İnsan
(Ne Olduğunu Biliyor muyuz?)

İnsan nedir? İnsan olmayan nedir?

Amanda Rees ve Charlotte Sleigh ilk bakışta basit gibi görünen ama cevaplamanın çok da kolay olmadığı bu soruların peşine düşüyorlar. Tarihte, kültürde, mitolojide, bilimde, sanatta ve siyasette insanın izini sürerek Öteki’nden nerede ve nasıl ayrıldığına odaklanıyorlar. İnsanı hayvan, hominini, makine, kadın, tanrı ve yabancıyla mukayese ederek insan tanımının sınırlarının nasıl çizilebileceğine bir yol arıyorlar.

İnsan nedir? İnsan olmayan nedir?

Amanda Rees ve Charlotte Sleigh ilk bakışta basit gibi görünen ama cevaplamanın çok da kolay olmadığı bu soruların peşine düşüyorlar. Tarihte, kültürde, mitolojide, bilimde, sanatta ve siyasette insanın izini sürerek Öteki’nden nerede ve nasıl ayrıldığına odaklanıyorlar. İnsanı hayvan, hominini, makine, kadın, tanrı ve yabancıyla mukayese ederek insan tanımının sınırlarının nasıl çizilebileceğine bir yol arıyorlar. Bunu yaparken insanın içinde olduğu zamanın, mekânın ve toplum yapısının öneminin ne denli belirleyici olduğunu gösteriyorlar. İnsan, benzersizlik iddiası taşıyan bir grubun, yani insanın tanımını yapmaya çalışmanın zorluğunu yansıtırken, birey olarak insanın da neye benzediğini bizzat kavramaya çalıştığını gösteren, düşünmeye sevk eden bir eser.

“İnsanlığın, tanımlanması namümkün bir şey olduğunu ve belki de türlerin sınırları içinde düşünülmemesi gerektiğini ileri sürüyoruz. Aksine, içeriye alınan şeyin ya da kimsenin muhteviyatına bakmadan, insanlığı çerçeveleyen bir kapsama hareketi bu. İnsanlık –öyle bir şey varsa tabii– ne talep edilebilir ne de bahşedilebilir, yalnızca kırılgan, geçici bir takdimle, yani Öteki ile olan ilişkinin idrakiyle var olabilir.”

Sosyal ve Siyasi Bilimler Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Henry Fellowship’le Harvard Üniversitesi’nde öğrenim gördü. Doktorasını Cambridge Üniversitesi Tarih ve Bilim Felsefesi Bölümü’nde tamamladı. York Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

Cambridge Üniversitesi Tarih ve Bilim Felsefesi Bölümü’nde yükseköğrenim gördü. California Üniversitesi ve Kent Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. British Journal for the History of Science dergisinde editörlük, Britanya Bilim Tarihi Topluluğu’nda başkanlık yaptı. University College London’da çalışıyor.

Kitabın Adı İnsan
Alt Başlık (Ne Olduğunu Biliyor muyuz?)
ISBN 9789750536779
Yayın No İletişim - 3440
Dizi Politika - 247
Alan Antropoloji
Sayfa 160 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 149,00 TL
Baskı 1. baskı - Haziran 2024
Yazar Amanda Rees, Charlotte Sleigh
Çeviren Hilal Dikmen
Editör Merve Öztürk
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Berkay Üzüm
Dizin Berkay Üzüm
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit