İyiliği Düşünmek

Ayla Göksel ve Zülfü Livaneli’nin, çok farklı anlamlarda kullandığımız “iyiliğin” yeniden ele alınması, konuşulması, hayatın her alanında kalıcı olması fikrinden yola çıkarak derledikleri İyiliği Düşünmek, iktisattan psikolojiye, dinden sivil toplum kuruluşlarına, gazetecilikten bilime, felsefeden doğaya uzanan geniş bir aralıkta iyiliğin izini sürüyor, iyiliğe farklı açılardan bakıyor.

Ayla Göksel ve Zülfü Livaneli’nin, çok farklı anlamlarda kullandığımız “iyiliğin” yeniden ele alınması, konuşulması, hayatın her alanında kalıcı olması fikrinden yola çıkarak derledikleri İyiliği Düşünmek, iktisattan psikolojiye, dinden sivil toplum kuruluşlarına, gazetecilikten bilime, felsefeden doğaya uzanan geniş bir aralıkta iyiliğin izini sürüyor, iyiliğe farklı açılardan bakıyor. Kitaba katkı sunan Ioanna Kuçuradi, Tanıl Bora, Bekir Ağırdır, Yankı Yazgan, Ahmet İnsel, Hidayet Şefkatli Tuksal, Ömer Madra, Kemal Sayar, Nurcan Baysal, Serdar Tekin, Hakan Altınay, Burcu Karakaş, Mehmet Ali Çalışkan ve Zafer Köse, kendi bakış açılarını aktararak iyiliği tartışırlarken, bizi de başka bir gözle bakarak iyilik ve iyiliğin imkânları üzerine yeniden düşünmeye davet ediyorlar.

“Neye maruz kalacağımızı kendimiz belirleyemezsek bile, insan her durumda bir tercih yapabilir. Kişiliğine, içinde yetiştiği kültüre, inancına, duygularına ya da sadece aklına dayanarak eylemini saptayabilir. Öyleyse, ‘İyilik ve kötülük bir seçimdir, insanın kendi özgür iradesiyle seçtiği bir tutumdur,’ diyebilir miyiz? Bence evet.”

Zülfü Livaneli

Kitapta yer alan bölümler
Sunuş Ayla Göksel
İyilik Kavramı Üzerine Düşünmek Zülfü Livaneli
‘İyilik’ Üzerine Ionna Kuçuradı
Şüpheden Eyleme: İyilik Tanıl Bora
Toplumda İyilik, Kötülük, Yardımseverlik Bekir Ağırdır
İyilik: Beyin/Organizma ve Davranış Açısından Bakış Yankı Yazgan
Ekonomi Politikalarında İnsan İyiliğini Odağa Koymak Mümkün müdür? Ahmet İnsel
Yeni Bir İyilik Düzeni Kurmanın İmkânları Açısından Türkiye’de Din ve Dindarlar Hidayet Şefkatli Tuksal
Habaset, Hamaset ve İsyan Çağında Kötülükle İyiliğin İlginç Trigonometrisi Ömer Madra
İyiliğin Bilimi Kemal Sayar
Savaş ve Şiddet Ortamında İyilik Nurcan Baysal
İyilik Üzerine: Felsefi Yol İzleri Serdar Tekin
Medeni - Müşterek - Muhabbet Hakan Altınay
“Siz de Hep Kötü Haberler Yazıyorsunuz” Burcu Karakaş
İyi, Kötü, Kirli - Sivil Toplum Hikâyesi Mehmet Ali Çalışkan
Mecburiyet ve Taraf Olarak İyilik Zafer Köse

1946 yılında doğdu. Ankara’da Maarif Koleji’nde okudu, Stockholm’de felsefe ve müzik eğitimi gördü. 1972 yılında fikirlerinden dolayı askerî cezaevinde yattı, on bir yıl sürgünde yaşadı. Harvard ve Princeton gibi saygın üniversitelerde konferanslar ve dersler verdi, dünya basınında tanınan bir sanatçı olan Livaneli, edebiyat, müzik ve sinema alanlarında otuzdan fazla ulusal ve uluslararası ödül sahibi. Livaneli, 1999 yılında San Remo’da En İyi Besteci ödülüne layık görüldü. Müzik eserleri Londra, Moskova, Berlin, Atina, İzmir senfoni orkestraları tarafından icra edildi ve Zubin Mehta, Simeon Kogan gibi şeflerce yönetildi. Romanları kırk dilde yayımlandı. Türkiye dışında Çin Halk Cumhuriyeti, İspanya, Kore ve Almanya’da da çok satanlar arasına giren romanlarıyla, Balkan Edebiyat Ödülü’ne, ABD’de Barnes and Noble Büyük Yazar Ödülü’ne, İtalya ve Fransa’da Yılın Kitabı Ödülü’ne, Türkiye’de ise Yunus Nadi Ödülü’ne ve Orhan Kemal Roman Armağanı’na layık görüldü. Kardeşimin Hikâyesi 2013’ün en çok okunan romanı oldu. ABD’de Missouri Üniversitesi, romanlarını ders kitabı olarak okuttu. Livaneli, dünya kültür ve barışına yaptığı katkılardan ötürü 1996 yılında Paris’te UNESCO tarafından büyükelçilikle onurlandırıldı ve genel direktör danışmanlığına atandı. 2016 yılında UNESCO elçiliğinden istifa etti. 2002-2006 yılları arasında TBMM’de ve Avrupa Konseyi’nde milletvekilliği görevinde bulundu.

Çalışma hayatına 1993 yılında Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın kuruluşu ile başladı ve Hüsnü M. Özyeğin Vakfı, Özyeğin Üniversitesi, Eğitim Reformu Girişimi ve Tohum Vakfı başta olmak üzere farklı sivil toplum ve eğitim kurumlarının kuruluşunda ve gelişiminde yer aldı. Halen Özyeğin Sosyal Yatırımları yöneten Göksel, London School of Economics’de Kalkınma Ekonomisi yüksek lisansı, Bath Üniversitesi’nde Ekonomi ve Politika lisans eğitimi aldı, Johns Hopkins Üniversitesi, Harvard Üniversitesi ve London School of Economics’de konuk araştırmacı olarak bulundu. Dünya Ekonomi Forumu tarafından Genç Küresel Lider, Synergos Vakfı tarafından Kıdemli Fellow, WISE Vakfı tarafından Laureate unvanları aldı.

Kitabın Adı İyiliği Düşünmek
ISBN 9789750530159
Yayın No İletişim - 2957
Dizi Bugünün Kitapları - 252
Alan Felsefe
Sayfa 238 sayfa
En 150 mm
Boy 215 mm
Perakende Satış Fiyatı 240,00 TL
Baskı 3. baskı - Kasım 2022 (1. baskı - Aralık 2020)
Derleyen Zülfü Livaneli, Ayla Göksel
Editör Merve Öztürk
Yayına Hazırlayan Funda Dörtkaş
Kapak Yeşim Demir Pröhl
Uygulama Hüsnü Abbas, Suat Aysu
Düzelti Büşra Bakan
Baskı Sena Ofset
Cilt Güven Mücellit