Futbol ve Kültürü
Takımlar, Taraftarlar, Endüstri, Efsaneler

Kimisine göre çağdaş bir din ya da halkın afyonu. Ancak son yıllarda futbolun böyle basitçe “aşağılanmasını” doğru bulmayan, futbol evrenini bir popüler kültür olgusu olarak ele alan çalışmalar sosyoloji ve kültür eleştirisi edebiyatında yer tutmaya başladı. Bu kitapta, 18 Avrupalı ve 11 Türkiyeli yazar, sosyolog, gazeteci veya “sadece” eli kalem tutan futbolseverin katıldığı bir keşif kolu, futbolun milliyetçilikle, yerelliklerle ve politikayla ilişkisini, taraftar âlemini ve holiganizmi; kapitalistleşme/sanayileşme ve medya egemenliğinin futbola yaptıklarını; futbol mitolojisini ve sahada durduğu gibi durmayan “büyük oyun”un daha nice yüzünü, çeşitli ülkelerden özgül örneklerle inceliyor.

Aslında sadece bir oyun futbol; bir spor. Ama aynı zamanda bağlayıcı ve kitlesel bir tutku. Kimisine göre çağdaş bir din ya da halkın afyonu. Ancak son yıllarda futbolun böyle basitçe “aşağılanmasını” doğru bulmayan, futbol evrenini bir popüler kültür olgusu olarak ele alan çalışmalar sosyoloji ve kültür eleştirisi edebiyatında yer tutmaya başladı. Takımların, oyuncuların oyun üslûplarında, kulüplerin tarihî hikâyelerinde, taraftar alt-kültürlerinde anlamlar aranıyor. Futbolun kitlelerin anlam dünyasında kapladığı yer ancak buralara bakılarak keşfedilebiliyor ve her keşif seyahati gibi heyecanlı bir uğraş bu - hele kâşifler futbola sadece keşif nesnesi olarak değil futbolsever olarak da bakıyorlarsa...

Bu kitapta, 18 Avrupalı ve 11 Türkiyeli yazar, sosyolog, gazeteci veya “sadece” eli kalem tutan futbolseverin katıldığı bir keşif kolu, futbolun milliyetçilikle, yerelliklerle ve politikayla ilişkisini, taraftar âlemini ve holiganizmi; kapitalistleşme/sanayileşme ve medya egemenliğinin futbola yaptıklarını; futbol mitolojisini ve sahada durduğu gibi durmayan “büyük oyun”un daha nice yüzünü, çeşitli ülkelerden özgül örneklerle inceliyor. Ragıp Duran, Adnan Bostancıoğlu, Yaşar Aksoy, Ümit Kıvanç, Necmi Erdoğan, Tanıl Bora, Orhan Koçak, Can Kozanoğlu, Bülent Tanık, Zeki Coşkun, Korkmaz Alemdar, bu defa kendi uzmanlık sahalarında değil futbol sahasında ve etrafında olup bitenler hakkında yazdılar.

Kitapta yer alan bölümler
Teknik, Taktik, Sistem Branko Elsner
Stadyumdaki Kent Cristian Bromberger
Hillsborough, 15 Nisan 1989 Ian Taylor
Büyük Futbol Ailesi- Napoli, Maradona ve FC Napoli Antonio Ghirelli
Futbol Stadı Korku Bölgesi Mi? John Bale
Gençler, Deplase Olunuz! Can Kozanoğlu
‘Yeni Zamanların Sıhhat ve Kuvvet Mebdei’ Olarak Stadyum Korkmaz Alemdar
FC. Barcelona ve Katalan Kimliği Gabriel Colome
Diktatörlüğün Derbisi Andreas K. Bodor
Berlin’de Futbol Robert Kellermann
Glasnostspor Vic Duke
Çalımlarla Serbest Pazara Doğru Michael Muller
Bir Devlet Bir Çok Ülke Herbert F. Moorhouse
Pabuçlarımı Yakala John Williams
‘Dur Tarih, Vur Türkiye’ Necmi Erdoğan, Tanıl Bora
Solcu ve Taraftar Olmak Adnan Bostancıoğlu
Futbolukurdî Ragıp Duran
1920-1938 Dönemi’nde Avrupa’da Futbol Pierre Lafranci
Maviler ve Kırmızılar Tony Mason
Austro- Faşizimde İşçi Futbolu Matthias Marschik
Viyana’da Futbol Kültürü Roman Horak
Feyyaz’ın Tekmesi Orhan Koçak
Gâvur İzmir’de Gol Sesleri Yaşar Aksoy
Adana’da Futbol ve Demirspor Bülent Tanık
Yiğidolar’ın Tarihsel Yenilgisi Zeki Coşkun
Televizyon Futbolu Andreas Klose
Halı Saha: Seyircinin Sahaya İnişi Ümit Kıvanç

1963 Ankara doğumlu. İstanbul Erkek Lisesi’ni ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. 1984-88 arasında haftalık haber dergisi Yeni Gündem’de gazetecilik yaptı. 1988’den beri İletişim Yayınları’nda araştırma-inceleme dizisi editörüdür. O zamandan beri kitap çevirmenliğiyle de meşguldür. 1993’ten 2014’e kadar üç aylık sosyal bilimler dergisi Toplum ve Bilim dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı. 1989’dan beri düzenli yazdığı aylık sosyalist kültür dergisi Birikim’in 2012’de yayın koordinatörlüğünü üstlendi.

Ağırlıklı çalışma alanları, Türkiye’de siyasal düşünceler, özellikle sağ ideoloji ve milliyetçiliktir. Bu konularda yayımlanmış kitapları: Devlet Ocak Dergâh - 1980’lerde Ülkücü Hareket (Kemal Can’la birlikte - İletişim Yayınları, 1991), Milliyetçiliğin Kara Baharı (Birikim Yayınları, 1995), Türk Sağının Üç Hali (Birikim Yayınları, 1998), Devlet ve Kuzgun - 1990’lardan 2000’lere MHP (Kemal Can’la birlikte - İletişim Yayınları, 2004), Medeniyet Kaybı - Milliyetçilik ve Faşizm Üzerine Yazılar (Birikim Yayınları, 2006), Türkiye’nin Linç Rejimi (Birikim Yayınları, 2008), Sol, Sinizm, Pragmatizm (Birikim Yayınları, 2010), Cereyanlar - Türkiye’de Siyasî İdeolojiler (İletişim Yayınları, 2017), Zamanın Kelimeleri (Birikim Kitapları, 2018).

1955 Viyana doğumlu, Viyana Kültür Araştırmaları Enstitüsü'nde çalışıyor ve yayıncılık yapıyor.
1953 Viyana doğumlu, Viyana ve Graz üniversitelerinde siyasal bilim ve tarih alanında çalışıyor ve kültür araştırmaları yapıyor.
Kitabın Adı Futbol ve Kültürü
Alt Başlık Takımlar, Taraftarlar, Endüstri, Efsaneler
ISBN 9789754703726
Yayın No İletişim - 231
Dizi Futbol Kitapları - 2
Alan Spor
Sayfa 404 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 295 gr
Perakende Satış Fiyatı 255,00 TL
Baskı 9. baskı - Ağustos 2020 (1. baskı - Kasım 1993)
Kapak Ümit Kıvanç
Derleyen Tanıl Bora, Wolgang Reiter, Roman Horak
Dizgi Remzi Abbas
Uygulama Filiz Burhan
Düzelti Süleyman Talay
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset