Kalenderiye

Neden yaşadıklarını anlamaya çalışan üç adam... İnsana dokunan maharetli bir anlatım ve kederli bir mizahla resmedilen kibirli, kibrinden pişman olan erkekler ve sadakatsiz hayalleriyle kadınlar... İtaat ve isyanı anlatan, zamanı arayan, Kalenderileri konuşturan bir Anadolu romanı. İpek kadar yumuşak ve ipek kadar güçlü.

Neden yaşadıklarını anlamaya çalışan üç adam... İnsana dokunan maharetli bir anlatım ve kederli bir mizahla resmedilen kibirli, kibrinden pişman olan erkekler ve sadakatsiz hayalleriyle kadınlar... İtaat ve isyanı anlatan, zamanı arayan, Kalenderileri konuşturan bir Anadolu romanı. İpek kadar yumuşak ve ipek kadar güçlü...
“Şundan dirim böyle: Sinâğih vızıltısı arınınkinden incedir. Bebenih sesi anadan, avradıh sesi herifden. Bir farenih kemirişine bak, bir de inâğihkine. Bundan şuha varırım ki, gôğde iriyise hareket yavaşdır. Hareket yavaşısa zaman da yavaşdır.”
“Ya Allah’ıh zamanı?”
Kalenderiye, üç ayrı dönemde geçiyor, her biri üçer günde yaşanan üç bölümden oluşuyor. İnsani zaafları, şaşırma ve irkilme hissiyatını, hakikati ararken ölümün kıyılarında dolaşan insanları, iyiliği ve utanmayı hatırlatıyor. Gürsel Korat, Zaman Yeli ve Güvercine Ağıt romanlarında olduğu gibi yine bir Kapadokya hikâyesi anlatıyor. Özgün deyiş, mecaz ve lehçeler kullanan Korat, memleket edebiyatının özgün sesli bir anlatıcısı olarak yazarlık yolculuğunu sürdürüyor.
Kalenderiye, Gürsel Korat’tan bugüne ve yarına seslenen bir roman.

2009 yılında ilk defa verilen "Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü" ne layık görülmüştür.

1960’ta Kayseri’de doğdu. Çocukluğu ve ilkgençliği bu şehirde geçti. 12 Eylül 1980 Darbesi’yle kesintiye uğrasa da, 1985’te Ankara Üniversitesi’ndeki öğrenimini tamamladı. Çok sayıda dergi ve gazetede yazılar yayımladı, radyo oyunları, senaryolar yazdı. Yol Ayrımları adlı oyunu Devlet Tiyatroları repertuarına alındı. Kalenderiye adlı romanı 2009 Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü. Film yapımcılığı, felsefe öğretmenliği ve serbest gazetecilik gibi işlerde çalışan, bazı üniversitelerde dersler veren yazar, halen Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde öğretim görevlisidir.
Gürsel Korat’ın kitapları şunlardır: Zaman Yeli (roman, 1994), Çizgili Sarı Defter (öykü, 1996), Sokakların Ölümü (inceleme, 1997), Ay Şarkısı (roman, 1998), Güvercine Ağıt (roman, 1999), Taş Kapıdan Taçkapıya: Kapadokya (inceleme, 2003), Kristal Bahçe (deneme/eleştiri, 2003), Gölgenin Canı (öykü, 2004), Kalenderiye (roman, 2008) ve Dil, Edebiyat ve İletişim (edebiyat eleştirisi, 2008).
Kitabın Adı Kalenderiye
ISBN 9789750505720
Yayın No İletişim - 1294
Dizi Türkçe Edebiyat - 172
Alan Çağdaş Türkiye Edebiyatı
Sayfa 231 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 193 gr
Perakende Satış Fiyatı 17,41 TL
Baskı 3. baskı - Mart 2014 (1. baskı - Mart 2008)
Editör Levent Cantek
Kapak Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı Gürsel Korat
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Aziz Tuna C.
Yazar Gürsel Korat
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset