Marx'ın Sosyolojisi

Jean-Pierre Durand bu eserde Marx’ta var olan sosyolojiyi ayrıntılı bir şekilde ele alıyor.

1960’lı yıllarda Henri Lefébvre, “Marx bir sosyolog değildi, ama Marx’ta bir sosyoloji vardır,” diye yazıyordu. Bu kitap, Marx’ın eserindeki Marksist sosyolojileri kuran ve çeşitli biçimlerde 20. yüzyılın sosyologlarını etkilemiş olan ögeleri ortaya koyuyor. Marx hem bir bilgin hem de bir militandı. Onun bu iki yönünü birbirinden ayırmak mümkün müdür? Marx’ın kapitalizm eleştirisinden kalan nedir? Bugün bu kapitalizm eleştirisi ileri endüstriyel toplumlarda ve ayrıca bağımlı çevre bölge toplumlarında nasıl uygulanabilir?


Bu sorulara cevap vermek için, yazar, Marx’ın kavramsal sisteminin üzerine inşa edildiği sömürü teorisini ele alıyor. Marx ve Engels sosyolojik uygulamalara en fazla manifaktürde ve ardından fabrikadaki sömürü bahsinde yakınlaşırlar. Özel olarak 20. yüzyılın iş sosyolojisinde olan da budur. Ancak, modern sosyolojiyi en fazla etkilemiş olan Marx’ın, devlet ve sosyal sınıflara ilişkin teorileri bir hayli ihmal edilmiştir.

Jean-Pierre Durand bu eserde Marx’ta var olan sosyolojiyi ayrıntılı bir şekilde ele alıyor.

Jean-Pierre Durand Evry Üniversitesi’nde sosyoloji profesörüdür. Başlıca kitapları Syros Yayınlarından çıkan Fordizm Sonrası, İsveç Modelinin Sonu, Gelecekte Sendikalizm ve Vigot Yayınları’ndan Çağdaş Sosyoloji ve Yüzyıldan Çıkış ile Değişen Fransa’dır.
Kitabın Adı Marx'ın Sosyolojisi
Orijinal Adı La sociologie de Marx
ISBN 9789750517518
Yayın No İletişim - 2147
Dizi Birikim Kitapları - 2
Alan Sosyoloji
Sayfa 136 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 118 gr
Perakende Satış Fiyatı 56,50 TL
Baskı 5. baskı - Mayıs 2015 (1. baskı - Şubat 2000)
Yazar Jean-Pierre Durand
Çeviren Ali Aktaş
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Dürdane Abdal
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset