Solun Melankolisi
Marksizm, Tarih ve Bellek

Devrimci yasın özgürleştirici potansiyellerini soruşturan Solun Melankolisi, iki asırdır dünyayı değiştirmeye kendini adamış insanların anısını bugünün mücadelesine kazanmaya çağrı yapan, sol kültür üzerine yeniden düşünmek için tekrar tekrar okunması gereken bir kitap: “Hatırlamak, kurtarmak demektir; geçmişi kurtarmak ise şimdiyi değiştirmek anlamına gelir.”

Sol melankoli, sosyalizm fikrini yahut daha iyi bir gelecek ümidini bir kenara bırakmak değil, sosyalizm anısının yitirildiği, gizlendiği, hafızalardan silindiği ve kurtarılmasının zorunlu olduğu bir zamanda sosyalizmi yeniden düşünmektir; kaybolan bir ütopyanın matemini tutmak değil, devrimciliğe karşı duran bir çağda devrimci projeyi baştan düşünmektir.

Devrimler yüzyılından geriye kalan tek şey sanki bir enkaz yığını… Dünyayı yeniden inşa etmeye nasıl başlayacağımızı kestiremediğimiz gibi, buna değip değmeyeceğini de artık bilmiyoruz. Fakat Enzo Traverso’ya göre devrimci deneyim bir nesilden diğerine tam da yenilgiler aracılığıyla aktarılıyor. Büyük hayal kırıklıklarından doğan ve tüm bir nesli etkileyen melankoli, hem yas tutmanın hem de yeni bir başlangıç için hazırlanmanın zorunlu bir öncülü adeta. Bu yenilgilerin hatırası, devrimci mücadelenin tarihini ve Auguste Blanqui’den Gustave Courbet’ye, Rosa Luxemburg’dan Walter Benjamin’e, birbirinden çok farklı suretlerde ortaya çıkan sol kültürü bir yeraltı akıntısı gibi besliyor.

Traverso, atalete kapılmış ve teslimiyet içinde boyun eğmiş bir geçmiş okuması değil, tarihi bir “kurbanlar” silsilesi olarak görmeyi reddeden isyancı bir melankoli tarifi yapıyor. Bu yeni tanımda melankoli; matemi dağıtan ve radikal eylem için geçmişi bugünde seferber eden, güçlü ve besleyici bir damar olarak karşımıza çıkıyor. Devrimci yasın özgürleştirici potansiyellerini soruşturan Solun Melankolisi, iki asırdır dünyayı değiştirmeye kendini adamış insanların anısını bugünün mücadelesine kazanmaya çağrı yapan, sol kültür üzerine yeniden düşünmek için tekrar tekrar okunması gereken bir kitap: “Hatırlamak, kurtarmak demektir; geçmişi kurtarmak ise şimdiyi değiştirmek anlamına gelir.”

1957, İtalya doğumludur. Cenova Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 1989 yılında École des Hautes Études en Sciences Sociales’den (EHESS) doktora derecesini aldı. Uzun yıllar Fransa’da çeşitli üniversitelerde siyaset bilimi dersleri verdi. 2013 yılından beri Cornell Üniversitesi Tarih Bölümü’nde profesör olarak görev yapmaktadır. 20. yüzyıl Avrupa entelektüel ve siyasal tarihiyle ilgili çalışmalarıyla tanınan Traverso’nun eserlerinden Türkçeye çevrilenler şunlardır: Marksistler ve Yahudi Sorunu (Yazın, 2001), Ateş ve Kan: Avrupa İç Savaşı: 1914-1945 (Heretik, 2021), Savaş Alanı Olarak Tarih: 20. Yüzyılın Zorbalıklarını Yorumlamak (Ayrıntı, 2013), Yahudi Modernitesinin Sonu: Muhafazakâr Bir Dönüm Noktasının Tarihi (Ayrıntı, 2016), Modern Barbarlığın Eleştirisi (Ayrıntı, 2024), Devrim: Bir Entelektüel Tarih (Ayrıntı, 2024), Solun Melankolisi: Marksizm, Tarih ve Bellek (İletişim, 2018), Geçmişi Kullanma Kılavuzu: Tarih, Bellek, Politika (İletişim, 2019), Nazi Şiddetinin Kaynakları (İletişim, 2024).

Kitabın Adı Solun Melankolisi
Alt Başlık Marksizm, Tarih ve Bellek
Orijinal Adı Left-Wing Melancholia
ISBN 9789750525261
Yayın No İletişim - 2691
Dizi Politika - 181
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 348 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 285 gr
Perakende Satış Fiyatı 179,00 TL
Baskı 1. baskı - Kasım 2018
Yazar Enzo Traverso
Çeviren Elif Ersavcı
Editör Melike Işık Durmaz
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Ece Ziya
Dizin Ece Ziya
Baskı Sena Ofset
Cilt Güven Mücellit