Türkiye'de Yerel Siyasette Kadınlar
Dışlanma Döngüleri

Türkiye’de Yerel Siyasette Kadınlar’da Lucie Drechselová, farklı sosyo-politik özelliklere sahip illerde yaptığı saha çalışmasının ve görüşmelerin zengin malzemesine dayanarak, Türkiye’de kadınların yerel siyasette var olma mücadelesini enine boyuna inceliyor.

“Dışlayıcı mevcut mekanizmalara rağmen, kadınların siyasi patikaları, hırsları, kararlılıkları ve şimdiye dek Türkiye bağlamında nispeten az bilinen, bireysel ve kolektif faillikleri ile çizilmiştir. Kadın yerel siyasetçilerin çok çeşitli siyasi kariyer yolları, yalnızca ilerlerken önlerine çıkan zorlukları değil, aynı zamanda kadınların başvurdukları eylem stratejilerini ve siyasi kariyerlerini kendi elleriyle çizme kapasitelerini de ortaya koymaktadır.”

Türkiye’de Yerel Siyasette Kadınlar’da Lucie Drechselová, farklı sosyo-politik özelliklere sahip illerde yaptığı saha çalışmasının ve görüşmelerin zengin malzemesine dayanarak, Türkiye’de kadınların yerel siyasette var olma mücadelesini enine boyuna inceliyor. Türkiye’nin modern siyasi tarihi boyunca -bir tür “devlet feminizmine” rağmen veya onun da katkısıyla- kadınlara dönük bir dışlanma döngüsünün işlediğini görüyoruz. Kadın düşmanı parti yapıları ve kadın kollarının “dayanılmaz zayıflığının” yanı sıra, yerel siyasetin yapısal sınırlılıklarının da bunda payı var.

Buna karşılık 2000’lerde kadınların yerelde tutunma ve siyasi partiler içinde kendilerine yer açma mücadelesinin somut kazanımlar doğurduğunu da görüyoruz. Türkiye’de Yerel Siyasette Kadınlar, kadın hareketinin toplam etkisi yanında; hem milliyetçi-muhafazakâr partilerde, hem Kemalist mirasın devamında ve CHP’de, hem de pro-Kürt siyasette kadınların özgül yerel siyaset deneyimlerine bakıyor. Pro-Kürt siyasetin “kadınlaşmasının” yereldeki etkilerine eğiliyor.

Fakat yerel siyaset kadınlar için hâlâ engellerle dolu. Lucie Drechselová, “Demokrasi kadınlara ‘yaramıyor’ mu?” gibi tahrik edici bir soru da sormaktan geri kalmazken, kadınların “değişim tahayyül etme kapasitesinin” de kıymetini biliyor.

1987’de Prag’da doğdu. Paris’te, École des Hautes Études en Sciences Sociales’te (EHESS) yardımcı doçent olarak çalışmaktadır. Daha önce de SciencesPo Paris ve Prag’daki Charles Üniversitesi’nde Çağdaş Türkiye’de Siyaset dersleri verdi. Araştırma ilgi alanları siyaset bilimi, toplumsal cinsiyet çalışmaları ve hafıza çalışmaları kesişimi odaklı. Kurds in Turkey: Ethnographies of Heterogeneous Experiences (Lexington Books, 2019) kitabının yardımcı editörüdür. Türkiye’de 1968 ve 1978 siyasi kuşaklarının hafızalarının oluşumunda toplumsal cinsiyet etkisi konulu bir proje yürütmektedir.

Kitabın Adı Türkiye'de Yerel Siyasette Kadınlar
Alt Başlık Dışlanma Döngüleri
Orijinal Adı Local Power and Female Political Pathways in Turkey
ISBN 9789750533884
Yayın No İletişim - 3216
Dizi Araştırma-İnceleme - 538
Alan Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları
Sayfa 336 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 280,00 TL
Baskı 1. baskı - Ekim 2022
Yazar Lucie Drechselová
Çeviren Ece Köse
Editör Tanıl Bora
Yayına Hazırlayan Hülya Demirdirek Nunney
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı Serra Akcan
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Nebiye Çavuş
Dizin Mehmet Atala