Diyarbakır'dan İstanbul'a
500 Milyonluk Umut Hikayeleri
Mikrokredi Maceraları

Ekonomi profesörü Muhammed Yunus, 1976’da Bangladeş’in yoksul bir köyünde bambu sandalyeler yapan yaşlı bir kadınla karşılaştığında, kendisine otuz sene sonra Nobel Barış Ödülü’nü kazandıracak mikrokredi projesi kafasında şekillenmeye başladı: Yoksul insanların hayatlarını esir alan “yoksulluk döngüsü”nden kurtulmalarının yolu para kazanmalarıydı ancak para kazanacak işleri yapabilmeleri için de paraya ihtiyaçları vardı.
Ekonomi profesörü Muhammed Yunus, 1976’da Bangladeş’in yoksul bir köyünde bambu sandalyeler yapan yaşlı bir kadınla karşılaştığında, kendisine otuz sene sonra Nobel Barış Ödülü’nü kazandıracak mikrokredi projesi kafasında şekillenmeye başladı: Yoksul insanların hayatlarını esir alan “yoksulluk döngüsü”nden kurtulmalarının yolu para kazanmalarıydı, ancak para kazanacak işleri yapabilmeleri için de paraya ihtiyaçları vardı. Ellerindeki tek varlıkları emekleri, çalışkanlıkları ve azimleri olan yoksul kadınlara verilecek küçük bir imkân hayatlarını değiştirebilmeleri için büyük bir adım olabilirdi. Nitekim Bangladeş’te filizlenen mikrokredi projesi, hızlı bir şekilde dünyanın dört bir yanına yayıldı. Türkiye’de de, Diyarbakır’da “Türkiye Grameen Mikrokredi Projesi”, İstanbul’da ise “Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı” tarafından kurulan “Maya” ile hayata geçen mikrokredi, birçok kadına yeni bir başlangıç imkânı sundu. Aldıkları krediyle kendi işlerinin sahibi haline gelen kadınların hayatı, gerek ekonomik gerek sosyal anlamda değişip, dönüştü. Bir yandan aile bütçesini bazen tek başlarına oluşturan kadınlar, bir yandan da yeni dostluklar kurdular. Mikrokredi almış Diyarbakırlı ve İstanbullu kadınların dünyasına ışık tutan bu çalışma, mikrokredi sisteminin mantığını ve işleyişini açık şekilde ortaya koyuyor.
Lisans ve lisansüstü eğitimini Boğaziçi Üniversitesi‘nde, doktora eğitimini de Manchester Üniversitesi‘nde tamamlamıştır. Halen Boğaziçi Üniversitesi‘nde ekonomi profesörü olarak görev yapmaktadır. Çevre iktisadı, ekonomipolitik ve iktisadi düşünce sistemleri üzerine çalışmaları bulunmaktadır.
Lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden aldıktan sonra lisansüstü eğitimini Cambridge Üniversitesi "Modern Toplum ve Küresel Dönüşümler Programı"nda tamamladı. Halen Cambridge Üniversitesi Sosyal ve Siyasal Bilimler Fakültesi'nde sosyal girişimcilik, kurumsal sosyal sorumluluk ve "Adil Ticaret" konuları üzerindeki doktora çalışmalarını sürdürmektedir.
Üst Başlık Diyarbakır'dan İstanbul'a
Kitabın Adı 500 Milyonluk Umut Hikayeleri
Alt Başlık Mikrokredi Maceraları
ISBN 9789750505270
Yayın No İletişim - 1255
Dizi Araştırma-İnceleme - 215
Alan Ekonomi
Sayfa 262 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 218 gr
Perakende Satış Fiyatı 19,26 TL
Baskı 1. baskı - Eylül 2007
Yazar Fikret Adaman, Tuğçe Bulut
Editör Kıvanç Koçak
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti İrem Şahin
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset