Kapan

Anlatabilmeliydim. Şimdi neye yarar. Duyamayacaksın. Senin adına söyleyebileceğim: “Yaz. Kalacak mı sorusunu sorma. Kalmayacak orası kesin. Kim, ne kalmış ki!” Sağım hâlâ. Kendim için öyle mi? Avunamayacakmışım, olsun mu? Okunamayacaksın bir gün. Ansiklopedilerde üç beş sözcük ayrılır sana da belki. Yüz yılları aşabilen yazın dehâları bile unutulmaya hükümlüdür sonuçta.
Anlatabilmeliydim. Şimdi neye yarar. Duyamayacaksın. Senin adına söyleyebileceğim: “Yaz. Kalacak mı sorusunu sorma. Kalmayacak orası kesin. Kim, ne kalmış ki!” Sağım hâlâ. Kendim için öyle mi? Avunamayacakmışım, olsun mu? Okunamayacaksın bir gün. Ansiklopedilerde üç beş sözcük ayrılır sana da belki. Yüz yılları aşabilen yazın dehâları bile unutulmaya hükümlüdür sonuçta. Sen necisin a zevzek dost. Ama yaşanmadı mı? Yaşandığına inanarak ölüm beklenebilir, dayanmanın sınırları zorlanabilir aldatıcılığı. İnanma kapanına kıstırabilsem bilincimi. Yaşarken tek sığınak mı bellek? Durmadan üst üste yığılananlar tükenmezi. Silinebilenler ne kadar azınlıkta. Eklenebilenler ne kadar uydurma, gerçek dışı. Tümünün yok olduğunu algılayamamak korkusu delirtebilir insanı. Robert Schumann bu yüzden mi yitirmek istedi aklını? Bir genç kadın, “Duygu eksik yazdıklarınızda,” dedi, acıyarak kuşkusuz. Oysa duygu, acınası zavallı. Yenilmeye lâyık! Deşmeyegör, altı korkunç yüzsüz.

1922 yılında Samsun’da doğdu. İlk, orta, yüksek öğrenimini Anadolu’nun çeşitli yörelerinde tamamladı. 1941-1978 döneminde kamu kesiminde görev yaptı. 1979-1992 döneminde bir sendikanın danışmanlığını yürüttü. 1950 yılında New-York Herald Tribune gazetesi ile Yeni İstanbul gazetesinin ortaklaşa düzenlediği öykü yarışmasına katıldı. Dost adlı öyküsü dikkat çekti. 1950-1957 döneminde yazdığı öyküleri genellikle Seçilmiş Hikâyeler, Varlık, Yeditepe dergilerinde yayınlandı. Bu öykülerden bir bölümü Dost adı altında (1952); bir bölümü Yaşamasız adı altında kitaplaştırıldı (1957). 1962 yılında ilk oyunu Ihlamur Ağacı basıldı, oyun Türk Dil Kurumu’nun 1963 yılı tiyatro armağanını aldı. 1977 yılında 29 öyküsü yine Dost adı altında, tek cilt halinde basıldı (2. baskı). Öykülerinden, Dost Fransızca’ya; Batak Almanca’ya; İlki İngilizce’ye çevrildi; çeviren William Hickman, yazar hakkında bir inceleme yazısı da yayınladı. Öyküleri, yabancı ve Türk antolojilerinde yeraldı. Dost, 1986 yılında, kitaplarına girmeyen öykülerini de içermek suretiyle yeniden basıldı (3. Baskı). Yazarın ikinci oyunu İpin Ucu, 1980 Abdi İpekçi Armağanı’nı bir başka yazarın yapıtıyla paylaştı. Daha sonra bu oyun da kitaplaştırıldı. İlk romanı Buzul Çağının Virüsü 1984 yılında basıldı. İkinci romanı Bay Muannit Sahtegi’nin Notları 1991 yılında basıldı. İletişim’de 1993’de Ihlamur Ağacı, Siyah Beyaz; 1994’de Manzumeler adlı kitapları yayınlandı. Siyah Beyaz 1993 Yunus Nadi, 1993 Sedat Simavi Vakfı ödüllerine ortak oldu. 2005 yılında hayatını kaybetti.

Kitabın Adı Kapan
ISBN 9789754708714
Yayın No İletişim - 688
Dizi Vüs`At O. Bener Bütün Eserleri - 9
Alan Çağdaş Türkiye Edebiyatı
Sayfa 81 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 4,63 TL
Baskı 1. baskı - Şubat 2001
Yazar Vüsat O. Bener
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Utku Lomlu
Kapak Fotoğrafı Jean Dubuffet
Arka Kapak Fotoğrafı Dursun Ali Sarıkoç
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Serap Yeğen
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset