Enişte Risalesi

Enişte “müessesesi”ne, tıpkı bu müessesenin kendisi gibi “çok yönlü” bakışlar: Biraz sosyolojik ilgi, biraz popüler kültür analizi, yakın tarihten bir “millî enişte” örneği, ince gözlemler içeren denemeler, bol enişte “deneyimi” ve hatırası…

“Enişte dönen bir şeydir. Karısının zemininde, kendisine yönelen bakışlara göre, bakışların etkisiyle, bakışlar nezdinde bir topaç gibi dönerken, birbirinden farklı görüntüler sergiler, farklı işaretler gönderir, farklı estetik duyumlara yol açar, farklı hisler uyandırır. (…) Enişte aile ortamının yanar döneridir. (…) Mütemadiyen ölçülür, biçilir. Enişte, her daim alıcı gözlerin, mütecessis bakışların, duraksız temaşaların, tehlikeli nazarların, delici merakların hedefidir. Herkes perspektifine göre eniştede bir şeyleri merak eder. Enişte, içinde mahremi fokurdayan bir kazandır akrabaların algısında. Kimse enişteye kayıtsız kalamaz.”
Ahmet Tulgar

Enişte “müessesesi”ne, tıpkı bu müessesenin kendisi gibi “çok yönlü” bakışlar: Biraz sosyolojik ilgi, biraz popüler kültür analizi, yakın tarihten bir “millî enişte” örneği, ince gözlemler içeren denemeler, bol enişte “deneyimi” ve hatırası…

Aile ilişkileri “formatına” göre kurulan toplumsal ilişkilere, aile kurumunun makamlarıyla tanımlanan “sosyal tiplere” dair bir küçük panorama, aynı zamanda. Veya, isterseniz, her biri nevi şahsına mahsus bir dizi enişte tipinin resmigeçidi.

Yine Mustafa Çiftci ile Tanıl Bora’nın derlediği Yengeler Cumhuriyeti’ne hısım bir kitap.

Emre Akdere, Cihan Aktaş, Tolga Arvas, İmdat Avşar, Tanıl Bora, Funda Şenol Cantek, Mustafa Çiftci, Kadir Dede, Rita Ender ve Jared Conrad-Bradshaw, Bağış Erten, Çağatay Hakan Gürkan, Giray Kemer, Metin Solmaz, Ahmet Tulgar, Taçlı Yazıcıoğlu’nun yazılarıyla…

Kitapta yer alan bölümler
Enişte Gölgesi Tanıl Bora
Enişte: Bir Estetik ve Perspektif Meselesi Ahmet Tulgar
Bir Fiat Doblo Erkeği Olarak Enişte Funda Şenol
İbrahim'in "Tek İdeolojik Sorunu" ya da Pardon'daki Enişteyi Yanlış Bilinç Olarak Okumak Kadir Dede
Yabancı Damatlara "Enişte" Şakası Rita Ender, Jared Conrad-Bradshaw
Özer Uçuran Çiller-Bir Enişte Portresi: Enişte Diyor Kİ Metin Solmaz
Apis Mellifera Mustafa Çiftci
Eniştem, Balonlar ve Semaver Cihan Aktaş
Çetindir Benim Eniştem Bağış Erten
Eniştem Kamyoncu Hayri Çağatay Hakan Gürkan
Eniştem Öyle Adamdı Giray Kemer
Bu Pekmez Bize Yetmez, Enişte Kime Denmez? Taçlı Yazıcıoğlu
Kara Nevzat Emre Akdere
Aldım Verdim, Ben Seni Yendim Tolga Arvas
Recep Enişte İmdat Avşar

1963 Ankara doğumlu. İstanbul Erkek Lisesi’ni ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. 1984-88 arasında haftalık haber dergisi Yeni Gündem’de gazetecilik yaptı. 1988’den beri İletişim Yayınları’nda araştırma-inceleme dizisi editörüdür. O zamandan beri kitap çevirmenliğiyle de meşguldür. 1993’ten 2014’e kadar üç aylık sosyal bilimler dergisi Toplum ve Bilim dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı. 1989’dan beri düzenli yazdığı aylık sosyalist kültür dergisi Birikim’in 2012’de yayın koordinatörlüğünü üstlendi.

Ağırlıklı çalışma alanları, Türkiye’de siyasal düşünceler, özellikle sağ ideoloji ve milliyetçiliktir. Bu konularda yayımlanmış kitapları: Devlet Ocak Dergâh - 1980’lerde Ülkücü Hareket (Kemal Can’la birlikte - İletişim Yayınları, 1991), Milliyetçiliğin Kara Baharı (Birikim Yayınları, 1995), Türk Sağının Üç Hali (Birikim Yayınları, 1998), Devlet ve Kuzgun - 1990’lardan 2000’lere MHP (Kemal Can’la birlikte - İletişim Yayınları, 2004), Medeniyet Kaybı - Milliyetçilik ve Faşizm Üzerine Yazılar (Birikim Yayınları, 2006), Türkiye’nin Linç Rejimi (Birikim Yayınları, 2008), Sol, Sinizm, Pragmatizm (Birikim Yayınları, 2010), Cereyanlar - Türkiye’de Siyasî İdeolojiler (İletişim Yayınları, 2017), Zamanın Kelimeleri (Birikim Kitapları, 2018).

1977’de doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Yozgat’ta tamamladı. 1999 yılında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. 2000-2001 yıllarında Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bulundu. Dönüşünde İngilizce okutmanlık, metin yazarlığı, radyo ve TV programcılığı yaptı. Evli ve iki çocuk babasıdır. Çeşitli dergilerde yayımlanmış hikâyelerini Adem’in Kekliği ve Chopin (Ülke Edebiyat, 2012; İletişim Yayınları, 2015) adlı kitabında topladı. İkinci kitabı Bozkırda Altmışaltı (İletişim Yayınları, 2014) Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “2014 Yılının En İyi Hikâye Kitabı” seçildi. Ah Mercimeğim (İletişim Yayınları, 2017) ve Kalfa Uykusu (İletişim Yayınları, 2021) dışında (Tanıl Bora’yla birlikte) iki derleme kitabı da bulunmaktadır: Yengeler Cumhuriyeti (İletişim Yayınları, 2017) ve Enişte Risalesi (İletişim Yayınları, 2019). Çiftci, 2016 yılında da Necip Fazıl Ödülleri kapsamında “İlk Eserler Ödülü” almıştır.

Kitabın Adı Enişte Risalesi
ISBN 9789750527371
Yayın No İletişim - 2818
Dizi Bugünün Kitapları - 242
Alan Sosyoloji
Sayfa 184 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 210,00 TL
Baskı 2. baskı - Ağustos 2022 (1. baskı - Eylül 2019)
Derleyen Tanıl Bora, Mustafa Çiftci
Editör Tanıl Bora
Kapak Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı Hüseyin Türk
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Remzi Abbas
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit