Yaralı Erkeklikler
12 Mart Romanlarında Yalnızlık, Yabancılaşma ve Öfke

Çimen Günay-Erkol, Yaralı Erkeklikler’de güce tapılan bir atmosferde, istikrarlı bir erkeklik arayan ama bunun ne demek olduğunu göremeyen erkeklerle dolu 12 Mart romanlarını erkek kimliklerine getirilen yeni ve güçlü bir eleştiriyle ele alıyor.

12 Mart askerî darbesini konu edinen romanlar Türkiye tarihinin karanlık bir dönemine tanıklık eder. Estetiğe odaklanmayı zorlaştıran toplumsal, siyasi ve tarihsel gerilimlerin etkisindeki 1970’li yıllarda yazılan bu romanlarda ilk göze çarpan katman, devrimci muhalefet ve karşı karşıya geldiği milliyetçi muhafazakâr tepki olsa da, aslında Soğuk Savaş ikliminde farklılaşan fikir ve eylemler aracılığıyla bütün bir Türkiye toplumu, iktidar meselesine ilişkin bir sorgulama için sahneye çıkarılır. Erkeklik, 12 Mart romanlarında çarpıcı bir meseledir ve ordunun siyasete müdahalesinden daha geniş bir travmayı görünür kılar. 12 Mart romanları, erkeklik kavrayışları içerisindeki özcülük meselesini ve erkeklerin güçsüzleşme korkularını ele alır. Erkek yazarların da erkekliğe eleştirel bakabildiğini görürüz ve bu Türkçe edebiyatta pek sık karşılaştığımız bir durum değildir.

Çimen Günay-Erkol, Yaralı Erkeklikler’de güce tapılan bir atmosferde, istikrarlı bir erkeklik arayan ama bunun ne demek olduğunu göremeyen erkeklerle dolu 12 Mart romanlarını erkek kimliklerine getirilen yeni ve güçlü bir eleştiriyle ele alıyor.

23 Kasım 1977’de Ankara’da doğdu. ODTÜ’den maden mühendisi olarak mezun oldu ama bu mesleği yapmadı. Türk edebiyatı doçentidir ve Özyeğin Üniversitesi’nde ders vermektedir. Toplumcu gerçekçi edebiyat, Türk modernizmi, askerî darbelerin travmaları ve edebiyatta toplumsal cinsiyet hakkındaki makaleleri Symposium: A Quarterly Journal in Modern Literatures, Journal of European Studies, Turkish Studies ve Middle Eastern Literatures dergilerinde yayımlanmıştır. Burcu Alkan ile birlikte eş-editörlüğünü üstlendiği Turkish Literature as World Literature seçkisi 2021 yılında Bloomsbury tarafından yayımlanmıştır. Araştırma alanları arasında travma, tanıklık ve benlik anlatıları, erkeklik, edebiyatta çatışma sonrası ve tıbbi insani bilimler bulunmaktadır.

Kitabın Adı Yaralı Erkeklikler
Alt Başlık 12 Mart Romanlarında Yalnızlık, Yabancılaşma ve Öfke
ISBN 9789750530746
Yayın No İletişim - 3009
Dizi Edebiyat Eleştirisi - 72
Alan Edebiyat Eleştirisi ve Tarihi
Sayfa 328 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 216,00 TL
Baskı 1. baskı - Nisan 2021
Yazar Çimen Günay-Erkol
Editör Barış Özkul
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Büşra Bakan
Dizin Berkay Üzüm
Baskı Sena Ofset
Cilt Güven Mücellit