Osmanlı Yenilgi Kültürü
Balkan Savaşları ve Sonrası

Eyal Ginio Osmanlı Yenilgi Kültürü kitabında, savaş kaybeden bir toplumun ürettiği kültürle meşgul oluyor, bir “yenilgi kültürü” tahliline girişiyor. Osmanlı’nın Balkan Savaşları deneyimi üzerinden toplumsal hayatın çok çeşitli yönlerini, savaştaki bir imparatorluğun ürettiği yanıtları (intikam, diriliş, yenilenme çağrıları, iktisadi gelişme, gelecek nesillerden beklentiler) ve bunların politik çıktılarını inceliyor.

Savaşlar, sonuçlarından bağımsız olarak toplumsal yaşamı derinden etkiler. Fakat belki de ironik olarak acının, kederin ve kayıpların yanında muğlak da olsa yeni toplumsal tasarılara ve icraatlara da zemin hazırlar.

Eyal Ginio Osmanlı Yenilgi Kültürü kitabında, savaş kaybeden bir toplumun ürettiği kültürle meşgul oluyor, bir “yenilgi kültürü” tahliline girişiyor. Osmanlı’nın Balkan Savaşları deneyimi üzerinden toplumsal hayatın çok çeşitli yönlerini, savaştaki bir imparatorluğun ürettiği yanıtları (intikam, diriliş, yenilenme çağrıları, iktisadi gelişme, gelecek nesillerden beklentiler) ve bunların politik çıktılarını inceliyor. Osmanlı’nın yenilgi literatürünü, cemiyetlerin icraatlarını, İttihat ve Terakki politikalarını savaş atmosferi içerisinde konumlandırıyor.

Osmanlı Yenilgi Kültürü, Balkan Savaşları’na odaklanıp savaş atmosferinde bir toplumun deneyimlerine ve yarattığı kültüre derinlemesine bir bakış vaat ediyor.

“Balkan Savaşları’ndaki dramatik mağlubiyet deneyimi, Osmanlı subay, yazar, şairleri ile erkeği kadını sivil insanların yalnızca askerî yenilgi konusunu değil, intikamı ve dirilişi gerçekleştirmenin farklı yollarını nasıl tahayyül ettiğini eşsiz biçimde sunar. Onların hem askerî bozgun hem de muhtemel gelecek tasvirleri ‘Osmanlı yenilgi kültürü’ diye ifade ettiğim şeyin kamusal alana hâkim olabildiğine ve savaş sonrası kamusal tartışmayı etkileyebildiğine dair sağlam kanıtlar sunar.”
EYAL GINIO

İsrail’de Kudüs İbrani Üniversitesi, İslâm ve Ortadoğu Çalışmaları Bölümü’nde doçent doktordur. Ayrıca Disiplinlerarası “AMIRIM” programının başındadır ve aynı üniversitenin Asya ve Afrika Çalışmaları Enstitüsü’ndeki Türkiye Çalışmaları Forumu’nun müdürüdür. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinin toplumsal ve kültürel tarihi üzerine çalışmalar yapmaktadır ve Balkan Savaşları’nın bu çalışmalarda önemli bir yeri vardır (1912-1913).

Kitabın Adı Osmanlı Yenilgi Kültürü
Alt Başlık Balkan Savaşları ve Sonrası
Orijinal Adı The Ottoman Culture of Defeat
ISBN 9789750533051
Kapak Görseli Osmanlı askerleri esir alınırken, İvranye (www.lostbulgaria.com izniyle)
Yayın No İletişim - 3154
Dizi Tarih - 161
Alan Tarih
Sayfa 438 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 340,00 TL
Baskı 1. baskı - Nisan 2022
Yazar Eyal Ginio
Çeviren Cumhur Atay
Editör Aybars Yanık
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Remzi Abbas
Dizin Berkay Üzüm
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit