Kaldığımız Yer

Kaldığımız Yer, dışarıdan hiçbir şey olmamış gibi görünürken içeride neler koptuğunu; kısacık anlara düşen ışıkların, ormanların çağrısına kesilmiş kulakların ve kalabalık sözlerin arasına sıkışmış suskunlukların diliyle anlatan öyküler.

“Aynı dili konuşuyorduk; kelimeler yakın anlamlar taşıyordu birbirimize; ama ne olduğunu bilemediğim bir engel, bir engebe, aşamadığımız bir yabancılık seziyordum, cümlelerin birbirine bağlanmasını zorlaştıran bir pütür... Aksan ya da vurgu farkı değil, daha derin, kelimelerin, cümlelerin ruhuyla ilgili bir farktı galiba. Onun misafir dedikleri benim bildiğim misafirlerden miydi mesela, emin olamıyordum. Ayıp dediği bildiğim, sakladığım ayıplardan başkaydı mutlaka. Dar odalarda, cılız ışıkta, kalın, tozlu sözlüklerde bodur kalmış kelimeler onun ağzından masal diyarlarının geniş, bitimsiz ufuklarını kuşanarak çıkıyordu.”

Behçet Çelik, bireysel ve toplumsal hayatlarımızda takılıp kaldığımız yerleri, hesaplaşıp ötesine geçemediğimiz anları hatırlatıyor. Üzerleri örtülmüş, izleri saklanmış geçmiş kıyımların kuşaklar sonra ne gibi engellere dönüşerek bizi nasıl tökezlettiğine dair hikâyeler anlatırken uzağımızda zannettiğimiz, “evlerden ırak” olmasını istediğimiz acılardan gözlerimizi yumarak kurtulamayacağımızı fısıldıyor. Kaldığımız Yer, dışarıdan hiçbir şey olmamış gibi görünürken içeride neler koptuğunu; kısacık anlara düşen ışıkların, ormanların çağrısına kesilmiş kulakların ve kalabalık sözlerin arasına sıkışmış suskunlukların diliyle anlatan öyküler.

1968’de Adana’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. İlk öyküsü 1987’de Varlık’ta yayımlandı. Yazılı Günler ve Virgül dergilerini hazırlayanlar arasında yer aldı. İki Deli Derviş (1992), Yazyalnızı (1996), Herkes Kadar (2002), Düğün Birahanesi (2004), Gün Ortasında Arzu (2007), Diken Ucu (2010), Kaldığımız Yer (2015), Yolun Gölgesi (2017) ve Patikaların İyi Yanı (2021) adlı öykü kitaplarının yanı sıra Dünyanın Uğultusu (2009), Soluk Bir An (2012), Belleğin Girdapları (2019) ve Turuncunun Kıvamı (2024) adlı romanları, Sınıfın Yenisi (2011) adlı gençlik romanı ve Çantasızlar Kampı (2016) adlı çocuk romanı ile Ateşe Atılmış Bir Çiçek/Yazarlar, Kitaplar, Okuma Notları (2012) ve Dünyaya Baktığımız Yol (2021) isimli deneme kitapları yayımlandı. Doğup büyüdüğü Adana’yla ilgili yazılardan oluşan Adana’ya Kar Yağmış adlı kitabı derledi (2006). Barış Bıçakçı ve Ayhan Geçgin’le edebiyat üzerine yazışmalarından oluşan Kurbağalara İnanıyorum 2016’da yayımlandı. Öykü, deneme ve çevirileri çeşitli gazete, dergi ve seçkilerde yayımlanan Çelik, 1989’da Akademi Kitabevi Öykü Başarı Ödülü’ne, Gün Ortasında Arzu’yla 2008’de Sait Faik Hikâye Armağanı’na, Diken Ucu’yla 2011’de Haldun Taner Öykü Ödülü’ne, Kaldığımız Yer’le 2015’te Türkân Saylan Sanat Ödülü’ne layık görüldü.
2021 yılında ilk altı öykü kitabındaki öykülerden yapılan bir seçki Almanya’da Glück Allein adıyla yayımlanan Behçet Çelik’in “Çok Tanıdık, Çok Bildik” isimli öyküsü ABD’de Istanbul Noir adlı kitapta, “Soğuk Bir Ateş” adlı öyküsü de Hollanda’da Stad en Mens adlı kitapta yer aldı. Murathan Mungan’ın derlediği Bir Dersim Hikâyesi için kaleme aldığı “Lori... Lori...” adlı öyküsü Japonca’da; Yiğit Bener’in derlediği İçimizdeki Ermeni için yazdığı “Babamın Adı” adlı öyküsü Ermenice’de yayımlandı. “Tutmayan Maya” öyküsü İspanyolca’da Caleta dergisinde, “İki Cami Arası Binamaz” öyküsü Texas Studies in Literature and Language dergisinde, “Yoğurtlu Makarna” öyküsü Kürtçede Kurdeçîrok dergisinde yayımlanan Çelik’in yapıtlarından parçalara Aeolian Visions/Versions, Modern Classics and New Writing from Turkey ve City-Pick İstanbul gibi derlemelerde de yer verildi. İngilizceye çevrilmiş öykülerinden bazıları Transcript Review, Words Without Borders gibi internet sitelerinde yayınlandı.

www.behcetcelik.com

Kitabın Adı Kaldığımız Yer
ISBN 9789750529320
Yayın No İletişim - 2909
Dizi Türkçe Edebiyat - 510
Alan Çağdaş Türkiye Edebiyatı
Sayfa 139 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 140,00 TL
Baskı 1. baskı - Ağustos 2020
Yazar Behçet Çelik
Editör Duygu Çayırcıoğlu
Kapak Suat Aysu
İllustrasyon Seda Mit
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Leylâ Tezer
Baskı Sena Ofset
Cilt Güven Mücellit