Haçlı Seferi’ne Son Çağrı
Yeniçağ Avrupası’nda Osmanlı İmgesi

6.ve 17. yüzyıllarda Hıristiyan Avrupa’yla Müslüman Osmanlı arasında gerçekten bir uygarlıklar çatışması yaşandı mı? Géraud Poumarède’in ele aldığı konu, hiçbir zaman gündemden düşmeyen soruları ve sorunları içeriyor.
16.ve 17. yüzyıllarda Hıristiyan Avrupa’yla Müslüman Osmanlı arasında gerçekten bir uygarlıklar çatışması yaşandı mı? Géraud Poumarède’in ele aldığı konu, hiçbir zaman gündemden düşmeyen soruları ve sorunları içeriyor.
Kitap pek çok noktada Avrupa’daki Osmanlı imgesinin günümüze yansıyan yönlerini de keşfetmemizi sağlıyor.
İhtilafın sebebi bellidir: Osmanlı’nın 14. yüzyıldan itibaren Avrupa’daki ilerleyişi Hıristiyan âleminde “Haçlı Seferi” ruhunun yeniden doğmasına sebep olmuştur. Osmanlı imgesi zaman içinde “kâfir”, “barbar”, “despot” veya “tiran” gibi tabirlerle anılır. Düşmanlık duygusuyla beslenen Avrupa’nın dört bir köşesinde, Osmanlı’nın yıkımını haber veren kehanetler ve fetih planları birbiri ardına gelir. Bu çatışma kültürü dinî söylemin, siyasal düşüncenin ve sanatsal yaratının içine işlemiştir. Askerî tahlillerden popüler hikâyelere kadar uzanır.
İmparatorların Osmanlı’yı alt edeceklerini ve Doğu’nun hâkimi olacaklarını müjdeleyen mitler, Vatikan’ın bitmeyen seferberlik ilanları ve sürekli bir savaş tedirginliğiyle geçen iki yüzyılın ardından ne olur peki? Bu zafer ve fetih kurgusu giderek çekiciliğini yitirir; Kilise’nin Osmanlı’ya karşı birlik çağrısı da... Ama bugün hâlâ canlı olan Osmanlı imgesi işte o zamanda şekillenmiştir. Géraud Poumarède’in, Vatikan, Venedik ve Paris gibi pek çok arşivde yaptığı araştırmalara dayanarak yazdığı Haçlı Seferi’ne Son Çağrı bir bakıma, bugünün yüzyıllar öncesindeki yansımasını aktarıyor.
 

Tarih eğitimini Ecole Normale'de aldı; l'Ecole française de Rome eski üyesidir. Sorbonne Üniversitesi Tarih Çalışmaları'nın direktörlüğünü yaptı. Halen Bordeaux Üniversitesi (III) Yeniçağ Tarihi Bölümü'nde ders vermektedir. Diğer Kitapları: Islam, Medias Et Opinions Publiques - Déconstruire Le “Choc Des Civilisations” (2006), La fonction consulaire à l’époque moderne: L’Affirmation d’une institution économique et politique (1500-1800) (Gérard Le Bouedec, Jörg Ulbert ve Anne Mézin ile birlikte, 2006).

Kitabın Adı Haçlı Seferi’ne Son Çağrı
Alt Başlık Yeniçağ Avrupası’nda Osmanlı İmgesi
Orijinal Adı Mythes et réalités de la lutte contre les Turcs aux XVIe et XVIIe siècles
ISBN 9789750507625
Yayın No İletişim - 1473
Dizi Tarih - 60
Alan Tarih
Sayfa 788 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 561 gr
Perakende Satış Fiyatı 39,81 TL
Baskı 1. baskı - Nisan 2010
Yazar Géraud Poumarède
Çeviren İsmet Birkan
Editör Berna Akkıyal
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Barış Sağlan
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset