Onikiler

İstanbul aşığı Sermet Muhtar Alus’tan bir “şehir romanı”... 1935 yılında Cumhuriyet’te tefrika edildikten sonra arşivlerin tozlu raflarında unutulan bu kadri bilinmemiş eser, İletişim Yayınları tarafından günışığına çıkarılıyor. Sermet Muhtar, hem yazıp hem resimlediği bu güzel eserinde İkinci Abdülhamid sonrası İstanbul’unu, “o devrin eşi emsali bulunmaz kaldırım kabadayısı, Onikiler denilen haşerat güruhunun reisi ve elebaşısı Arap Abdullah’ın maceraları eşliğinde anlatıyor.
İstanbul aşığı Sermet Muhtar Alus’tan bir “şehir romanı”... 1935 yılında Cumhuriyet’te tefrika edildikten sonra arşivlerin tozlu raflarında unutulan bu kadri bilinmemiş eser, İletişim Yayınları tarafından günışığına çıkarılıyor. Sermet Muhtar, hem yazıp hem resimlediği bu güzel eserinde İkinci Abdülhamid sonrası İstanbul’unu, “o devrin eşi emsali bulunmaz kaldırım kabadayısı, Onikiler denilen haşerat güruhunun reisi ve elebaşısı Arap Abdullah’ın maceraları eşliğinde anlatıyor. Galata balozlarında içip dağıtmak, Çiçekçi’deki koltuklara bir kaçamak yapmak, Çukurçeşme’deki semai kahvelerinde mani atışmalarını izlemek, Ortaköy’deki yangın yerini seyretmek ister misiniz?

Kaybolan İstanbul’un gündelik hayatını bütün ayrıntılarıyla anlatan, yazdığı eserlerle bir dönemin geniş panoramasını çizen İstanbul aşığı yazar, 28 Mayıs 1887’de İstanbul’da doğdu. Askerî Müze Müdürü Ahmed Muhtar Paşa’nın oğlu olan Alus, Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra hukuk eğitimi gördü. Sait Hikmet’le birlikte el-Üfürük dergisini çıkardı, Davul’da yazılar yazdı. Bu yıllarda Askeri Müze’de çalışan Alus, bir yandan çeşitli gazetelere yazılar yazarken; diğer yandan da telif ve uyarlama biçiminde tiyatro eserleri kaleme aldı. İstanbul üzerine yazı dizilerini yayınlamaya '30’lu yıllarda başlayan Alus, Akşam, Vakit, Tan, Tasvir-i Efkâr, Vatan ve Yeni Sabah gibi gazetelerle birlikte Yedigün, Yeni Mecmua, Akbaba, Amcabey vb. dergilerin vazgeçilmez yazarı oldu. 30 Sene Evvel İstanbul, İstanbul Kazan Ben Kepçe, Masal Olanlar, Eski Defterdekiler, Eski Günlerde, Gördüklerim Duyduklarım ve daha birçok yazı dizisinin yanı sıra yine eski İstanbul hayatının çevresinde gelişen olayları, dönemin kişilerini konu edinen, gündelik hayatın bütün ayrıntılarının tasvir edildiği romanlar yazdı. Kıvırcık Paşa, Harp Zenginin Gelini, Pembe Maşlahlı Gelin vb. gibi kitaplaşmış romanlarının yanı sıra Sülün Bey’in Hatıraları, Agob’un Kazı, Nanemolla, Onikiler, Havalanmalar vb. gibi kitap haline gelmemiş, gazetelerde yayımlanmış eserleri bulunan Sermet Muhtar Alus 18 Mayıs 1952’de İstanbul’da öldü.  

MÜNİF FEHİM ÖZARMAN (1899-1983) Sanayi-i Nefise mektebi’ni bitirdi. 1921’de karikatür çizerek başladığı basın yaşamını daha sonra ressam ve tarihi konular işleyen bir illüstratör olarak sürdürdü. SALİH ERİMEZ (1901-1974) Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirdi. Gazete ve dergilerde karikatürcü olarak çalıştı. Özellikle “Tarihten Çizgiler” başlığı altında çizdiği son dönem Osmanlı yaşamını yansıtan karikatürleriyle tanınmıştır.

Kitabın Adı Onikiler
ISBN 9789754707151
Yayın No İletişim - 536
Dizi İstanbul - 28
Alan Tarih
Sayfa 244 sayfa
En 160 mm
Boy 230 mm
Ağırlık 382 gr
Perakende Satış Fiyatı 20,37 TL
Baskı 1. baskı - Haziran 1999
Yazar Sermet Muhtar Alus
Editör Nihat Tuna
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Dizgi Remzi Abbas
Uygulama Çiğdem Dilbaz
Düzelti Sait Kızılırmak
Yayına Hazırlayan Eser Tutel, Faruk Ilıkan
Cilt Sena Ofset, Şefik Matbaası
Baskı Şefik Matbaası