Kenan Evren'in Yazılmamış Anıları

"Kitabın türünü belirleyemedim. Roman değil, ama roman. Anı değil, ama anı. Günce değil, ama günce. Özyaşamöyküsü değil, ama özyaşamöyküsü. Bir araştırma değil, ama bir araştırma. Bence, bilimkurgu denilen roman türünün yeni ve gerçekçi bir modeli diyebiliriz bu kitaba. Çünkü bilimsellikle düşsellik, imgeyle gerçek, varolanla varsayılan, söylenenle söylenmek istenen iç içe.
"Kitabın türünü belirleyemedim. Roman değil, ama roman. Anı değil, ama anı. Günce değil, ama günce. Özyaşamöyküsü değil, ama özyaşamöyküsü. Bir araştırma değil, ama bir araştırma. Bence, bilimkurgu denilen roman türünün yeni ve gerçekçi bir modeli diyebiliriz bu kitaba. Çünkü bilimsellikle düşsellik, imgeyle gerçek, varolanla varsayılan, söylenenle söylenmek istenen iç içe. Kitabın başarısı da, söylemiş olduğu tasarlanan sözlerin, tasarım ve düşüncelerin, gerçekten de Kenan Evren'in söylediği sözlerin mantığıyla, biçem ve biçimiyle uygunluğu, hatta tıpkılığıdır. Bir konuşmasında Kenan Evren şöyle diyor: 'İstiyorlar ki, ben konuşmayayım. Hep onlar konuşsunlar, yazsınlar. Türkiye'nin Cumhurbaşkanı bir köşede otursun, konuşmasın istiyorlar.'
Gerçekten, Kenan Evren'in konuşmasını istemeyenler varsa, onlara çok şaşarım. Ben, Evren'in daha da çok konuşmasından, bizleri sık sık uyarmasından yanayım. Bu yüzden, Cumhurbaşkanlığından çekilince radyolarda ve TV'de konuşturulmayacağı, bu güzel söyleşilerinden yoksun kalacağımız için üzülüyorum. Her ne denli kendileri 'Çankaya'yı artık bırakıyorum. Çankaya'ya hevesliler gelsin, biz hevesimizi aldık' demişlerse de, bir Anayasa maddesi değişikliğiyle Evren'in Çankaya'da oturması daha da uzatılabilir ve uzatılmalıdır, diye düşünüyorum.
Gerek Kenan Evren'in konuşmalarından derlenmiş, gerekse onun konuşma biçemiyle anı biçiminde yazılmış olan bu kitaptan, özellikle yaşadığımız böyle günlerde aldığım tadı, başkalarıyla da üleşerek artırmak istediğim için, kitabın okunmasını salık veriyorum.
Yaşamım boyunca bu denli keyifle okuduğum başka bir kitap anımsamıyorum."
AZİZ NESİN, 26 NİSAN 1989
1945 İzmir doğumlu. Saint Joseph orta, İzmir Atatürk Lisesi ve San Gabriel High School’dan (California) sonra 1968’de bitirdiği Mülkiye’de asistanken 12 Mart cuntası tarafından bir kere (1971), 12 Eylül cuntası tarafından üç kere asistanlıktan/memuriyetten atıldı (Kasım 1982-Eylül 1990); her seferinde Danıştay kararıyla döndü. Uluslararası İlişkiler’de doktor (1974), doçent (1991) ve profesör (1997) olduktan sonra 2006’da erken emekliliğini isteyerek Oxford (2006) ve Harvard (2009) üniversitelerinde dizi konferanslar verdi. 2014 itibariyle, Mülkiye’de seçimlik doktora semineri sunmaya devam ediyor. Milliyetçilik, Türk dış politikası ve özellikle de azınlıklar üzerine çalışıyor. Ekim 2004’te, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu üyesi olarak, çok yönlü saldırılara ve hakkında dava açılmasına yol açan “Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Raporu”nu yazdı. Temmuz 2007’de, sivil toplumun İstanbul’dan “bağımsız sol aday”ı olarak katıldığı seçimlerde oyların bölünmesi üzerine başarısız oldu. Agos ile Radikal İki’de, Bodrum’daki matrak şeylerden Türk iç ve dış politikasına kadar çeşitli konularda haftalık yazılar yazıyor. Çeşitli dillerde yayımlanmış yetmiş kadar akademik makalesi var. Türkiye’de sırayla şu kitapları basıldı: Azgelişmiş Ülke Milliyetçiliği-Kara Afrika Modeli; Türk-Yunan İlişkilerinde Batı Trakya Sorunu; Atatürk Milliyetçiliği-Resmî İdeoloji Dışı Bir İnceleme; Kenan Evren’in Yazılmamış Anıları (2 cilt); Nerde O Eski Mahpushaneler; Devlet Devlete Karşı; Kalkık Horoz-Çekiç Güç ve Kürt Devleti; Yunanistan’ın Lozan İhlalleri; Küreselleşme ve Azınlıklar; Türk Dış Politikası-Kurtuluş Savaşından Bugüne Olgular, Belgeler, Yorumlar (Ed.) (1919-1980, 1980-2001, 2001-2012 olarak 3 cilt); Dalavera Memet’in Bodrum Tarihi (Feyhan Görgün’le birlikte); Enişte Gözüyle Bodrum; Türkiye’de Azınlıklar-kavramlar, Teori, Lozan, İç Mevzuat, İçtihat, Uygulama; M.K. Adlı Çocuğun Tehcir Anıları-1915 ve Sonrası (yay. haz.); Türkiye İnsan Hakları Bilançosu-2006 İzleme Raporu; Türkiyeli Kürtler Üzerine Yazılar (yay. haz. Ülkü Özen), Türkiyeli Gayrimüslimler Üzerine Yazılar (yay. haz. Ülkü Özen), Türk Yargısı ve Adaleti Üzerine Yazılar (yay. haz. Ülkü Özen); Kürt Barışında Batı Cephesi - “Ben Ege’de Akilken...”. Yurt dışında yayımlanmış kitapları: M.K., Récit d’un déporté arménien-1915 (Editions Turquoise, Fransa); Turkish Foreign Policy 1919-2006 (Ed.) (The University of Utah Press, ABD).
Kitabın Adı Kenan Evren'in Yazılmamış Anıları
ISBN 9789750503979
Yayın No İletişim - 1146
Dizi Baskın Oran Bütün Eserleri - 6
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 492 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 349 gr
Perakende Satış Fiyatı 31,94 TL
Baskı 1. baskı - Nisan 2006
Yazar Baskın Oran
Kapak Latif Demirci
İllustrasyon Tan Oral
Dizgi Hasan Deniz
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Serap Yeğen
Dizin Hasan Deniz
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset