Herkes Kadar

Behçet Çelik, Herkes Kadar’da dünyalarımızın bazen birbirine ne kadar benzediğini, bazen de bu benzerlikler arasında sıkışıp kalan farklılıkların dünyamızı nasıl da bambaşka bir şeye dönüştürdüğünü anlatırken, bir yandan da arkadaşlıkta, aşkta ya da ailede, iki kişi arasında oluşan görünmez bağların hayatlarımıza dokunduğu yerlerde bıraktığı izlere ışık tutuyor.

Olmayacak şey, Ağbim aradı akşamüstü. “Akşam size geleceğiz,” dedi, evde miyiz, değil miyiz, sormadan. Niye geleceğini kestirdiğim için sesimi çıkartmadım. Sesi donuktu; hal hatır sorma faslını kısa tutmuş, sesindeki sert ton canımı sıkmıştı. Masamda biriken işleri temizleyecektim o gün, elimi süremedim, çakıldım kaldım öylece. Nicedir, sağda solda, “Kimse ne üzer ne sevindirir beni,” diyor, insan sözünün hep yalan olduğundan dem vuruyordum. Birden, anladım ki her şeye rağmen birisi kalıyormuş, sözleri derinlerden ses getiren.

Behçet Çelik, Herkes Kadar’da dünyalarımızın bazen birbirine ne kadar benzediğini, bazen de bu benzerlikler arasında sıkışıp kalan farklılıkların dünyamızı nasıl da bambaşka bir şeye dönüştürdüğünü anlatırken, bir yandan da arkadaşlıkta, aşkta ya da ailede, iki kişi arasında oluşan görünmez bağların hayatlarımıza dokunduğu yerlerde bıraktığı izlere ışık tutuyor. Sadece bir eyvallah diyerek çıkıp gidenlerin, geçmişi bugün gibi içinde taşıyanların, gençliklerini öğrenci evlerinin heyecanına yatıranların, neden çağırıldıklarına bir türlü anlam veremeyenlerin, bir başkasının gözlerinde kendini görmeye çabalarken hüsrana uğrayanların hikâyeleri ve yine hayatlarımızın akışındaki –durgun ya da gerilimli– ritmi derinden hissettiren bir dil…


Çağdaş edebiyatımızın önde gelen yazarlarından Behçet Çelik’ten hayatımızın zamanla kıyıldığı anları hatırlatan öyküler…

1968’de Adana’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. İlk öyküsü 1987’de Varlık’ta yayımlandı. Yazılı Günler ve Virgül dergilerini hazırlayanlar arasında yer aldı. İki Deli Derviş (1992), Yazyalnızı (1996), Herkes Kadar (2002), Düğün Birahanesi (2004), Gün Ortasında Arzu (2007), Diken Ucu (2010), Kaldığımız Yer (2015), Yolun Gölgesi (2017) ve Patikaların İyi Yanı (2021) adlı öykü kitaplarının yanı sıra Dünyanın Uğultusu (2009), Soluk Bir An (2012), Belleğin Girdapları (2019) ve Turuncunun Kıvamı (2024) adlı romanları, Sınıfın Yenisi (2011) adlı gençlik romanı ve Çantasızlar Kampı (2016) adlı çocuk romanı ile Ateşe Atılmış Bir Çiçek/Yazarlar, Kitaplar, Okuma Notları (2012) ve Dünyaya Baktığımız Yol (2021) isimli deneme kitapları yayımlandı. Doğup büyüdüğü Adana’yla ilgili yazılardan oluşan Adana’ya Kar Yağmış adlı kitabı derledi (2006). Barış Bıçakçı ve Ayhan Geçgin’le edebiyat üzerine yazışmalarından oluşan Kurbağalara İnanıyorum 2016’da yayımlandı. Öykü, deneme ve çevirileri çeşitli gazete, dergi ve seçkilerde yayımlanan Çelik, 1989’da Akademi Kitabevi Öykü Başarı Ödülü’ne, Gün Ortasında Arzu’yla 2008’de Sait Faik Hikâye Armağanı’na, Diken Ucu’yla 2011’de Haldun Taner Öykü Ödülü’ne, Kaldığımız Yer’le 2015’te Türkân Saylan Sanat Ödülü’ne layık görüldü.
2021 yılında ilk altı öykü kitabındaki öykülerden yapılan bir seçki Almanya’da Glück Allein adıyla yayımlanan Behçet Çelik’in “Çok Tanıdık, Çok Bildik” isimli öyküsü ABD’de Istanbul Noir adlı kitapta, “Soğuk Bir Ateş” adlı öyküsü de Hollanda’da Stad en Mens adlı kitapta yer aldı. Murathan Mungan’ın derlediği Bir Dersim Hikâyesi için kaleme aldığı “Lori... Lori...” adlı öyküsü Japonca’da; Yiğit Bener’in derlediği İçimizdeki Ermeni için yazdığı “Babamın Adı” adlı öyküsü Ermenice’de yayımlandı. “Tutmayan Maya” öyküsü İspanyolca’da Caleta dergisinde, “İki Cami Arası Binamaz” öyküsü Texas Studies in Literature and Language dergisinde, “Yoğurtlu Makarna” öyküsü Kürtçede Kurdeçîrok dergisinde yayımlanan Çelik’in yapıtlarından parçalara Aeolian Visions/Versions, Modern Classics and New Writing from Turkey ve City-Pick İstanbul gibi derlemelerde de yer verildi. İngilizceye çevrilmiş öykülerinden bazıları Transcript Review, Words Without Borders gibi internet sitelerinde yayınlandı.

www.behcetcelik.com

Kitabın Adı Herkes Kadar
ISBN 9789750529498
Yayın No İletişim - 2922
Dizi Türkçe Edebiyat - 513
Alan Çağdaş Türkiye Edebiyatı
Sayfa 119 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 135,00 TL
Baskı 1. baskı - Eylül 2020
Yazar Behçet Çelik
Editör Emre Bayın
Kapak Suat Aysu
İllustrasyon Seda Mit
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Celal Galip
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit