Emanet Şehir

Emanet Şehir, bir Ankara hikâyesi, bir yalancının, başarısız bir yazarın, Şekip’in grafik romanı. Levent Cantek’in senaryosu ve Berat Pekmezci’nin çizgileriyle.

“Bize bu şehri emanet ettiler. Hangimiz Ankaralıyız? Hiçbirimiz. Emanete hıyanet edersen seni burdan kovarlar. Bu parti işleri Ankara’da yapılmasa, başka şehirlerde olsa, buraya hiç dokunulmasa iyiydi.”

Kırklı yılların sonu, Soğuk Savaş’ın başı. Demokratlar iktidara ha geldi ha gelecek... Ankara tedirgin, başka bir dönem başlayacak. Yel üfürecek, sel götürecek, başka bir siyaset çökecek şehre...Komünistler dolanıyor arka sokaklarda, veremliler var hastanelerde, gün batımında kıtlık, gün doğumunda yokluk... Yahudiler İsrail’e göç ediyor... Kısacık akşamlarda şiirden romandan konuşan memurlar toplanmışlar yine...Kırık dökük içki masaları, kavgalar, atışmalar ve Bohemler... Altındağ’da ahşap evler, Yenişehir’de beton apartmanlar...

Şekip ve Orhan iki arkadaş. Şekip, yalancı; Orhan, şair. Faik, bir Hacığa’nın oğlu, Bobstil. Adana’dan okumaya geldi, ticareti biliyor. Kıpkırmızı gülümseyen Fahriye, Şekip’in aşkı. Emel, aykırı bir yolcu, dünya küçük, Şekip’in ev arkadaşı... Şekip, tefrika yazıyor: Feride Celal, Pardayanlar ve İstanbul’un Fethi. Doktor, nasıl anlatsam, yüreğim yanıyor, derdime derman... Kadehler hicrana!

Emanet Şehir, bir Ankara hikâyesi, bir yalancının, başarısız bir yazarın, Şekip’in grafik romanı. Levent Cantek’in senaryosu ve Berat Pekmezci’nin çizgileriyle...

 

 

1969 Ankara doğumlu. Bilkent Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Lisans eğitimi aldı, Gazi ve Ankara Üniversitelerinde Gazetecilik yüksek lisans ve doktorası yaptı. 2007 yılında üniversiteden istifa ederek İletişim yayınlarında Türkçe edebiyat editörü olarak çalışmaya başladı. 2018 yılında emekli oldu ve sadece film ve dizi senaryoları yazmaya başladı. Kitapları: Türkiye’de Çizgi Roman (İletişim Yayınları, 1996), Markopaşa, Bir Mizah ve Muhalefet Efsanesi (İletişim Yayınları, 2001), Karaoğlan, Erotik ve Milliyetçi Bir İkon (Oğlak-Maceraperest, 2003), Çizgili Hayat Kılavuzu (der. İletişim Yayınları, 2002), Çizgili Kenar Notları (der. İletişim Yayınları, 2007), Cumhuriyetin Buluğ Çağı (İletişim Yayınları, 2008), Anadolu Masalları (Dipnot Yayınları, 2009), Şehre Göçen Eşek (İletişim Yayınları, 2011), Dumankara (Grafik Roman, İletişim Yayınları, 2013), Emanet Şehir (Grafik Roman, İletişim Yayınları, 2014), Uzak Şehir (Grafik Roman, İletişim Yayınları, 2015), Kuş Eppeği (İletişim Yayınları, 2017), Muhalefet Defteri: Türkiye'de Mizah Dergileri ve Karikatür (Levent Gönenç ile birlikte, YKY, 2017), 1951 (Grafik Roman, İletişim Yayınları, 2018). 

1986 İstanbul doğumlu. 2008 yılında Marmara Üniversitesi Grafik Bölümü’nü bitirdi. Çeşitli reklam ajansları ve dergilerde illüstratör ve sanat yönetmeni olarak çalıştı. İlk çizgi roman çalışmaları Dumankara, Hayat Bir Yangındı (İletişim, 2013) albümünde yayımlandıktan sonra Levent Cantek ile Emanet Şehir (İletişim, 2014), Uzak Şehir (İletişim, 2015) grafik romanlarını hazırladı. Halen İstanbul’da illüstratör/tasarımcı olarak çalışıyor.
Kitabın Adı Emanet Şehir
ISBN 9789750514579
Kapak Görseli Berat Pekmezci
Yayın No İletişim - 1987
Dizi Türkçe Edebiyat - 299
Alan Çağdaş Türkiye Edebiyatı
Sayfa 134 sayfa
En 160 mm
Boy 230 mm
Ağırlık 255 gr
Perakende Satış Fiyatı 195,00 TL
Baskı 4. baskı - Temmuz 2024 (1. baskı - Nisan 2014)
Yazar Levent Cantek, Berat Pekmezci
Kitap Tasarımı Berat Pekmezci
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Ayla Karadağ
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset
Baskı İsteğe Bağlı Kitap

Okurlarımızın yayımladığımız eserlere kesintisiz erişebilmeleri için dijital baskılı "isteğe bağlı kitap" uygulaması başlattık.

Sitemizdeki i-Kitap sekmeli "isteğe bağlı kitaplarımızı" www.iletisim.com.tr’den çevrimiçi sipariş vererek 3 gün içinde edinebilirsiniz.

Sınırlı başlık ve sayıda basılacak kitaplarımız, olağan dolaşımdaki basılı kitaplarımızdan farklı olarak dijital baskıyla çoğaltılacak ve farklı fiyatla satışa sunulacaktır.

Grafik Romanlar Seti
Levent Cantek'in Dumankara ile başlayıp Emanet Şehir'le devam ettirdiği, Uzak Şehir'le ise noktayı koyduğu Ankara üçlemesi; Ankara'ya, Ankaralı olmaya, Ankara isyanına dair karanlık bir serüven sunuyor önümüze. 1951'de ise Ankara'ya gelen bir İstanbullu'nun gözünden, "Ankara'nın insana yapıp ettiklerini" görüyor ve okuyoruz. Sefa Sofuoğlu, Ethem Onur Bilgiç, Zeynep Özatalay, Berat Pekmezci, Ender Özkahraman ve daha birçok ismin çizgileriyle zenginleşen bir grafik roman seçkisi.