Mutfaklardan Taşan Öyküler
Tijen İnaltong bu sefer karşımıza farklı bir hikâyeyle çıkmak ve her yaşamın bir öyküsü olduğunu anlatmak istedi. Kimi mutfağımızı dünyaya tanıtmış, kimi Anadolu’nun unutulmuş tariflerini derlemiş, kimi atasından gördüğü yöntemlerle üretim yapmayı sürdüren, kimi ise hiçbir zaman mutfaktan çıkamamış, alnından akan teri silip yaşamın içine dalamamış elli beş kişinin mutfak öyküsü var bu kitapta.
Tijen İnaltong bu sefer karşımıza farklı bir hikâyeyle çıkmak ve her yaşamın bir öyküsü olduğunu anlatmak istedi. Kimi mutfağımızı dünyaya tanıtmış, kimi Anadolu’nun unutulmuş tariflerini derlemiş, kimi atasından gördüğü yöntemlerle üretim yapmayı sürdüren, kimi ise hiçbir zaman mutfaktan çıkamamış, alnından akan teri silip yaşamın içine dalamamış elli beş kişinin mutfak öyküsü var bu kitapta.
Kimler yok ki aralarında: Biricik oğluna duyduğu özlemi dile getiren Müjgân Şavkay, aşçıların piri Aydın Yılmaz’ı sevgiyle anan meslektaşları Emrullah Gümüştaş ve Haşim Demirtaş, tatlı diliyle Ege’nin yemek kültürünü anlatan Gökçen Adar, Türk mutfağını dünyaya tanıtmak için var gücüyle çalışan Sevim Gökyıldız, koltuğunun altına pek çok karpuz sığdıran gazeteci Nedim Atilla, Karslı gravyer üreticisi İlhan Koçulu, beş nesildir zeytinyağı üreten Kürşat ailesi, İkinci Bahar dizisine ilham veren Gaziantepli kebap ustası Ali Haydar, Atatürk’e kestane şekerini sevdiren Hacı Rasim Öztat, gastronomi uzmanlarının buluşma noktası Çiya’nın kurucusu ve baş ustası Musa Dağdeviren... Kemah’tan Bozcaada’ya, Tokat’tan Kastamonu’ya, Niğde’den Burdur’a, Antakya’dan Gölpazarı’na kimi köhnemiş kimi yıkılmış onlarca mutfak, bu mutfaklarda kullanılan araç gereçler; kilerleri dolduran sucuklar, çerezler, turşu ve reçeller, binbir emekle pişirilen birbirinden leziz yemekler, börekler, tatlılar. Belki de sizi kendi çocukluğunuza götürecek bu lezzetler... kurt gibi acıkarak oturduğunuz yaz sofralarına, tadı damağınızda kalan tandırbaşı sohbetlerine, baklava tepsilerini gizlice temizlediğiniz bayramlara...
Kimler yok ki aralarında: Biricik oğluna duyduğu özlemi dile getiren Müjgân Şavkay, aşçıların piri Aydın Yılmaz’ı sevgiyle anan meslektaşları Emrullah Gümüştaş ve Haşim Demirtaş, tatlı diliyle Ege’nin yemek kültürünü anlatan Gökçen Adar, Türk mutfağını dünyaya tanıtmak için var gücüyle çalışan Sevim Gökyıldız, koltuğunun altına pek çok karpuz sığdıran gazeteci Nedim Atilla, Karslı gravyer üreticisi İlhan Koçulu, beş nesildir zeytinyağı üreten Kürşat ailesi, İkinci Bahar dizisine ilham veren Gaziantepli kebap ustası Ali Haydar, Atatürk’e kestane şekerini sevdiren Hacı Rasim Öztat, gastronomi uzmanlarının buluşma noktası Çiya’nın kurucusu ve baş ustası Musa Dağdeviren... Kemah’tan Bozcaada’ya, Tokat’tan Kastamonu’ya, Niğde’den Burdur’a, Antakya’dan Gölpazarı’na kimi köhnemiş kimi yıkılmış onlarca mutfak, bu mutfaklarda kullanılan araç gereçler; kilerleri dolduran sucuklar, çerezler, turşu ve reçeller, binbir emekle pişirilen birbirinden leziz yemekler, börekler, tatlılar. Belki de sizi kendi çocukluğunuza götürecek bu lezzetler... kurt gibi acıkarak oturduğunuz yaz sofralarına, tadı damağınızda kalan tandırbaşı sohbetlerine, baklava tepsilerini gizlice temizlediğiniz bayramlara...
1964 Eskişehir doğumlu. ODTÜ Şehir Planlama Bölümü’nü bitirdikten sonra yedi yıl bilgi işlem sektöründe çalıştı. 1993’te yüksek lisans eğitimi almak için ABD’ye gitti. 1997’de Türkiye’ye döndükten sonra bir dönem Bodrum Buğday Restoran’da gönüllü aşçılık yaptı. Bu dönemde ayrıca eğitmenlik, köşe yazarlığı ve çevirmenlik yaptı. 1999’da Bodrum Yararlı Bitkiler Araştırma Projesi’nde çalışıp bitkiler dünyasının büyüsüyle tanıştı. Televizyon ve radyo programlarına katkıda bulundu, panellerde konuştu, yemek kursları düzenledi, yerli ve yabancı gazete ve dergilere yazdı. Aşağıda adları yer alan kitaplarının dışında dört de çeviri kitabı bulunmaktadır: Mevsimlerle Gelen Lezzetler; Tak Koluna Sepeti: Bodrum Pazarından Tatlar, Renkler, Portreler; Mutfakta Zen; Bir Ot Masalı; Meyve Ağacından Hikâyeler; Her Güne Bir Yemek; Yurdumun Yenilebilir Otları; Turunç Kokulu Düşler.
Kitabın Adı | Mutfaklardan Taşan Öyküler |
ISBN | 9789750503368 |
Yayın No | İletişim - 1316 |
Dizi | Dizi Dışı - 28 |
Alan | Yemek Kültürü |
Sayfa | 351 sayfa |
En | 160 mm |
Boy | 230 mm |
Ağırlık | 418 gr |
Perakende Satış Fiyatı | 25,46 TL |
Baskı | 1. baskı - Haziran 2008 |
Yazar | Tijen İnaltong |
Editör | Sulhiye Gültekingil |
Dizi Kapak Tasarımı | Utku Lomlu |
Kapak | Suat Aysu |
Uygulama | Hüsnü Abbas |
Baskı | Sena Ofset |
Cilt | Sena Ofset |