Ermeni Tabusu Üzerine Diyalog
Ermeniler ve Türkler arasında geçmişte yaşananları yüz yüze konuşmak artık mümkün mü? Acıları paylaşmak, yaşananları anlamak ve insanlığa aykırı ne yapılmışsa teşhir etmek... Bugün böyle bir dönemin eşiğindeyiz. Bunun için her şeyden önce hiçbir tabunun esiri olmadan konuşmaya, dertleşmeye, keşfetmeye, öğrenmeye, anlamaya ihtiyacımız var. Ahmet İnsel ve Michel Marian bunları yapmaya uğraşıyorlar. Suni bir konsensüse teslim olmadan ve ortak değerlendirmeleri yanında farklı görüşlerini hasır altı etmeden birbirleriyle konuşuyorlar. Bu kitapta Ermeni sorununun bütün cepheleri, dünü ve bugünüyle ele alınıyor. Zorlukların üzeri örtülmüyor. Bunca yılın unutma ve unutturma, inkâr ve gizleme politikalarından sonra, Ermenilerin başına gelen felaketin tüm boyutlarıyla büyük bir insanlık dramı olarak kabul edilmesinin önünde, elbette çok büyük zorluklar olacaktır. Bu zorlukların aşılmasının önkoşulu, iki halkın yakın tarihlerini kişisel tarihlerin kıvrımlarını unutmadan, birlikte ele almaktır. Bu topraklarda yakın tarihimizde yaşanmış en büyük insanlık dramlarından biriyle yüzleşmek, acıları paylaşmak, insanlığa karşı suç işlemiş olanları teşhir etmek, vicdanlarımızı bu ağır yükten kurtarmak için acilen karşılıklı konuşmaya başlamaya bir davet niteliğinde bu kitap. İttihat ve Terakki yönetiminin yaptıklarını soykırım olarak tanımlayan Michel Marian’la bunu insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak niteleyen Ahmet İnsel’in bu diyaloğunda herkes kendinden bir parça bulacaktır.
1955’te İstanbul’da doğdu. Yüksek öğrenimini Paris 1 Pantheon- Sorbonne Üniversitesi İktisat Bölümü’nde yaptı. Aynı üniversitede 1984’te öğretim üyeliğine başladı. 2002’den itibaren Galatasaray Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı, 2013’te emekli oldu. Türkçe yayımlanmış kitapları: Türkiye Toplumunun Bunalımı; Düzen ve Kalkınma Kıskacında Türkiye; İktisat İdeolojisinin Eleştirisi; Solu Yeniden Tanımlamak; Neo-Liberalizm: Hegemonyanın Yeni Dili; Ergenekon’a Gelmeden... (Ümit Kıvanç’la birlikte); Ermeni Tabusu Üzerine Diyalog (Michel Marian ile birlikte); Sosyalizm: Esasa, Ufka ve Bugüne Dair; Türkiye’de Ordu (Ali Bayramoğlu’yla birlikte derleyen); Şiddet, Siyaset ve Medenilik (Étienne Balibar, Pınar Selek ve Marie-Claire Caloz-Tschoopp [der.] ile birlikte). Yurtdışında son yayımlanan kitabı, (Pierre-Yves Hénin ile birlikte) Le national-capitalisme autoritaire. Une menace pour la démocratie, Bleue Autour, 2021 [Otoriter nasyonal-kapitalizm. Demokrasiye karşı bir tehdit].
Bir kısmı 1915 tehcirinde ölen Ermeni kökenli bir ailede, 1952'de Paris'te doğdu. Felsefe öğretiminden sonra, Paris Siyaset Bilimleri Enstitüsü'nde ders vermeye başladı. Ermeni Soykırımı üzerine ve başka konularda yazıları Esprit ve Nouvelles d'Armenie dergilerinde yayımlandı. Ayrıca Ermeni Tabusu Üzerine Diyalog (Ahmet İnsel ile birlikte, İletişim Yayınları, 2010) kitabının yazarlarından biridir.
Kitabın Adı | Ermeni Tabusu Üzerine Diyalog |
Orijinal Adı | Dialogue sur le tabou arménien |
ISBN | 9789750507557 |
Kapak Görseli | “Armenians”, George Grantham Bain Collection-Library of Congress, Prints & Photographs Division, LC-DIG-ggbain-27081 |
Yayın No | İletişim - 1467 |
Dizi | Bugünün Kitapları - 121 |
Alan | Antropoloji |
Sayfa | 165 sayfa |
En | 130 mm |
Boy | 195 mm |
Ağırlık | 144 gr |
Perakende Satış Fiyatı | 7,00 TL |
Baskı | 1. baskı - Nisan 2010 |
Yazar | Ahmet İnsel, Michel Marian |
Yayına Hazırlayan | Ariane Bonzon |
Kapak | Suat Aysu |
Uygulama | Hüsnü Abbas |
Düzelti | Kerem Ünüvar |
Baskı | Sena Ofset |
Cilt | Sena Ofset |