Türkiye'de Çizgi Roman

Çizgi romanın sanatsal varlığı artık yüz yılı aşmış bir tarihe sahip. Çoğu Batı ülkesinde çizgi romanın sanat olarak kendine özgülüğü tartışılmıyor bile, ama ülkemizde bu sanat kolu ucuz, okunup atılan, “yoz” ürünlerin kaynağı, az okumanın göstergelerinden biri sayılıyor.

Çizgi romanın sanatsal varlığı artık yüz yılı aşmış bir tarihe sahip. Çoğu Batı ülkesinde çizgi romanın sanat olarak kendine özgülüğü tartışılmıyor bile, ama ülkemizde bu sanat kolu ucuz, okunup atılan, “yoz” ürünlerin kaynağı, az okumanın göstergelerinden biri sayılıyor. Okullarda, evlerde çizgi roman okuyanların kulaklarının çekildiği, çizgi romanların yasak sayıldığı ve açıkça ayıplandığı bir çocukluğu hemen hepimiz az ya da çok yaşadık. Oysa çizgi roman,bütün sevimliliği ve kendine özgü mizahıyla hiç de saldırgan olmayan sayısız özellikler ve örnekler içeriyor. Bu haksız eleştirilere “hep”muhatap kalmış çocuklardan biri olan Levent Cantek, bu kitapta,popüler kültürün en önemli ifade araçlarından birinin hikâyesini anlatıyor. Türkiye’de 1930’lar da Baytekin’le (Flash Gordon) başlayan çizgi roman serüvenini yerli yabancı birçok çizer ve kahramanın üzerinden anlatarak, günümüz mizah dergilerine kadar getiriyor.

Çizgi romanın popülerliğinin, kitlelere ulaşabilme avantajlarının nedenlerini, toplumsal değişmelerin onu nasıl etkilediğini, kahraman olgusunun, iyilerle kötülerin mücadele ettiği o yapay evrenin oluşumunu ve gündelik hayatla içiçe geçmişliğini bulabileceksiniz bu kitapta. Fakat o esnada... smack!

"Türkiye’de çizgi roman meraklılarının Levent Cantek’e olan borcu katlanıyor."
KANAT ATKAYA

"Başucu kitabı... Kitap gibi kitap."
TUNA KİREMİTÇİ

"Çizgi romana iade-i itibar."
EXPRESS

"Çizgi roman tutkunları için gerçekten vazgeçilmez bir başvuru kaynağı."
DOĞAN HIZLAN

"Resimli Türkiye Tarihi."
RADİKAL

1969 Ankara doğumlu. Bilkent Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Lisans eğitimi aldı, Gazi ve Ankara Üniversitelerinde Gazetecilik yüksek lisans ve doktorası yaptı. 2007 yılında üniversiteden istifa ederek İletişim yayınlarında Türkçe edebiyat editörü olarak çalışmaya başladı. 2018 yılında emekli oldu ve sadece film ve dizi senaryoları yazmaya başladı. Kitapları: Türkiye’de Çizgi Roman (İletişim Yayınları, 1996), Markopaşa, Bir Mizah ve Muhalefet Efsanesi (İletişim Yayınları, 2001), Karaoğlan, Erotik ve Milliyetçi Bir İkon (Oğlak-Maceraperest, 2003), Çizgili Hayat Kılavuzu (der. İletişim Yayınları, 2002), Çizgili Kenar Notları (der. İletişim Yayınları, 2007), Cumhuriyetin Buluğ Çağı (İletişim Yayınları, 2008), Anadolu Masalları (Dipnot Yayınları, 2009), Şehre Göçen Eşek (İletişim Yayınları, 2011), Dumankara (Grafik Roman, İletişim Yayınları, 2013), Emanet Şehir (Grafik Roman, İletişim Yayınları, 2014), Uzak Şehir (Grafik Roman, İletişim Yayınları, 2015), Kuş Eppeği (İletişim Yayınları, 2017), Muhalefet Defteri: Türkiye'de Mizah Dergileri ve Karikatür (Levent Gönenç ile birlikte, YKY, 2017), 1951 (Grafik Roman, İletişim Yayınları, 2018). 

Kitabın Adı Türkiye'de Çizgi Roman
ISBN 9789750509261
Yayın No İletişim - 371
Dizi Araştırma-İnceleme - 58
Alan Tarih, Popüler Kültür
Sayfa 367 sayfa
En 160 mm
Boy 230 mm
Ağırlık 426 gr
Perakende Satış Fiyatı 410,00 TL
Baskı 6. baskı - Mart 2024 (1. baskı - Ekim 1996)
Yazar Levent Cantek
Kapak Ümit Kıvanç
Uygulama Suat Aysu
Düzelti Sait Kızılırmak
Dizin Nihal Boztekin
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset
Baskı İsteğe Bağlı Kitap

Okurlarımızın yayımladığımız eserlere kesintisiz erişebilmeleri için dijital baskılı "isteğe bağlı kitap" uygulaması başlattık.

Sitemizdeki i-Kitap sekmeli "isteğe bağlı kitaplarımızı" www.iletisim.com.tr’den çevrimiçi sipariş vererek 3 gün içinde edinebilirsiniz.

Sınırlı başlık ve sayıda basılacak kitaplarımız, olağan dolaşımdaki basılı kitaplarımızdan farklı olarak dijital baskıyla çoğaltılacak ve farklı fiyatla satışa sunulacaktır.