Zaman Yeli

“Geçmişi yeniden kuran” bir ütopya... İsyancılara karşı Selçuklu safında çarpışıp esir düşmüş kör askerle sağır kilise ressamının, Moğol istilası yıllarında Kapadokya’nın yeraltı âleminde dinleri, mezhepleri kaynaştıran bir ortaklaşmacı hayatın ortaya çıkışına varan macerası

“Geçmişi yeniden kuran” bir ütopya... İsyancılara karşı Selçuklu safında çarpışıp esir düşmüş kör askerle sağır kilise ressamının, Moğol istilası yıllarında Kapadokya’nın yeraltı âleminde dinleri, mezhepleri kaynaştıran bir ortaklaşmacı hayatın ortaya çıkışına varan macerası.

Vücudumuzdaki her şey dünyayla yaşıttır, bu nedenle benim hem otuzdört yaşında hem de altı milyar yaşında olduğum doğrudur. Zamanın geçişi, duruşlara benziyor. Zaman geçip gitti derken maddenin biçim ve yer değiştirdiğini söylemiş oluyoruz yalnızca; çünkü zaman bir soyutlamadan başka bir şey değil. Bu yüzden olmalı, Kapadokya’nın geçip gitmiş zamanına, en az biçim değiştirdiği yerlerden girip çıktığımda kendimi ‘tarihsel kurgu yapayım derken tarihsel zaman bulmuş düş definecisi’ gibi hissettim. Dil ve zaman ilişkisi bir yazarın ‘arkeolojik arka planı’dır; oradan hiçbir anlamı olmayan böcek ölüleri de çıkar, bir heykel de. Günlük dilde ikona diyoruz, yeraltı şehirlerinden sözediyoruz, Haydar, Vasili veya Dimitri adlarını söyleyip geçiyoruz. Oysa ‘tarihsel bilinçaltı’nı biraz kazıyınca, doğada hiçbir şeyin yok olmadığını, yalnızca “biçim değiştirdiğini” anlamamız kolaylaşıyor. Tıpkı bir noktadan diğer noktaya yer değiştiren hava akımı gibi: Yel gibi Zaman gibi. Zaman Yeli gibi.

 

1960’ta Kayseri’de doğdu. Çocukluğu ve ilkgençliği bu şehirde geçti. 12 Eylül 1980 Darbesi’yle kesintiye uğrasa da, 1985’te Ankara Üniversitesi’ndeki öğrenimini tamamladı. Çok sayıda dergi ve gazetede yazılar yayımladı, radyo oyunları, senaryolar yazdı. Yol Ayrımları adlı oyunu Devlet Tiyatroları repertuarına alındı. Kalenderiye adlı romanı 2009 Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü. Film yapımcılığı, felsefe öğretmenliği ve serbest gazetecilik gibi işlerde çalışan, bazı üniversitelerde dersler veren yazar, halen Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde öğretim görevlisidir.
Gürsel Korat’ın kitapları şunlardır: Zaman Yeli (roman, 1994), Çizgili Sarı Defter (öykü, 1996), Sokakların Ölümü (inceleme, 1997), Ay Şarkısı (roman, 1998), Güvercine Ağıt (roman, 1999), Taş Kapıdan Taçkapıya: Kapadokya (inceleme, 2003), Kristal Bahçe (deneme/eleştiri, 2003), Gölgenin Canı (öykü, 2004), Kalenderiye (roman, 2008) ve Dil, Edebiyat ve İletişim (edebiyat eleştirisi, 2008).
Kitabın Adı Zaman Yeli
ISBN 9789754704563
Yayın No İletişim - 321
Dizi Türkçe Edebiyat - 31
Alan Çağdaş Türkiye Edebiyatı
Sayfa 136 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 120 gr
Perakende Satış Fiyatı 12,04 TL
Baskı 5. baskı - Mart 2012 (1. baskı - Ocak 1995)
Yazar Gürsel Korat
Kapak Suat Aysu
Dizgi Remzi Abbas
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Talat Akın
Cilt Sena Ofset, Şefik Matbaası
Baskı Şefik Matbaası