Yusuf Atılgan (Manisa, 27 Haziran [nüfus kaydında 25 Ağustos] 1921- İstanbul, 9 Ekim 1989) Romancı, öykücü.
Tam adı Yusuf Ziya Atılgan. Nevzat Çorum ve Ziya Atılgan imzalarını da kullandı. Avniye Hanım ile tahsildar Hamdi Atılgan´ın oğlu. Manisa Ortaokulu´nu (1936), parasız yatılı olarak Balıkesir Lisesi´ni (1939) ve ikinci sınıftan sonra askeri öğrenci olarak devam ettiği İÜEF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü´nü bitirdi (1944). A. N. Tarlan yönetiminde hazırladığı bitirme tezinin konusu `Tokatlı Kâni, Sanat, Şahsiyet ve Psikoloji` idi. O dönemde Akşehir´de bulunan Maltepe Askeri Lisesi´nde bir yıl edebiyat öğretmenliği yaptı (1945). Üniversite öğrenciliği sırasında Komünist Partisi´ne katılarak faaliyette bulunduğu iddiasıyla sıkıyönetim mahkemesince tutuklanarak Ceza Kanunu´nun 141. maddesi uyarınca hapse mahkûm edildi. Altı ay Sansaryan Hanı´nda, dört ay da Tophane Cezaevi´nde olmak üzere on ay hapis yattı. Tahliye olduktan (25 Ocak 1946) sonra doğduğu yer olan Manisa´nın Hacırahmanlı köyüne yerleşti; burada evlenerek uzun süre çiftçilik yaptı. Hacırahmanlı Spor Kulübü´nün kurucuları arasında yer aldı (1950). 1976´da tiyatro oyuncusu Serpil Gence ile ikinci evliliğini yaparak İstanbul´a yerleşti; bir çocuğu oldu. 1980´den sonra, Ü. Tamer´in isteğiyle, Milliyet (daha sonra Karacan) Yayınları´nda danışmanlık ve çevirmenlik, kısa bir süre de Can Yayınları´nda redaktörlük yaptı. Üzerinde çalıştığı `Canistan` adlı romanını tamamlayamadan kalp krizi sonucu Moda´daki evinde öldü; Bülbülderesi Mezarlığı´nda (Üsküdar) toprağa verildi. Hacırahmanlı Belediyesi tarafından `Yusuf Atılgan Halk Kitaplığı` kuruldu (1990). Hakkında yazılan yazı ve röportajlar ve kendisine adanan yazılar ölümünün ardından bazı `Perşembeci Dostları` tarafından Yusuf Atılgan´a Armağan adlı kitapta derlendi.
Tercüman gazetesinin 1955´te açtığı öykü yarışmasında birincilik ödülü alan `Evdeki` (Nevzat Çorum adıyla) ve aynı yarışmada dokuzunculuk ödülü alan `Kümesin Ötesi` (Ziya Atılgan adıyla) adlı yapıtları yayımlanan ilk öyküleri oldu (Tercüman gazetesi); son öyküsü `Eylemci` ise 1987´de yayımlandı (Gergedan dergisi). `Ölü Su` adlı şiiri Yazı (1978), `Ayrılık` adlı şiiri ise Milliyet Sanat´ta (1980), S. Kierkegaard´dan çevirdiği bazı pasajları Değişim dergisinde (1961-62) yayımlandı.
Ödül: `Evdeki` öyküsüyle 1955 Tercüman Gazetesi Hikâye Yarışması (Nevzat Çorum adıyla, birincilik); `Kümesin Ötesi` öyküsüyle 1955 Tercüman Gazetesi Hikâye yarışması (Ziya Atılgan adıyla, dokuzunculuk); Aylak Adam ile 1957-58 Yunus Nadi Roman Armağanı (ikincilik).