Dipsiz Medya

Medya, demokrasi sorunsalı açısından bize bir ikilem sunuyor. Bir yanda, iletişim ve bilgilenme özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmaz koşullarından birisi olduğu için, basın-yayın kuruluşları demokrasinin asli kurumları arasında yer alır. Diğer yanda ise, güçlü bir tekelleşme eğilimini içinde barındırarak, bu özgürlüklerin kullanımının çarpıtılması, kısıtlanması ve iktidar ilişkilerine alet edilmesine aktif biçimde katkıda bulunuyorlar.
Medya, demokrasi sorunsalı açısından bize bir ikilem sunuyor. Bir yanda, iletişim ve bilgilenme özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmaz koşullarından birisi olduğu için, basın-yayın kuruluşları demokrasinin asli kurumları arasında yer alır. Diğer yanda ise, güçlü bir tekelleşme eğilimini içinde barındırarak, bu özgürlüklerin kullanımının çarpıtılması, kısıtlanması ve iktidar ilişkilerine alet edilmesine aktif biçimde katkıda bulunuyorlar. Medya, iktidarının iktisadi, siyasal ve kültürel cephelerini aynı anda içinde barındırarak, iktidar sorununu tüm karmaşıklığı içinde yansıtıyor. Umur Talu`nun medyanın içinden gözlemlerine dayanarak yazdığı yazılardan derlediği bu kitabı okurken, gösteri toplumuyla tekelleşen kapitalizmin birleşmesinden doğan ucubenin dipsiz `derinliği`nin, çağ atlama illüzyonu içinde bizi yeni bir Ortaçağ`a düşüren bir derinlik olduğunu anlayacaksınız.

İlkokul, ortaokul ve liseyi Galatasaray Lisesi’nde okudu. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde doktora çalışmaları yaptı, gazetecilik nedeniyle bıraktı. O arada Demiryol-İş Sendikası’nda ve Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği’nde çalıştı. Üniversiteden hemen sonra Günaydın’da başladığı gazeteciliği, Güneş (1982-1983), Cumhuriyet (1983-1985), Milliyet (1985-1987), Söz (1987, gazetenin çıkış sürecinde), Hürriyet’te (1987-1988) sürdürdükten sonra; 1988’de döndüğü Milliyet’in önce yazı işleri müdürlüğüne, 1992’de genel yayın yönetmenliğine getirildi. 1994’te genel yayın yönetmenliğinden istifa etti ve köşe yazarlığına başladı. Milliyet, Star, Sabah, Habertürk’te köşe yazıları yazdı, Paris temsilciliği yaptı. İstanbul Üniversitesi, Bilgi ve Bahçeşehir üniversitelerinde ders verdi. Birkaç dönem Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’na seçildi, başkan yardımcılığında bulundu. Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ni yazdı, medyada ilk ombudsmanlığın kurulmasını gerçekleştirdi. Daha sonra çevrimiçi yayın yapan Medyakronik ve Gazete Duvar’dan sonra halen T24’te yazıyor. 1996’da Türkiye Basın Özgürlüğü Ödülü’nü, iki yıl üst üste Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ödülü’nü, iki kez Çağdaş Gazeteciler Derneği ödülünü ve 1998 Medya-Sen İletişim Özgürlüğü Ödülü’nü aldı. 2023 seçimlerinde yazılarını keserek TİP’ten milletvekili adayı oldu. Köşe yazarlığına dönerken parti üyeliğini bıraktı. Kitapları: Sosyal Demokrasi (Fransa sosyalizmi bölümü, 1984, Turhan Kitabevi), Keynes (çeviri, 1985, Afa), Uçuran Bey Postanesi (1996, Milliyet Yayınları), Dipsiz Medya (2000, İletişim Yayınları), Bedelli Gazetecilik (2012, Everest), Senin Adın Korona Olsun (2020, Literatür), Edebi ve Edepsiz Beyoğlu (2025, Literatür), Devrim Mutfağı (Bengi Başaran’la birlikte, 2025, Kafka Kitap).

Kitabın Adı Dipsiz Medya
ISBN 9789754708325
Yayın No İletişim - 654
Dizi Bugünün Kitapları - 62
Alan Politika/Siyaset, Medya-İletişim
Sayfa 264 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 198 gr
Perakende Satış Fiyatı 11,85 TL
Baskı 1. baskı - Eylül 2000
Yazar Umur Talu
Kapak Fatoş Gencosman
Dizgi Remzi Abbas
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Serap Yeğen
Cilt Sena Ofset, Şefik Matbaası
Baskı Şefik Matbaası