Hamburger Çağı
Hazla değil, hızla yemek... Modern hayatta yemek yemenin ilkesi ve usülü bu: Geçerken, ayaküstü, hızla atıştırılıyor. Daha çok insanı daha fazla ve daha hızlı tıkındırmaya dayalı Fast-food sanayii, gelişmiş ekonomilerin büyük bir sektörü oldu. Fast-food sanayi yemeğin/gıdanın her aşamasına damgasını vuruyor.
Hazla değil, hızla yemek... Modern hayatta yemek yemenin ilkesi ve usülü bu: Geçerken, ayaküstü, hızla atıştırılıyor. Daha çok insanı daha fazla ve daha hızlı tıkındırmaya dayalı Fast-food sanayii, gelişmiş ekonomilerin büyük bir sektörü oldu. Fast-food sanayi yemeğin/gıdanın her aşamasına damgasını vuruyor. Temel gıdaların ve hammaddelerin kimyasallarla ıslahından, mutfak işlemlerinin standartlaştırılmasına, servisin numaratör aygıtı misali otomatik bir işleyiş kazanmasına, damakların sun'i tatlandırıcılarla "terbiye"sine, tüketim kültürünün "başarı", "mutluluk" gibi mitolojik mesajları da mideye indirten yemek imajlarına kadar... Böylelikle fast-food, bütün yemek kültürlerini, yerel mutfakları muhasara altına alıyor. ABD ve Avrupa'dan Japonya'ya, Latin Amerika'ya Afrika'ya "global" besin haline gelen Hamburger, midelere ve damak zevklerine dönük bu işgalin öncü gücü. Elinizdeki kitap, uluslararası fast-food sanayiinin devi McDonalds'ı odağa alarak, görünüşte ekmek arası soslu köfteden ibaret olan bu büyük gücün hikayesini, ekonomisini, ideolojisini, kültürünü inceliyor. Üretiminden tüketimine.
1957 doğumlu, Alman gazeteci, kurgusal olmayan düz yazı yazarı.
Kitabın Adı | Hamburger Çağı |
Orijinal Adı | Das burgerliche Zeitalter |
ISBN | 9789754704501 |
Yayın No | İletişim - 305 |
Dizi | Bugünün Kitapları - 30 |
Alan | Yemek Kültürü, Popüler Kültür |
Sayfa | 272 sayfa |
En | 130 mm |
Boy | 195 mm |
Ağırlık | 225 gr |
Perakende Satış Fiyatı | 13,89 TL |
Baskı | 1. baskı - Aralık 1994 |
Kapak | Ümit Kıvanç |
Dizgi | Remzi Abbas |
Uygulama | Hüsnü Abbas |
Düzelti | Rıdvan Tozan |
Çeviren | Ogün Duman |
Yazar | Christiane Grefe |
Cilt | Sena Ofset, Şefik Matbaası |
Baskı | Şefik Matbaası |