Adana'ya Kar Yağmış
Adana Üzerine Yazılar

Adana, hiçbir zaman herhangi bir vilâyet olmadı. Kendine mahsus ve 'dik'ti. 'Esprisi' olan bir yerdi. Tantanası olan bir yerdi. Behçet Çelik elinizdeki kitabın Sunuş'unda belirtiyor; Adana'yı çağrıştıran öyle çok imge var ki: Sıcak, pamuk, portakal, pamuk işçileri, tekstil, kebap, şalgam, kabadayılık, küfür, edebiyat... Veya, Can Kozanoğlu'nun 'dışardaki' Adanalı karikatürü hakkında söyledikleri: Zengin, kaba, küfürcü, kavgacı, âlemci, eğlenceli, erkek…

Adana, hiçbir zaman herhangi bir vilâyet olmadı. Kendine mahsus ve 'dik'ti. 'Esprisi' olan bir yerdi. Tantanası olan bir yerdi. Behçet Çelik elinizdeki kitabın Sunuş'unda belirtiyor; Adana'yı çağrıştıran öyle çok imge var ki: Sıcak, pamuk, portakal, pamuk işçileri, tekstil, kebap, şalgam, kabadayılık, küfür, edebiyat... Veya, Can Kozanoğlu'nun 'dışardaki' Adanalı karikatürü hakkında söyledikleri: Zengin, kaba, küfürcü, kavgacı, âlemci, eğlenceli, erkek…

"Adana'ya Kar Yağmış / Kar Altında Gül Varmış…" Bu kitap, Adana'ya yağan kara ve kar altındaki güllere bakıyor, diyebiliriz. Son yirmi yılda Türkiye'nin geçirdiği büyük dönüşüm, Adana'yı göreli bir 'önemsizleşmeye' itti. Adana'nın özlenir hale gelmiş eski zamanları, eski çehreleri nasıldı? Adana sanayii nasıl gelişti? Endüstrinin 'patladığı' şaşaalı zamanlar nasıl yaşandı? '70'lerin siyasal kutuplaşma ortamı Adana'yı nasıl başka birçok yerdekinden fazla ayağa kaldırdı? Adana'nın etno-kültürel yüzlerine de bakılıyor kitapta: Türkmenler, Araplar, Nusayriler, Kürt göçmenler… Yılmaz Güney, Orhan Kemal; Adana'nın onlardaki harcı ve onların Adanası… Adana'nın meşhur eğlence dünyası, mutfağı, sıcağı, yaylası… Kenar mahallesi, eşkıyası… Adana futbolunun yükseliş ve düşüşü… Tabii "küfre ve erkeğe kesmiş" Adana ve Adana'nın kadınları…

Çoğu bir yerinden Adanalı olan yazarların; Nebahet Akverdi, Suavi Aydın, Salih Bolat, Neslihan Cangöz, Simten Coşar, Behçet Çelik, Bilge Çelik, Musa Dağdeviren, Feridun Düzağaç, Kudret Emiroğlu, Adnan Gümüş, İnan Keser, Ş. Mine Kılıç, Can Kozanoğlu, Hayri Kozanoğlu, Hakan Mertcan, Coşkun Ongun, Ali Özgentürk, Nurhan Tekerek, Mehmet Tepebaşı, Mustafa Uçar, E. Taçlı Yazıcıoğlu, Yavuz Yıldırım, Nihat Ziyalan’ın katkılarıyla.

 

 

Kitapta yer alan bölümler
Yılmaz Güney ve Adana Ali Özgentürk
Adana ve Orhan Kemal Behçet Çelik
Eriyik ve Tortu: Adana’daki Karışma ve Karışmama Halleri Behçet Çelik
Çukurova Tarihinde Yörükler ve Türkmenler Suavi Aydın
Adana Nusayrileri İnan Keser
Adana Arapları ve Eşkıya Cezrun Hakan Mertcan
Adana Dışında Adanalı Olmak Can Kozanoğlu
Adana’nın Beş Harfi AAAAA Nihat Ziyalan
Güneş Fiilinin Bütün Zamanları Salih Bolat
Başka Bir Adana’dan Anılar Hayri Kozanoğlu
Adanalıyık… Mehmet Tepebaşı
Nafile Adana Erkektir Taçlı Yazıcıoğlu
Gözlerimde Hüzün Dolu Bir Tebessümdür Adana Feridun Düzağaç
Adana’da Sanayi ve Sanayiciler Hakkında Kudret Emiroğlu
Adana’nın Eğne Dünyasınan: Seyhan Saz’dan Cafe-Barlara Nurhan Tekerek
Adana Mutfağı Musa Dağdeviren
1945’lere Adana Kız Lisesi Bilge Çelik
Hükümüz Bir Adana- İstanbul Hikayesi Simten Coşar
Adana Erke ve Küfre Kesmiştir Neslihan Cangöz
950 KİLOMETRE Ş. Mine Kılıç
Bizim Oralar, Bizim Yaylalar Coşkun Ongun
Adana Evleri Nebahat Akverdi Dokuzoğlu
Memleket Futbolunun İki Paralel Aynası: Adana Demirspor- Adanaspor Mustafa Uçar, Yavuz Yıldırım
Adana Yerel Gazozculuğuna Kısa Bir Bakış Hakan Mertcan

1968’de Adana’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. İlk öyküsü 1987’de Varlık’ta yayımlandı. Yazılı Günler ve Virgül dergilerini hazırlayanlar arasında yer aldı. İki Deli Derviş (1992), Yazyalnızı (1996), Herkes Kadar (2002), Düğün Birahanesi (2004), Gün Ortasında Arzu (2007), Diken Ucu (2010), Kaldığımız Yer (2015), Yolun Gölgesi (2017) ve Patikaların İyi Yanı (2021) adlı öykü kitaplarının yanı sıra Dünyanın Uğultusu (2009), Soluk Bir An (2012), Belleğin Girdapları (2019) ve Turuncunun Kıvamı (2024) adlı romanları, Sınıfın Yenisi (2011) adlı gençlik romanı ve Çantasızlar Kampı (2016) adlı çocuk romanı ile Ateşe Atılmış Bir Çiçek/Yazarlar, Kitaplar, Okuma Notları (2012) ve Dünyaya Baktığımız Yol (2021) isimli deneme kitapları yayımlandı. Doğup büyüdüğü Adana’yla ilgili yazılardan oluşan Adana’ya Kar Yağmış adlı kitabı derledi (2006). Barış Bıçakçı ve Ayhan Geçgin’le edebiyat üzerine yazışmalarından oluşan Kurbağalara İnanıyorum 2016’da yayımlandı. Öykü, deneme ve çevirileri çeşitli gazete, dergi ve seçkilerde yayımlanan Çelik, 1989’da Akademi Kitabevi Öykü Başarı Ödülü’ne, Gün Ortasında Arzu’yla 2008’de Sait Faik Hikâye Armağanı’na, Diken Ucu’yla 2011’de Haldun Taner Öykü Ödülü’ne, Kaldığımız Yer’le 2015’te Türkân Saylan Sanat Ödülü’ne layık görüldü.
2021 yılında ilk altı öykü kitabındaki öykülerden yapılan bir seçki Almanya’da Glück Allein adıyla yayımlanan Behçet Çelik’in “Çok Tanıdık, Çok Bildik” isimli öyküsü ABD’de Istanbul Noir adlı kitapta, “Soğuk Bir Ateş” adlı öyküsü de Hollanda’da Stad en Mens adlı kitapta yer aldı. Murathan Mungan’ın derlediği Bir Dersim Hikâyesi için kaleme aldığı “Lori... Lori...” adlı öyküsü Japonca’da; Yiğit Bener’in derlediği İçimizdeki Ermeni için yazdığı “Babamın Adı” adlı öyküsü Ermenice’de yayımlandı. “Tutmayan Maya” öyküsü İspanyolca’da Caleta dergisinde, “İki Cami Arası Binamaz” öyküsü Texas Studies in Literature and Language dergisinde, “Yoğurtlu Makarna” öyküsü Kürtçede Kurdeçîrok dergisinde yayımlanan Çelik’in yapıtlarından parçalara Aeolian Visions/Versions, Modern Classics and New Writing from Turkey ve City-Pick İstanbul gibi derlemelerde de yer verildi. İngilizceye çevrilmiş öykülerinden bazıları Transcript Review, Words Without Borders gibi internet sitelerinde yayınlandı.

www.behcetcelik.com

Kitabın Adı Adana'ya Kar Yağmış
Alt Başlık Adana Üzerine Yazılar
ISBN 9789750504228
Yayın No İletişim - 1165
Dizi Memleket Kitapları - 11
Alan Tarih
Sayfa 463 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 374 gr
Perakende Satış Fiyatı 340,00 TL
Baskı 6. baskı - Şubat 2020 (1. baskı - Haziran 2006)
Derleyen Behçet Çelik
Editör Tanıl Bora
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı Taçlı Yazıcıoğlu
Arka Kapak Fotoğrafı Mehmet Baltacı
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Kevser Güler
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset