Yılmaz Aysan

1953 doğumlu olan Yılmaz Aysan, çalışmalarını İstanbul’da sürdüren bir sanatçı, grafik tasarımcı ve araştırmacıdır. 1970’te Ankara Fen Lisesi ve 1976’da ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olan ve 1980’de aynı fakültede “Dış Duvar Resimleri (Extra Murals)” konulu yüksek lisans tezini tamamlayan sanatçı, 1998’den bu yana, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde dersler vermektedir.
1970-76 yılları arasında öğrenci olduğu ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde politik ve kültürel afiş tasarımları yaptı, arkadaşlarıyla beraber serigrafi yapmayı öğrendi ve uyguladı. 1976-80 yılları arasında Ankara’da, başta Mimarlar Odası olmak üzere, TMMOB, Çağdaş Sahne Kültür Merkezi, Köy-Koop gibi kuruluşların çeşitli afiş, broşür, dergi kapağı gibi grafik tasarımlarını yaptı ve kendi serigrafi atölyesinde bazılarının baskılarını gerçekleştirdi. İlk ödülünü, 1981’de Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Afiş Yarışması’nda aldı ve daha sonra çeşitli grafik tasarımlarıyla ulusal ve uluslararası ödüllere layık görüldü. Mayıs 2008’de ’68 Afişleri, ODTÜ Devrimci Afiş Atölyesinin Öyküsü isimli kitabı Metis Yayınları’ndan yayınlandı.
1983’te İstanbul Sanat Bayramı kapsamında düzenlenen Sanatta Yeni Eğilimler yarışmasında “Yalnızım” isimli yapıtıyla bronz madalya aldı. İlk kişisel sergisini, 1985 yılında Ankara Siyah Beyaz Sanat Galerisi’nde açtı. 1988-97 yılları arasında sanatçı arkadaşlarıyla “Koridor Gönderi Yapıt”ı hazırladı. İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde “Özel Şeyler” adıyla kişisel bir sergi gerçekleştirdi. İstanbul Sanat Fuarı 1994 (Boxes of Curiosities) ve Art Istanbul 2004’te (Harmonia Mundi) eserleri sergilenen sanatçı, kişisel sergilerin yanı sıra pek çok karma sergiye de katıldı. 2009’da “Rebel” isimli, ‘68’lerin popüler politik ikonları üzerine iki sergi gerçekleştirdi.
Evli ve iki çocuk babası Aysan, İstanbul’da kendi atölyesinde sanat ve tasarım çalışmalarını sürdürmektedir.

Afişe Çıkmak (Uygulama)
Afişe Çıkmak (Resim Altı Metinleri)
Afişe Çıkmak (Kitap Tasarımı)