Ahmet Samim
II. Meşrutiyet’te Muhalif Bir Gazeteci

“Beyefendi, dalgın bir insan ayağının idam sehpasına takıldığı bir memlekette hiç gazetecilik yapılabilir mi, gazete çıkarılır mı?” Cumhuriyet döneminin erken bir safhasında dile getirilen bu sitem, aslında medeni cesaret sahibi gazeteciliğin tarihini özetler. Ahmet Samim’in medeni cesaret sahibi bir gazeteci olarak yaşamaya çalıştığı kısacık ömrü, sokak ortasında öldürülerek son buldu.

“Beyefendi, dalgın bir insan ayağının idam sehpasına takıldığı bir memlekette hiç gazetecilik yapılabilir mi, gazete çıkarılır mı?” Cumhuriyet döneminin erken bir safhasında dile getirilen bu sitem, aslında medeni cesaret sahibi gazeteciliğin tarihini özetler. Ahmet Samim’in medeni cesaret sahibi bir gazeteci olarak yaşamaya çalıştığı kısacık ömrü, sokak ortasında öldürülerek son buldu. İttihat ve Terakki muhalifi bir gazeteci, muhalif bir siyasi şahsiyetti. Hayatı, sadece fikirleri, muhalefetinin sertliği ve ölümü ile sınırlandırılamaz. Ölümünden sonra meslektaşlarının tepkisi de Osmanlı-Türkiye gazetecilik tarihi açısından ibretliktir.

Mehmet T. Hastaş’ın bu kitabı bir yandan II. Meşrutiyet döneminde muhalif bir gazetecinin portresini çizerken bir yandan da tarihin dışına itilmiş bir meftanın fikirlerini ilk defa kapsamlı bir şekilde ele alıyor.


"Ahmet Samim, 'kurşunla sansür'; sehpa ve sürgünle susturmaç geleneğinin erken kurbanlarından birisiydi." 

Uygur Kocabaşoğlu 

"...kitabın bu 'sonsöz' denilen yerine saklandım. Siz kitabı bitirmiş buradan yolunuza devam ederken, Ahmet Samim’in bir çağdaşı Ahmet Midhat Efendi gibi, arkanızdan 'Ey kari!' diye bağırmak için: 'Ey kari! Ahmet Samim’i unutma! Bu memlekette böyle düşünüyor diye adam öldürdüklerini hiç unutma!'” 

Murat Belge

 

1975 yılında İstanbul'da doğdu. 1994 yılında Saint Benoît Fransız Lisesi'ni bitirdi. 1998 yılında Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu. 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü'nden, II. Meşrutiyet Döneminde Muhalefet: Ahmet Samim Örneği konulu teziyle yüksek lisans derecesi aldı. Fransızca, İngilizce, İspanyolca biliyor. İstanbul'da yaşıyor.

Kitabın Adı Ahmet Samim
Alt Başlık II. Meşrutiyet’te Muhalif Bir Gazeteci
ISBN 9789750510601
Kapak Görseli 13 Haziran 1910 tarihli İştirak gazetesinin kapağı
Yayın No İletişim - 1760
Dizi Araştırma-İnceleme - 296
Alan Tarih
Sayfa 255 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 211 gr
Perakende Satış Fiyatı 19,44 TL
Baskı 1. baskı - Haziran 2012
Yazar Mehmet T. Hastaş
Editör Levent Cantek, Kerem Ünüvar
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Remzi Abbas
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset