Osmanlı Bürokrasisi ve Modernleşme

Osmanlı Devleti’nin klasik bürokratik yapısı, modernleşme sürecinin etkisiyle 19. yüzyılda köklü bir değişim geçirmişti. Daha önce yayınladığımız Para Pul Oldu: Osmanlı’da Kâğıt Para, Maliye ve Toplum adlı kitabıyla bankacılık ve finans tarihi yarışmasında birincilik ödülü kazanan Ali Akyıldız, Osmanlı Bürokrasisi ve Modernleşme’de derlenen yazılarında 19. yüzyıl boyunca Osmanlı bürokrasisinde yaşanan merkezîleşme, genişleme ve reform sürecini ayrıntılarıyla ele alıyor.

Osmanlı Devleti’nin klasik bürokratik yapısı, modernleşme sürecinin etkisiyle 19. yüzyılda köklü bir değişim geçirmişti. Daha önce yayınladığımız Para Pul Oldu: Osmanlı’da Kâğıt Para, Maliye ve Toplum adlı kitabıyla bankacılık ve finans tarihi yarışmasında birincilik ödülü kazanan Ali Akyıldız, Osmanlı Bürokrasisi ve Modernleşme’de derlenen yazılarında, 19. yüzyıl boyunca Osmanlı bürokrasisinde yaşanan merkezîleşme, genişleme ve reform sürecini ayrıntılarıyla ele alıyor. Öncelikle bürokratik yenileşmeyi zorunlu kılan nedenleri inceleyen yazar, modernleşmenin kaçınılmaz bir süreç olarak kendisini nasıl dayattığına dikkat çekiyor. Akyıldız’a göre, Osmanlı modernleşmesinin gerçek başlangıcı, Tanzimat Fermanı değil, idarî sistemin bütünüyle yeniden düzenlendiği ve birçok yeni kurumun oluşturulduğu II. Mahmud dönemidir. Merkez ve taşra teşkilatındaki reformların ve otorite paylaşımı mücadelesinin irdelendiği kitapta, yenileşmenin billurlaştığı modern gelişmeler üzerinde duruluyor: Modern arşivin kurulması, belgelerin dil, şekil ve içerik yönünden değişimi, nezaretlerin ve daimî meclislerin oluşturulması... Ayrıca, II. Abdülhamid’in çalışma sistemi, yönetim anlayışı ve Bâbıâli’yle ilişkileri, çok zengin ve farklı tür kaynaklar kullanılarak analiz ediliyor. Osmanlı Bürokrasisi ve Modernleşme, son derece kapsamlı bir arşiv araştırmasına dayanan, titiz bir tarihçilik örneği

1963’te Rize’ye bağlı İkizdere ilçesinin Şimşirli Köyü’nde doğdu. İlkokul ve ortaokulu köyde bitirdikten sonra Rize Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü’nü kazandı. 1981 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü’ne yatay geçiş yaptı ve 1985 senesinde buradan mezun oldu. Aynı yıl, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı’nı kazandı. 1987’de İzmir-Aydın Demiryolu konulu tez ile yüksek lisansını tamamlayarak doktora programına kaydoldu. Osmanlı Merkez Bürokrasisinde Reform (1836-1856) adıyla hazırladığı ve 21 Temmuz 1992 tarihinde savunduğu tezle doktor oldu. 1987-89 yılları arasında iki sene Başbakanlık Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nda uzman yardımcısı olarak çalıştı. Kasım 1988’de Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde açılan Yakınçağ Tarihi araştırma görevliliği imtihanını kazandı. 12 Ekim 1995 tarihinde Yakınçağ Tarihi doçenti; 28 Mart 2001 tarihinde de Yakınçağ Tarihi profesörü oldu. Halen aynı fakültede profesör olarak görev yapmaktadır. 1995’te İngiltere ve İskoçya’da araştırma ve incelemeler yaptı. Aynı yıl Türk Tarih Kurumu’nun düzenlediği yarışmada Tanzimat Dönemi Osmanlı Merkez Teşkilatında Reform isimli kitabıyla Teşvik Ödülünü aldı. 1997 yılından beri Türkiye Diyanet vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nin çıkardığı İslam Ansiklopedisi’nin Türk Tarihi ve Medeniyeti Heyeti’nde müellif-redaktör olarak görev yapmaktadır. Temmuz-Ağustos 2000 tarihlerinde Londra Ekonomi ve siyaset Bilimi Okulu ve Doğu ve Afrika Araştırmaları Okulu’nda misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Eylül 2001’de Islamic Area Studies projesi çerçevesinde Tokyo Üniversitesi’nde bir hafta süreyle ders verdi. Yazarın daha önce yayımlanmış eserleri: Tanzimat Dönemi Osmanlı Merkez Teşkilatında Reform (1836-1856), Eren Yayınları,1993; Osmanlı Finans Sisteminde Dönüm Noktası: Kağıt Para ve Sosyo-Ekonomik Etkileri, Eren Yayınları, 1996; Mümin ve Müsrif Bir Padişah Kızı Refia Sultan, Tarih Vakfı Yurt Yayınları,1998; Osmanlı dönemi Tahvil ve Hisse Senetleri, ‘Ottoman Securities’, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2001.
Kitabın Adı Osmanlı Bürokrasisi ve Modernleşme
ISBN 9789750502552
Yayın No İletişim - 1015
Dizi Araştırma-İnceleme - 166
Alan Tarih, Politika/Siyaset
Sayfa 230 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 209 gr
Perakende Satış Fiyatı 151,00 TL
Baskı 6. baskı - Ocak 2018 (1. baskı - Temmuz 2004)
Yazar Ali Akyıldız
Editör Tansel Güney
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Elçin Gen
Kapaktaki Görsel D'Ohsson
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset