Parçalanan Devrim DüşleriOsmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Hürriyetten Şiddete
Farklı etnik-dinî grupları barındıran Osmanlı İmparatorluğu’nun geniş coğrafyasında, dünyada yükselen devrim dalgalarından ve meşrutiyet hareketlerinden de etkilenilerek, 1908’de meşrutiyet ilan edildi. 1789 Fransız Devrimi’nin sembollerinden “özgürlük, eşitlik, kardeşlik” sloganını öne çıkararak Osmanlı yurttaşlığı yaratmayı amaçlayan bu devrim, Parçalanan Devrim Düşleri’nde, ülkedeki baskın olmayan gruplar açısından inceleniyor.
Farklı etnik-dinî grupları barındıran Osmanlı İmparatorluğu’nun geniş coğrafyasında, dünyada yükselen devrim dalgalarından ve meşrutiyet hareketlerinden de etkilenilerek, 1908’de meşrutiyet ilan edildi. 1789 Fransız Devrimi’nin sembollerinden “özgürlük, eşitlik, kardeşlik” sloganını öne çıkararak Osmanlı yurttaşlığı yaratmayı amaçlayan bu devrim, Parçalanan Devrim Düşleri’nde, ülkedeki baskın olmayan gruplar açısından inceleniyor. Bedross der Matossian, kardeşlik idealinin önündeki engellerden biri olan etnik sınırların devrime rağmen var olmayı sürdürdüğünü dile getiriyor. Ermenileri, Arapları ve Yahudileri merkeze alarak yaptığı bu çalışmasında, yönetici elitler ile Osmanlı tebaası arasındaki müzakere eksikliği ve etnik siyasetin ön plana çıkması gibi sebeplerin devrim ideallerinin gerçekleşmesini nasıl engellediğini inceliyor. Bu süreçte baskın olmayan gruplar için devrimin neden bir hayal kırıklığına dönüştüğünü gözler önüne seriyor.
“(…) devrimcilerin meşrutiyet düşüncesini sorgulamadan benimsemeleri, kabul etmeleri ve uygulamaları, birleşik bir ulus yaratmanın ve Osmanlı İmparatorluğu’nun bütünlüğünü korumanın imkânsız olduğu bir devirde ters tepmiştir. (…) Gerçek, meşrutiyetin yeni bir Osmanlı yurttaşlığı anlayışı yaratmayı, tüm yurttaşlara eşit haklar tanımayı, onları bir yasama meclisinin çatısı altında bir araya getirmeyi ve nihayet Abdülhamid rejiminin küllerinden Osmanlılığa yeni bir yaşam soluğu vermeyi başaramadığıdır.”
BEDROSS DER MATOSSIAN
“(…) devrimcilerin meşrutiyet düşüncesini sorgulamadan benimsemeleri, kabul etmeleri ve uygulamaları, birleşik bir ulus yaratmanın ve Osmanlı İmparatorluğu’nun bütünlüğünü korumanın imkânsız olduğu bir devirde ters tepmiştir. (…) Gerçek, meşrutiyetin yeni bir Osmanlı yurttaşlığı anlayışı yaratmayı, tüm yurttaşlara eşit haklar tanımayı, onları bir yasama meclisinin çatısı altında bir araya getirmeyi ve nihayet Abdülhamid rejiminin küllerinden Osmanlılığa yeni bir yaşam soluğu vermeyi başaramadığıdır.”
BEDROSS DER MATOSSIAN
Kudüs’ün Eski Kenti’nde doğup büyüdü. Nebraska Üniversitesi, Lincoln’de Modern Ortadoğu Tarihi profesörüdür. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) ve Chicago Üniversitesi’nde ders vermiştir. Yedi kitabın yazarı, editörü ve yardımcı editörüdür. En son derlediği kitap olan Denial of Genocides in the Twenty-First Century (Yirmi Birinci Yüzyılda Soykırımların İnkarı) 2023’te Nebraska University Press tarafından yayımlanmıştır.
Kitabın Adı | Parçalanan Devrim Düşleri |
Alt Başlık | Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Hürriyetten Şiddete |
Orijinal Adı | Shattered Dreams of Revolution - From Liberty to Violence in the Late Ottoman Empire |
ISBN | 9789750521232 |
Kapak Görseli | Bir Seçim Kurulu, Kasım 1908. II. Meşrutiyet’in İlk Yılı - 23 Temmuz 1908-23 Temmuz 1909, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, Kasım 2008, s. 160. |
Yayın No | İletişim - 2413 |
Dizi | Tarih - 112 |
Alan | Tarih |
Sayfa | 304 sayfa |
En | 130 mm |
Boy | 195 mm |
Ağırlık | 251 gr |
Perakende Satış Fiyatı | 320,00 TL |
Baskı | 1. baskı - Aralık 2016 |
Yazar | Bedross Der Matossian |
Çeviren | Renan Akman |
Editör | Merve Öztürk |
Kapak | Suat Aysu |
Uygulama | Hüsnü Abbas |
Düzelti | Evrem Türköz |
Dizin | Melike Işık |
Baskı | Ayhan Matbaası |
Cilt | Güven Mücellit |