"Herkes İstediği Gibi Yaşasın"
Türkiye ve İran'daki Kadınların Başörtüsünü Çıkarma Pratikleri

“Herkes İstediği Gibi Yaşasın” kadınların bireyselleşmesinin önüne konan engelleri, bunları aşmak için verilen mücadeleleri, Türkiye’de ya da İran’da yaşamaları fark etmeksizin kendi kararlarını almak isteyen kadınların yaşadıkları zorlukları çarpıcı biçimde ortaya koyuyor.

"İnsanlar karşıma geçmiş ya beni ya da benim üzerimden başka insanların seçimlerini yargılıyordu. Onlarla tartışmaya girmekten çekinmedim; örtünmenin de, açılmanın da kendi tercihim olduğunu, her iki kararımın da sorumlusunun kendim olduğunu anlatıp durdum…”

“Çoğumuzun hikâyesi farklı olsa da yaşadığımız pek çok şey benzer, aldığımız tepkiler benzer.”

“Başörtüsü örtmek veya örtmemek ailenin, toplumun, devletin dayattığı bir şey olmamalı…”

Bir zamanlar Türkiye’nin en yakıcı sorunlarından biri olan “başörtüsü meselesi” artık geride kalmış gibi gözükse de başka bir düzlemde yine ciddi bir sorun olarak varlığını sürdürüyor.

Başörtüsünü çıkarmak isteyip ailenin ve çevrenin baskısı nedeniyle bu kararlarını hayata geçiremeyen, şiddet gören, psikolojileri bozulan kadınlar Büşra Cebeci’ye anlattıkları hikâyelerinde içinde bulundukları açmazlardan, yaşadıkları zorluklardan söz ediyorlar. Başörtüsü takmanın zorunluluk oldugu İran’daki durumu çeşitli yönleriyle ele alan, İranlı kadınların yaşadıklarına dair örnekler sunan Nevşin Mengü ise kadınlara yönelik baskılara ve bunlara karsı gelişen direnişe dair bir panorama sunuyor.

“Herkes İstediği Gibi Yaşasın” kadınların bireyselleşmesinin önüne konan engelleri, bunları aşmak için verilen mücadeleleri, Türkiye’de ya da İran’da yaşamaları fark etmeksizin kendi kararlarını almak isteyen kadınların yaşadıkları zorlukları çarpıcı biçimde ortaya koyuyor.

1993 yılında doğdu. Selçuk Üniversitesi’nde gazetecilik okudu. Sendika.org’da muhabirliğe başlayan Cebeci, Bianet’teki stajının ardından 2018-2020 yılları arasında Medyascope’ta, daha sonra Sözcü.tv’de muhabirliğe devam etti. Daha çok siyasal İslâm ve Müslüman camia alanında çalışan Cebeci, şu an gazeteciliğe bağımsız olarak devam ediyor.

1982 yılında doğdu. TED Ankara Koleji’nden sonra Bilkent Siyaset Bilimi bölümünü bitirdi. Galatasaray Üniversitesi’nde Toplumsal İncelemeler yüksek lisansı yaptı. 2004 yılından bu yana habercilik yapan Mengü, Kanaltürk, Habertürk, TRT Türk televizyonlarında ve Hürriyet gazetesinde muhabir olarak çalıştı. CNNTürk televizyonunda 2011-2017 yılları arasında ana haber bültenini sundu. Kariyerine bağımsız gazeteci olarak devam eden Mengü’nün 2009 İran seçimini kaleme aldığı İnsanın Düşünmekten Canı Yanar mı? isimli bir kitabı daha bulunmaktadır.

Kitabın Adı "Herkes İstediği Gibi Yaşasın"
Alt Başlık Türkiye ve İran'daki Kadınların Başörtüsünü Çıkarma Pratikleri
ISBN 9789750530517
Yayın No İletişim - 2989
Dizi Bugünün Kitapları - 254
Alan Sosyoloji
Sayfa 163 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 180,00 TL
Baskı 3. baskı - Eylül 2024 (1. baskı - Mart 2021)
Yazar Büşra Cebeci, Nevşin Mengü
Editör Kıvanç Koçak
Önsöz Nilgün Toker Kılınç
Kapak Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı Gökhan Kam
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Oben Üçke
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit
Baskı İsteğe Bağlı Kitap

Okurlarımızın yayımladığımız eserlere kesintisiz erişebilmeleri için dijital baskılı "isteğe bağlı kitap" uygulaması başlattık.

Sitemizdeki i-Kitap sekmeli "isteğe bağlı kitaplarımızı" www.iletisim.com.tr’den çevrimiçi sipariş vererek 3 gün içinde edinebilirsiniz.

Sınırlı başlık ve sayıda basılacak kitaplarımız, olağan dolaşımdaki basılı kitaplarımızdan farklı olarak dijital baskıyla çoğaltılacak ve farklı fiyatla satışa sunulacaktır.