Geçmişin İzleri
Altmışlı ve Yetmişli Yılların Kolektif Belleği

Özge Özdemir Geçmişin İzleri’nde kapsayıcı, özgün bir anlatı kuruyor. Dönemin tanıklarının gözünden hayatın ritmini paylaşıyor. Burada mini etekler, İspanyol paçalar, gür bıyıklar ve kulaklara dolan türlü müzikler de var, Yassıada yargılamaları, sokak çatışmaları ve kavgalı yılların okul anıları da... Sağcılar ve solcular da var, siyaseti hiç hayatına sokmamış olanlar da... Kadınlar da var, erkekler de...Geçmişin İzleri sadece nostaljik bir bellek anlatısı olmanın ötesine geçen, altmışları ve yetmişleri kültürün, siyasetin, sosyal yaşamın birçok alanını kuşatarak anlatan özgün bir çalışma olarak öne çıkıyor.

Altmışlı ve yetmişli yıllar Türkiye tarihinin canlı olduğu kadar çalkantılı, değişken olduğu kadar da acı tatlı bir dolu anıyla hatırlanan, özel bir dönemi. Peki bu dönemi farklı kılan neydi? İnsanlarda nasıl bir iz bıraktı ve neler hatırlanıyor?Özge Özdemir Geçmişin İzleri’nde kapsayıcı, özgün bir anlatı kuruyor. Dönemin tanıklarının gözünden hayatın ritmini paylaşıyor. Burada mini etekler, İspanyol paçalar, gür bıyıklar ve kulaklara dolan türlü müzikler de var, Yassıada yargılamaları, sokak çatışmaları ve kavgalı yılların okul anıları da... Sağcılar ve solcular da var, siyaseti hiç hayatına sokmamış olanlar da... Kadınlar da var, erkekler de...Geçmişin İzleri sadece nostaljik bir bellek anlatısı olmanın ötesine geçen, altmışları ve yetmişleri kültürün, siyasetin, sosyal yaşamın birçok alanını kuşatarak anlatan özgün bir çalışma olarak öne çıkıyor.

“Türkiye’nin altmışlı yılları ile bu yılların rüzgârıyla alev alan yetmişlerinin, önceki ve sonraki yıllarla kıyaslandığında önemli bir değişim anına karşılık geldiğini söyleyebiliriz. Bu yirmi yıllık dönem, kerameti kendinden menkul bir değişim olmanın ötesinde siyasal, toplumsal ve kültürel alanların hepsinde birden Türkiye’nin bugününü kuran gelişmelerin zamansal sahasıydı.”

1987 yılında Alanya’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dilbilimi Bölümü’nde okudu. Kocaeli Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nde İletişim Bilimleri alanında yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. Hacettepe Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Bellek çalışmaları, gündelik hayat, kültürel çalışmalar ve etnografi akademik ilgi alanlarıdır. Goethe Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalarına devam ediyor.

Kitabın Adı Geçmişin İzleri
Alt Başlık Altmışlı ve Yetmişli Yılların Kolektif Belleği
ISBN 9789750534898
Yayın No İletişim - 3287
Dizi Araştırma-İnceleme - 552
Alan Politika/Siyaset, Sosyoloji, Tarih
Sayfa 272 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 186,00 TL
Baskı 2. baskı - Ekim 2023 (1. baskı - Mayıs 2023)
Yazar Özge Özdemir
Editör Melike Işık Durmaz
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Berkay Üzüm
Dizin Mehmet Atala
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit