Ale'l-ıtlak Baldırı Çıplak
Hâtırât, Makalât, Mülâkât

Mehmet Yüce’nin dönemin basınını tarayarak yaptığı çalışma, Osmanlı’nın son on yıllarındaki öncü “idmancı” ve “futbolist”lerin portrelerini çiziyor. İngiliz öncülerden ve ilk Osmanlı “futbolisti” Osman Efendi, Mehmet Ali Fetgeri, Ahmed Robenson, Galip Hasnun, Refik Osman, Zeki Rıza, “Bombacı” Bekir, “Arslan” Nihat gibi nispeten bilinen adlardan unutulmuşlara, elli portre.

“Futbolist”. 19. yüzyılın sonlarında Türkiye’de ilk futbol oynamaya başlayanlara, dönemin neşriyatında böyle denirmiş! Mehmet Yüce’nin dönemin basınını tarayarak yaptığı çalışma, Osmanlı’nın son on yıllarındaki öncü “idmancı” ve “futbolist”lerin portrelerini çiziyor. İngiliz öncülerden ve ilk Osmanlı “futbolisti” Osman Efendi, Mehmet Ali Fetgeri, Ahmed Robenson, Galip Hasnun, Refik Osman, Zeki Rıza, “Bombacı” Bekir, “Arslan” Nihat gibi nispeten bilinen adlardan unutulmuşlara, elli portre. Spor tarihimiz yanında, gündelik hayattaki modernleşmenin şimdiye kadar pek bakılmamış bir cephesine bakan, bedenle ve “hareket”le ilişkinin dönüşümüne ışık tutan lezzetli bir kitap.

“Memleketimizde spor tarihi konusunda çıkan kitaplar incelendiğinde özellikle kadim dönemlerin geçiştirildiği veya özet halinde verildiği görülür. (…) Umumiyetle birbirinden kopyalanan bu ilk devir için bazı yazarlar… ‘Fenerbahçe’nin ilk futbol maçı buydu, ilk hokey müsabakası burada oynandı,’ veya ‘İlk tenisçimiz budur,’gibi tahminlerini etrafa yaymaktan geri durmazlar. Benim maksadım, bu şehir efsanelerinin, muhtemelen iyi niyetle yazılmış hikâyeler gibi görünseler de gerçekten efsâne olduklarını göstermek ve işin doğrusunu spor tarihi araştırmacıları ve meraklılar için bulup çıkartmaktı.”
MEHMET YÜCE

1965 senesinde Samsun’da dünyaya geldi. 1987’de İTÜ Makine Fakültesi’nden mezun oldu. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli firmalarda ve projelerde çalıştı. 1999 senesinden beri futbol tarihi üzerine çalışmalar yapıyor. Türkiye futbol tarihinin 1923 öncesini ele alan Osmanlı Melekleri’ni 2009 senesinde yazmaya başladı. Bir aralık “ara” verdi. Sonra; kitabı tamamlayacağına söz vermiş, bir Kadıköy öğleden sonrası Metin Kurt’a... Sözünde durmuş olacak ki, kitap 2014’te İletişim’den yayımlandı. Bu çalışmanın 1923-1952 dönemini kapsayan ikinci cildi İdmancı Ruhlar: Futbol Tarihimizin Klasik Devreleri 2015’te, 1952-1992 dönemine ait üçüncü cildi Romantik Yürekler: Futbol Tarihimizin Yeni Devreleri 2016’da yine İletişim’den yayımlandı.

Kitabın Adı Ale'l-ıtlak Baldırı Çıplak
Alt Başlık Hâtırât, Makalât, Mülâkât
ISBN 9789750523168
Kapak Görseli Fenerbahçe’nin kaptanı Hasan Kâmil Bey, İdman mecmûasının kapağında (1914)
Yayın No İletişim - 2574
Dizi Futbol Kitapları - 127
Alan Tarih, Spor
Sayfa 480 sayfa
En 150 mm
Boy 215 mm
Ağırlık 492 gr
Perakende Satış Fiyatı 385,00 TL
Baskı 1. baskı - Ocak 2018
Yazar Mehmet Yüce
Editör Tanıl Bora
Yayına Hazırlayan Taylan Koç
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Remzi Abbas
Dizin Berkay Üzüm
Baskı Sena Ofset
Cilt Güven Mücellit