İslâm Uygarlıkları Tarihi Cilt 1

Lübnanlı Ortodoks bir aileden gelen Corci Zeydân 19. yüzyılın en önemli İslâm tarihi, dil ve kültürü araştırmacılarından biriydi. İngilizce, Latince, Fransızca, Almanca, İbranice ve Süryanice dillerini öğrenen Zeydân, tarihin dışında Arap dili ve edebiyatı konusunda da birçok eser verdi. İslâm tarihinin, ağırlıklı olarak da Osmanlı öncesi dönemin ele alındığı bu ünlü eserinde Corci Zeydan, İslâm uygarlığı ve Arap halkları konusunda hayli zengin bir kaynak sunuyor.

Lübnanlı Ortodoks bir aileden gelen Corci Zeydân 19. yüzyılın en önemli İslâm tarihi, dil ve kültürü araştırmacılarından biriydi. İngilizce, Latince, Fransızca, Almanca, İbranice ve Süryanice dillerini öğrenen Zeydân, tarihin dışında Arap dili ve edebiyatı konusunda da birçok eser verdi. İslâm tarihinin, ağırlıklı olarak da Osmanlı öncesi dönemin ele alındığı bu ünlü eserinde Corci Zeydan, İslâm uygarlığı ve Arap halkları konusunda hayli zengin bir kaynak sunuyor. Günümüzde klasik bir İslâm uygarlığı tarihi olarak kabul edilen bu kitap, Batı dillerinin yanında, Farsça ve Urduca’ya da çevrildi. Oxford Üniversitesi’nden Türkiye’deki ilâhiyat fakültelerine kadar, birçok üniversitede bir asra yakın süredir ders kitabı olarak okutulmaktadır.
Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim görevlilerinden Yard.Doç.Dr. Necdet Gök’ün günümüz Türkçesi’ne çevirdiği, dipnotlarla genişletip, yayına hazırladığı orijinali beş ciltten oluşan bu eşsiz eseri, iki cilt halinde yayımlayacağız.

“Dr. Nejdet Gök tarafından dipnotlar ve bir girişle zenginleştirilerek dilimize kazandırılan bu önemli kitaba Türk okurlarının büyük ihtiyacı olduğu kanaatindeyim. Özellikle Arap dünyasında standart bir kitap olarak kabul edilen bu klasik eserin yayımı, önemli bir kültür hizmeti olmanın yanında, Türk bilim çevresinde büyük bir boşluğu dolduracak, İslâm tarihi ve uygarlığı ile ilgili çalışmalara da bir zenginlik kazandıracaktır.”
Prof. Dr. Halil İnalcık

1861'de Beyrut'ta, Ortodoks mezhebine mensup fakir bir ailenin çocuğu olarak doğdu. İlk ve orta öğrenimini doğduğu topraklarda tamamladıktan sonra, Beyrut'ta Amerikan Koleji'nde tıp eğitimine başladı; ancak eğitimini tamamlayamadı. Daha sonra Kahire'ye yerleşti; bir başka okulda up eğitimini tamamlamak istese de, maddi sıkıntılar yüzünden yanda bırakmak zorunda kaldı. Edebiyat, tarih ve dil konulan üzerinde yoğunlaştı. 1884'te ez-Zaman gazetesinde çalışmaya başlayan Zeydân, 1885'te Beyrut'a dönünce "Doğu Bilimler Akademisi"nin faal üyeliğine seçildi. Arap dili ve edebiyatı alanındaki ilk eseri 1886'da Beyrut'ta yayımlandı. Oldukça faal bir kişi olan Zeydân, 1886'da İngiltere, Fransa ve İsviçre'yi içine alan Avrupa seyahatine çıktı ve bu ülkelerdeki belli başlı arşiv, kütüphane, müze ve üniversitelerde araştırmalar yaptı; ileri gelen bilim adamlarıyla tanıştı ve aynı yıl Mısır'a döndü. 1892'de, yaşamının sonuna kadar çalıştığı ve birçok makalesini bizzat yazdığı el-Hilâl dergisini çıkarmaya başlayan Zeydân, Arap edebiyatında yeni akımın öncüleri arasında yer aldı. İyi bir gazeteci olmanın yanında, özellikle tarih, Sami dilleri ve karşılaştırmalı dil bilimi konularında bilimsel Ban metoduna uygun çok sayıda esere imza atan Corel Zeydân, 1914'te Kahire'de öldü. Başlıca eserleri şunlardır: Tarihli Mısr el-Hadis (2 cilt), Tarihu't-temeddüni'l-lslâmî (5 cilt), Târihu'l-Arab iable'l-klâm, Ensâbü'l-Arabi'l-hudemâ, Edebiyat ve Tarih Dersleri, Arapça Lügât Düzenleme Kuralları Tarihi, Sari Meşhurlarının Biyografileri. Bu eserlerin dışında Zeydân'ı başta Arap dünyası olmak üzere büyük üne kavuşturan kitapları, İslâm fetihlerinin başlangıcından Memlûktular devrine kadar, İslâm tarihinin ilk devirleriyle 18. ve 19. yüzyıllarda geçen olayları konu alan ve bazıları Türkçe'ye de çevrilmiş olan tarihî romanlarıdır.

Kitabın Adı İslâm Uygarlıkları Tarihi Cilt 1
Orijinal Adı Târihu't Temeddünni'l- İslâmî
ISBN 9789750502682
Yayın No İletişim - 1023
Dizi Tarih - 30
Alan Tarih
Sayfa 758 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 548 gr
Perakende Satış Fiyatı 630,00 TL
Baskı 7. baskı - Kasım 2020 (1. baskı - Eylül 2004)
Yazar Corcî Zeydân
Çeviren Nejdet Gök
Editör Can Belge
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Serap Yeğen
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset