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlayan yazar, yüksek lisans ve doktora derecesini Indiana Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat alanından almıştır. Halen Sabancı Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaya devam etmektedir.

Kitabın Adı Kadınlar Dile Düşünce
Alt Başlık Edebiyat ve Toplumsal Cinsiyet
ISBN 9789750502262
Yayın No İletişim - 988
Dizi Edebiyat Eleştirisi - 3
Alan Edebiyat Eleştirisi ve Tarihi
Sayfa 309 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 230 gr
Perakende Satış Fiyatı 250,00 TL
Baskı 8. baskı - Aralık 2021 (1. baskı - Nisan 2004)
Editör Tansel Güney
Kapak Suat Aysu
Derleyen Jale Parla, Sibel Irzık
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Elçin Gen
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset