Memleket Garları

Haydarpaşa, Sirkeci, Basmane… Memleketin namlı garları. Hele Haydarpaşa: 2008’de yüz yaşını doldurduğu günden beri akıbeti konuşuluyor, hayatına bir gar olarak devam edip etmeyeceği kaygıyla bekleniyor. Hiç şüphesiz, Türkiye’nin belli başlı manzaralarından, tipik şehir peyzajlarından biri o: Haydarpaşa.

Haydarpaşa, Sirkeci, Basmane… Memleketin namlı garları. Hele Haydarpaşa: 2008’de yüz yaşını doldurduğu günden beri akıbeti konuşuluyor, hayatına bir gar olarak devam edip etmeyeceği kaygıyla bekleniyor. Hiç şüphesiz, Türkiye’nin belli başlı manzaralarından, tipik şehir peyzajlarından biri o: Haydarpaşa. 

Kemal Varol’un hazırladığı kitap, sadece Haydarpaşa’ya değil, bütün memleketteki garlara bakıyor. Sadece ‘büyük’ garlara gitmekle de kalmıyor, bazı ‘ara garlara’ da uğruyor. Doğudan batıya, kuzeyden güneye, dizi dizi garlar, istasyonlar: Haydarpaşa, Sirkeci, Hadımköy, Alsancak-Buca-Seydiköy, Basmane, Akhisar, Eskişehir, Samsun, Ankara, Ulukışla, Pozantı, Adana, İskenderun, Diyarbakır, Batman, Kurtalan…

Garlara dair bilgiler, hatıralar, gözlemler… Garların peyda ettiği hayaller...

Garlar, yakın zamana kadar şehirlerin giriş kapılarıydılar. Modernizmin mabetleri arasında onlar da vardı. Şimdi biraz eskidiler, hatta biraz nostaljinin konusu oldular. Elinizdeki kitaptaki yazılar, garlara hem bu hüzünle hem de sevgiyle bakıyorlar. Garlardan vazgeçmeye kimse razı değil!

Sıddık Akbayır, Feridun Andaç, Mehmet Aycı, Orhan Berent, Ahmet Büke, Behçet Çelik, Şeyhmus Diken, Haydar Ergülen, Yonca Kösebay Erkan, Enver Sezgin, Adnan Özer, Mustafa Uçar ve Erdoğan Yener’in katkılarıyla…

 

Kitapta yer alan bölümler
Haydarpaşa-Sirkeci Garları Yonca Kösebay Erkan
Tarihin Gizlediği Hadımköy Tren İstasyonu Yonca Kösebay Erkan
Demiryolu ve Çocuk Orhan Berent
Akhisar’dan Çıktım Başım Selamet Ahmet Büke
Eskişehir Garı: Yolgeçen Garı Haydar Ergülen
Ankara’nın Garına Bak Mehmet Aycı
Bu Tren Bir Hayattır Mustafa Uçar
Nehirler ve Kapılar Şehrinden Gar Hikâyeleri Sıddık Akbayır
Adana Tren Garı Behçet Çelik
Erzurum Tren Garı: Gönlümün Bir Parçasında Işıyan Zamanın Simgesi Feridun Andaç
İskenderun Garı Erdoğan Yener
Tayin ve Hatıralar, Batman Garı (1969-1979) Adnan Özer
Kurtalan Garı ve İlk Tren Yolculuğum Enver Sezgin

1977 yılında doğdu. Edebiyata şiirle başladı. Yas Yüzükleri (2001), Kin Divanı (2005), Temmuzun On Sekizi (2007) adlı şiir kitapları Bakiye adıyla toplu şiirler olarak kitaplaştı. Jar (2011), Haw (2014), Ucunda Ölüm Var (2016), Âşıklar Bayramı (2019) adlı dört romanı, Sahiden Hikâye (2017) adlı bir hikâye kitabı ve Demiryolu Öyküleri (2010) ile Memleket Garları (2012) adında iki derlemesi yayımlandı. Haw romanıyla 2014 Cevdet Kudret Roman Ödülü, Sabit Fikir 2014 Yılın Romanı, 2015 ÇGD-Bursa Barış Ödülü ve Pen Amerika 2017 Çeviri Ödülü’ne, Sahiden Hikâye adlı kitabıyla 2018 Sait Faik Hikâye Armağanı ve 2019 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü'ne, Âşıklar Bayramı adlı romanıyla da 2019 Dünya Kitap, Yılın Telif Kitabı Ödülü ve 5. Attilâ İlhan Roman Ödülü'ne değer görüldü.

Kitabın Adı Memleket Garları
ISBN 9789750510090
Kapak Görseli Eray Özcan, "Haydarpaşa" (detay), 2008
Yayın No İletişim - 1716
Dizi Memleket Kitapları - 18
Alan Tarih
Sayfa 224 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 185 gr
Perakende Satış Fiyatı 240,00 TL
Baskı 6. baskı - Mayıs 2023 (1. baskı - Mart 2012)
Derleyen Kemal Varol
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Editör Tanıl Bora
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Ayten Koçal
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset